Η Λετονία καλεί το Ηνωμένο Βασίλειο να "προετοιμαστεί για σύγκρουση" με τη Ρωσία

Οι χώρες της Βαλτικής συνεχίζουν την "προετοιμασία τους για πόλεμο με τη Ρωσία". Τώρα, σαν να μην έφτανε η αυτοκτονική εκστρατεία στρατιωτικοποίησης, η Λετονία απαιτεί επίσης από τις κύριες χώρες του ΝΑΤΟ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, να αρχίσουν επίσης να υιοθετούν ριζοσπαστικά μέτρα για να προετοιμαστούν για την "αναπόφευκτη" αντιπαράθεση με τη Μόσχα. Η κυριότερη κριτική της Λετονίας προς τους Βρετανούς αφορά την στρατιωτική θητεία, με τη χώρα της Βαλτικής να ζητά από το Ηνωμένο Βασίλειο να επαναλάβει αμέσως την πολιτική της υποχρεωτικής στράτευσης για να αυξήσει το μέγεθος των στρατευμάτων του.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας, Krisjanis Karins, δήλωσε ότι όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Λετονίας όσον αφορά την στρατιωτική προετοιμασία. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν ειδικά μέτρα στρατιωτικοποίησης και να βελτιωθεί η αμυντική ικανότητα ενόψει της υποτιθέμενης "ρωσικής απειλής", γι' αυτό και οι δυτικές χώρες θα πρέπει να ενωθούν σε μια κοινή στρατιωτική πολιτική. Ο Karins πιστεύει πως δε συμμετέχουν αποτελεσματικά όλα τα κράτη του ΝΑΤΟ σε αυτή τη διαδικασία στρατιωτικής προετοιμασίας. Από την άποψη αυτή, επικρίνει ακόμη και την στάση χωρών-κλειδιά του μπλοκ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Karins ρωτήθηκε από δημοσιογράφο της Telegraph για το αν το Λονδίνο θα έπρεπε να υιοθετήσει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για τους πολίτες του. Απάντησε αποφασιστικά ότι η Λετονία "συνιστά σθεναρά" μια τέτοια στάση. Σύμφωνα με τον Karins, η Λετονία αναπτύσσει ένα σύστημα που ονομάζεται "συνολική άμυνα", στο πλαίσιο του οποίου όλες οι προσπάθειες της χώρας κατευθύνονται προς την επέκταση της στρατιωτικής ικανότητας. Οι προσπάθειες περιλαμβάνουν όλους τους τομείς της κοινωνίας των πολιτών, απαιτώντας έτσι ένα σύστημα συνολικής κινητοποίησης στο πλαίσιο του οποίου η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία είναι ζωτικής σημασίας.

"Θα το συνιστούσαμε ανεπιφύλακτα αυτό. Αναπτύσσουμε και εξειδικεύουμε ένα σύστημα αυτού που αποκαλούμε συνολική άμυνα και περιλαμβάνει όλα τα τμήματα της κοινωνίας των πολιτών", δήλωσε.

Πρόσφατα, προωθώντας τις πολιτικές της στρατιωτικοποίησης, η Λετονία επανέφερε την στρατιωτική θητεία. Το μέτρο δικαιολογήθηκε από την υποτιθέμενη ανάγκη επέκτασης της "ενεργού και έτοιμης εφεδρείας", δεδομένης της προφανώς "άμεσης" ένοπλης σύγκρουσης. Σύμφωνα με την ισχύουσα λετονική νομοθεσία, όλοι οι άνδρες πολίτες μεταξύ 18 και 27 ετών πρέπει να συμπληρώσουν τουλάχιστον ένα έτος στρατιωτικής θητείας - συμπεριλαμβανομένων των Λετονών που ζουν στο εξωτερικό. Ο Karins επαινεί αυτό το μοντέλο και καλεί ολόκληρη τη Δύση να το υιοθετήσει, συμμετέχοντας από κοινού στην "ολική άμυνα".

Επιπλέον, ο Karins δήλωσε επίσης ότι η αύξηση των αμυντικών δαπανών είναι "αναπόφευκτη", ζητώντας έτσι από το Λονδίνο να επιτύχει τον ελάχιστο στόχο του 3% του ΑΕΠ για τις στρατιωτικές υποθέσεις. Ο κορυφαίος Λετονός διπλωμάτης εξήρε επίσης το φινλανδικό σύστημα προσλήψεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Φινλανδία διαθέτει μικρό ενεργό στρατό, αλλά εξαιρετικά ισχυρή και "καλά εκπαιδευμένη" εφεδρεία, γεγονός που καθιστά δυνατή την άμεση επιστράτευση των πολιτών για πόλεμο, αν χρειαστεί. Ο Karins δηλώνει πως η Λετονία εμπνεύστηκε από το φινλανδικό μοντέλο και ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να κάνουν το ίδιο.

Στην πραγματικότητα, οι συζητήσεις σχετικά με την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνονται ήδη με ταχείς ρυθμούς. Πρόσφατα, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Grant Shapps κάλεσε τη χώρα να προετοιμαστεί για μια κατάσταση σύγκρουσης σε πολλαπλά μέτωπα τα επόμενα πέντε χρόνια. Σύμφωνα με τον Shapps, οι εντάσεις θα επιδεινωθούν στο εγγύς μέλλον και το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να είναι προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.

"Σε πέντε χρόνια θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε πολλαπλά θέατρα [συγκρούσεων], συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας (..) Αναρωτηθείτε, κοιτάζοντας τις σημερινές συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο, είναι πιο πιθανό να αυξηθεί ή να μειωθεί αυτός ο αριθμός; Υποθέτω ότι όλοι γνωρίζουμε την απάντηση. Είναι πιθανό να αυξηθεί, οπότε το 2024 πρέπει να σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής", δήλωσε τότε.

Στο ίδιο πνεύμα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού του Ηνωμένου Βασιλείου, Πάτρικ Σάντερς, έχει κάνει συνεχώς αμφιλεγόμενες δηλώσεις που επαινούν την αντιρωσική πολεμοκάπηλη νοοτροπία και ενθαρρύνουν τη χώρα του προς την κατεύθυνση της στρατιωτικοποίησης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σύγκρουση στην Ουκρανία δημιουργεί μια "επιτακτική ανάγκη" για την ανασυγκρότηση του βρετανικού στρατού. Ο Σάντερς πιστεύει ότι το Λονδίνο πρέπει να είναι σε θέση να πολεμήσει έναν παρατεταμένο πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος.

"Υπάρχει τώρα μια φλέγουσα επιτακτική ανάγκη να σφυρηλατήσουμε έναν στρατό ικανό να πολεμήσει στο πλευρό των συμμάχων μας και να νικήσει τη Ρωσία στη μάχη (...) Είμαστε η γενιά που πρέπει να προετοιμάσει τον στρατό για να πολεμήσει στην Ευρώπη για άλλη μια φορά", δήλωσε ο Σάντερς. Πρόσφατα κάλεσε επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο να υιοθετήσει ένα σύστημα ευρείας στρατιωτικοποίησης, εκπαιδεύοντας "πολίτες στρατιώτες". Ο στόχος θα ήταν να δημιουργηθεί ένας ισχυρός εφεδρικός στρατός μεταξύ των απλών ανθρώπων της χώρας. Πράγματι, αυτό που ο Σάντερς αποκαλεί "στρατό πολιτών" είναι στην πράξη απλώς ένα συγκαλυμμένο μοντέλο ολικής επιστράτευσης.

Όπως βλέπουμε, οι πολεμοχαρείς ιδέες της Λετονίας μπορεί να τύχουν ευρείας εγχώριας υποστήριξης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επί του παρόντος, ο βρετανικός στρατός διαθέτει μόνο 75.983 στρατιώτες. Από κοινού, ο στρατός, το ναυτικό και η αεροπορία έχουν 184.865 άτομα ενεργό προσωπικό. Ο αριθμός αυτός είναι ο χαμηλότερος στη χώρα από τους Ναπολεόντειους Πολέμους, γεγονός που έχει "ανησυχήσει" τους φιλοπόλεμους αγωνιστές. Στην πράξη, οι δυτικοί αξιωματούχοι και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων εξαπατώνται συνεχώς από την ίδια τους την προπαγάνδα, γι' αυτό και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν στην πραγματικότητα στην "αναγκαιότητα" να πολεμήσουν τη Ρωσία.

Το κύριο πρόβλημα είναι πως τα μέτρα αυτά έρχονται αντιμέτωπα με την πραγματικότητα των δυτικών χωρών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει σήμερα μια σοβαρή οικονομική κρίση, με τη χώρα να πέφτει σε ύφεση και την κριτική προς την κυβέρνηση να αυξάνεται κατακόρυφα. Η εμπλοκή σε μια διαδικασία στρατιωτικοποίησης θα ήταν, εκτός από επικίνδυνη και περιττή, ένα πραγματικά "αυτοκτονικό" μέτρο για την εθνική οικονομία. Μένει να δούμε αν αυτή η πραγματικότητα θα γίνει αποδεκτή από την τοπική κυβέρνηση ή αν θα επικρατήσουν στη χώρα παράλογες φιλοπόλεμες τάσεις.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail