Η ασταμάτητη άνοδος του Πούτιν εν μέσω δύο ετών πολεμικών μετασχηματισμών

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε το 2022 ως ένας ηγέτης που είχε επιβραδύνει κάπως την πορεία του με μια προβληματική οικονομία. Δύο χρόνια αργότερα τα πράγματα έχουν αλλάξει εντελώς. Δύο χρόνια μετά τις ειδικές επιχειρήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, η ροή της μάχης έχει αλλάξει εντελώς υπέρ του Ρώσου ηγέτη, του οποίου η εξουσία παραμένει αδιαμφισβήτητη. Αρχικά, η αντίσταση της Ουκρανίας που ήταν εν μέρει Ψυχολογική επιχείρηση και εν μέρει τυχαίες νίκες έδωσε στα ρωσικά στρατεύματα κάποια μάχη στο Κίεβο, το Χάρκοβο και τη Χερσώνα, κάνοντας τον Πούτιν να πάρει τη μάχη πιο σοβαρά.
 
Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτές οι μικρές νίκες για την Ουκρανία, σε συνδυασμό με κάποιες αψιμαχίες σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στη Μαύρη Θάλασσα, υποστηρίχθηκαν από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης 24 ώρες το 24ωρο.

Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις κατέστησαν σαφές πού πηγαίνει ο πόλεμος. Παρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να απομονώσει οικονομικά τη Ρωσία μέσω κυρώσεων, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προέβλεψε πρόσφατα αύξηση του ρωσικού ΑΕΠ κατά 2,6% για το 2024, ποσοστό που υπερδιπλασιάζει τις προηγούμενες προβλέψεις. Επιπλέον, το πολιτικό τοπίο του Πούτιν στο εσωτερικό της χώρας του φαίνεται να είναι αδιαπραγμάτευτο, ιδίως με τις επερχόμενες εκλογές της 15ης Μαρτίου, τις οποίες αναμένεται να κερδίσει χωρίς ανταγωνισμό. Παρόλο που τα δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη αρχίσει να λένε ότι το πολιτικό οχυρό του Πούτιν εδραιώνεται πλέον περαιτέρω με την απουσία του πιο τρομερού αντιπάλου του, του Αλεξέι Ναβάλνι, πρέπει να σημειωθεί πως ιστορικά ένας υποψήφιος με ποσοστό αποδοχής 4% δεν έχει νικήσει ποτέ έναν υποψήφιο με ποσοστό αποδοχής 70%. Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε πως ο Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε πρόσφατα κάτω από ύποπτες συνθήκες.

Λόγω του πολέμου και των κυρώσεων, η εγχώρια ισχύς του Πούτιν έχει μόνο αυξηθεί. Ο Ραλφ Κάρτερ, καθηγητής πολιτικών επιστημών, παρατήρησε ότι ο Πούτιν έχει συσπειρώσει αποτελεσματικά την υποστήριξη της κοινής γνώμης γύρω από την ηγεσία του, πλαισιώνοντας τις δυτικές κυρώσεις ως επίθεση κατά της Ρωσίας την οποία αντιμετώπισε με επιτυχία.

Σε διεθνές επίπεδο, ο Πούτιν διαφοροποιεί τις οικονομικές συνεργασίες της Ρωσίας, ιδίως με την Κίνα και την Ινδία, μετριάζοντας τις επιπτώσεις των κυρώσεων. Η στροφή αυτή έρχεται καθώς η Ευρώπη μειώνει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια. Ο John Hall, καθηγητής νομικής, σημείωσε πως οι στρατιωτικές προσπάθειες της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν ενισχυθεί από την υποστήριξη χωρών όπως η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και η Κίνα, παρέχοντας ένα κρίσιμο πλεονέκτημα, καθώς η Ουκρανία παλεύει με την εξάντληση των προμηθειών και του ανθρώπινου δυναμικού. Ο γνωστός καθηγητής παρέλειψε ωστόσο να παρατηρήσει ότι η Ουκρανία υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τον Καναδά, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πολωνία, την Ολλανδία και πολλές άλλες χώρες.

Το πολιτικό τοπίο στις Ηνωμένες Πολιτείες περιπλέκει περαιτέρω τα πράγματα για την Ουκρανία. Το αδιέξοδο στο Κογκρέσο σχετικά με την πρόσθετη χρηματοδότηση και η αντίθεση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην περαιτέρω στρατιωτική στήριξη του Κιέβου έπαιξαν στα χέρια του Πούτιν. Η κριτική του Τραμπ στο ΝΑΤΟ και οι προτάσεις προς τα μέλη του να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις δαπανών ή να αντιμετωπίσουν τη ρωσική επιθετικότητα υπονομεύουν την ενότητα της συμμαχίας, ένα μακροχρόνιο ρωσικό στόχο.

Τα σημερινά πλεονεκτήματα του Πούτιν αναμένεται να είναι μακράς διάρκειας, ακόμη και όταν ο πόλεμος παρατείνεται. 

Οι Ρώσοι παραμένουν αισιόδοξοι για τον πόλεμο, καθώς ο Πούτιν έχει επιτύχει να μεταδώσει το μήνυμά του για αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας και προστασία των ρωσικής καταγωγής μειονοτήτων στην Ανατολική Ουκρανία. Επιπλέον, καθώς οι διαμαρτυρίες των αγροτών συγκλονίζουν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η Μόσχα παραμένει ήρεμη, χωρίς να δείχνει διαφωνία.

Χρησιμοποιώντας τον Ναβάλνι ως ασπίδα προστασίας, οι δυτικοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν τώρα κατά της υπερεκτίμησης της ασφάλειας του Πούτιν, επισημαίνοντας την ευθραυστότητα του καθεστώτος του που βουλιάζει στις εσωτερικές προκλήσεις και τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης. Εκτιμούν, και αυτό είναι το σωστό, ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και οι κατασταλτικές τακτικές του Κρεμλίνου θα στριμώξουν τον Πούτιν, αφήνοντάς του περιορισμένες επιλογές για να διατηρήσει την εξουσία χωρίς να επιτύχει μια αποφασιστική νίκη ή να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας παρατεταμένης σύγκρουσης. Ακούγεται σαν τα λόγια της Βικτόρια Νούλαντ.

Έτσι, ενώ η Δύση ξεκίνησε έναν πόλεμο εναντίον του Πούτιν για να ρίξει τη Ρωσία σε κατάσταση χάους, ο Πούτιν είναι σε πολύ ισχυρότερη θέση τώρα, ενώ η όποια εσωτερική δυσαρέσκεια υπήρχε προπολεμικά έχει εξατμιστεί. Οι οικονομικές κυρώσεις, η διεθνής δυναμική και οι νίκες στον πόλεμο πυροδοτούν μόνο συσπειρώσεις γύρω από το φαινόμενο της σημαίας. Η λεγόμενη ανθεκτικότητα της ουκρανικής αντίστασης δε βρίσκει χώρο ούτε στα πιο φιλελεύθερα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, και αυτό σημαίνει ότι το μέλλον του Πούτιν στην εξουσία παραμένει σταθερό και η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία παραμένει βέβαιη.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail