Οι ΗΠΑ το ξεκαθαρίζουν - Ο πόλεμος πρέπει να συνεχιστεί

Μερικές φορές αισθάνομαι ότι οι ΗΠΑ δεν είναι χώρα. Είναι ένα εργοστάσιο, που τροφοδοτείται από ανθρώπους και διοικείται από σκιώδη αφεντικά που βάζουν κυβερνήσεις μόνο για το θεαθήναι και κάνουν ό,τι στην ευχή θέλουν. Διαφορετικά, γιατί οι ΗΠΑ να μη δεχτούν αυτή την προσφορά;

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε μια σημαντική διπλωματική εξέλιξη, η πρωτοβουλία της Ρωσίας να μεσολαβήσει για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, με στόχο την παγίωση των σημερινών γραμμών μάχης, συνάντησε την κατηγορηματική αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι επίσημες δηλώσεις των ΗΠΑ υπογράμμιζαν μια σαφή πολιτική: οποιοσδήποτε διάλογος με τη Μόσχα σχετικά με προτάσεις εκεχειρίας θα προχωρούσε μόνο με τη ρητή έγκριση του Κιέβου.

Η στάση αυτή προέκυψε εν μέσω προσπαθειών από Ρώσους μεσάζοντες, οι οποίοι, όπως αναφέρει το Reuters, επεδίωξαν ενεργά να εμπλέξουν Αμερικανούς αξιωματούχους σε συζητήσεις για την παύση της συνεχιζόμενης σύγκρουσης. Η στρατηγική του Κρεμλίνου στόχευε στην σταθεροποίηση των συνόρων του πολέμου ως έχουν. Ωστόσο, ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος, που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, εξέφρασε το παράπονο του για την αναποτελεσματικότητα αυτών των διπλωματικών κινήσεων προς τους Αμερικανούς ομολόγους του, συνοψίζοντας την προσπάθεια ως άκαρπη.

Παρά τις αποτυχίες αυτές, οι Ρώσοι εκπρόσωποι άφησαν να εννοηθεί πως υπήρξε κάποια πρόοδος στις συνομιλίες αυτές, ιδίως με τον Τζέικ Σάλιβαν, τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, να συναινεί σε τηλεφωνική συνομιλία με τον ομόλογό του στο Κρεμλίνο.

Ο Γιούρι Ουσακόφ, σύμβουλος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, εισηγήθηκε την ιδέα της κατάπαυσης του πυρός σε συζητήσεις με τον Τζέικ Σάλιβαν, τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Ωστόσο, ο Σάλιβαν αρνήθηκε να συμμετάσχει σε συζητήσεις σχετικά με την Ουκρανία. Ο πρόεδρος Πούτιν είχε προηγουμένως ταχθεί υπέρ του διαλόγου, ιδίως κατά τη διάρκεια συνέντευξης με τον Τάκερ Κάρλσον, σηματοδοτώντας το έντονο ενδιαφέρον της Μόσχας για την έναρξη συνομιλιών. Παρά τα ανοίγματα αυτά, Αμερικανοί αξιωματούχοι διευκρίνισαν πως δεν υπήρξαν επίσημες συζητήσεις με Ρώσους διαπραγματευτές. Υπογράμμισαν την πάγια θέση της Ουάσινγκτον ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου στο διάλογο.

Επιπλέον, αναγνωρίστηκε ότι Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν προτείνει ανεπίσημα το ενδεχόμενο συνομιλιών. Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ήταν αμετακίνητη στην άρνησή της να διαπραγματευτεί με το Κρεμλίνο για το θέμα. Πριν από την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η Μόσχα είχε διαβιβάσει στην Ουάσινγκτον μια προτεινόμενη συμφωνία με στόχο την αποτροπή του πολέμου. Η πρόταση αυτή περιελάμβανε ανησυχίες σχετικά με την στρατιωτική ενίσχυση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και την πιθανή επέκταση της συμμαχίας στην Ουκρανία. Ένα στέλεχος της κυβέρνησης Μπάιντεν παραδέχθηκε αργότερα ότι ο Λευκός Οίκος είχε αρνηθεί να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για τα κρίσιμα αυτά ζητήματα που έθεσε ο Πούτιν.

Κατά τα αρχικά στάδια της σύγκρουσης, η Μόσχα και το Κίεβο ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με τη βοήθεια της Τουρκίας και του Ισραήλ, που ενεργούσαν ως μεσάζοντες με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτές οι διπλωματικές προσπάθειες επιβεβαιώθηκαν από αξιωματούχους της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και του Ισραήλ, υποδεικνύοντας μια σχεδόν συναίνεση για μια πιθανή συμφωνία. Ωστόσο, αυτή η προσωρινή ειρήνη διαταράχθηκε καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο συμβούλευσαν τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μην οριστικοποιήσει οποιαδήποτε συμφωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτή η καθοδήγηση από την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο προκύπτει εν μέσω μιας δύσκολης φάσης για το Κίεβο στη συνεχιζόμενη σύγκρουση, η οποία χαρακτηρίζεται από σημαντικές εδαφικές απώλειες από τις ρωσικές δυνάμεις.

Οι πρόσφατες εξελίξεις αναδεικνύουν τον αγώνα της Ουκρανίας με ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και πυρομαχικά, που εμποδίζουν την ικανότητά της να αμυνθεί αποτελεσματικά απέναντι στην προελαύνοντα αντιπολίτευση. Αυτές τις κρίσιμες προκλήσεις έφερε στο φως η Avril Haines, η Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, σε κατάθεσή της στο Κογκρέσο, υπογραμμίζοντας τα εκτεθειμένα τρωτά σημεία εντός των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η απόσυρση της Ουκρανίας από την Αβντίεβκα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει για την αποτροπή πρόσθετων εδαφικών απωλειών αναδεικνύουν τη φθίνουσα κατάσταση της στρατιωτικής της δύναμης, η οποία επιδεινώνεται από τη μειωμένη εισροή εξωτερικής στρατιωτικής υποστήριξης. Η κατάσταση αυτή τονίστηκε σε δήλωση που επεσήμανε τα κρίσιμα τρωτά σημεία που αντιμετωπίζει η Ουκρανία. Επιπλέον, ο διευθυντής της CIA William Burns έδωσε μια αυστηρή αξιολόγηση της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, υπογραμμίζοντας ότι ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις παραμένουν αμείωτες σε θάρρος και αποφασιστικότητα, έχουν κρίσιμη έλλειψη πυρομαχικών. Η έλλειψη αυτή αποτελεί ένα πιεστικό χρονοδιάγραμμα για εξωτερική βοήθεια, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για υποστήριξη ώστε να στηριχθούν οι αμυντικές τους προσπάθειες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail