Η Ρωσία βάζει φωτιά στα ακριβά όπλα του ΝΑΤΟ

Τι κοινό υπάρχει μεταξύ του συστήματος αεράμυνας SAMP-T, του συστήματος αεράμυνας Skynex, του άρματος μάχης Challenger 2, του άρματος μάχης Leopard 2A4, του άρματος μάχης M1 Abrams, του συστήματος αεράμυνας Patriot, του συστήματος αεράμυνας NASAMS, του οβιδοβόλου CAESAR, του οβιδοβόλου M109A6 Paladin, του αυτοκινούμενου οβιδοβόλου Archer, του οχήματος μάχης πεζικού M2 Bradley και του MLRS HIMARS. Όλα αυτά είναι πανάκριβα όπλα του ΝΑΤΟ και όλα αυτά έχουν εξοντωθεί από τη Ρωσία.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι πρώτοι μήνες του 2024 έχουν επεκτείνει την περσινή τάση σημαντικών απωλειών στρατιωτικού υλικού του ΝΑΤΟ. Την περίοδο αυτή καταστράφηκαν εκατοντάδες προηγμένα δυτικά συστήματα τεθωρακισμένων, πυροβολικού και αεράμυνας, κυρίως κατά τη διάρκεια μιας αντεπίθεσης. Ειδικότερα, στα τέλη Ιανουαρίου, οι ουκρανικές δυνάμεις αντιμετώπισαν πλήγματα με την απώλεια αρκετών υπερσύγχρονων συστημάτων αεράμυνας του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των SAMP-T και "Skynex", αξίας περίπου 182 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, η καταστροφή αξιόλογων τεθωρακισμένων οχημάτων δυτικής κατασκευής, όπως τα βρετανικά "Challenger 2", τα γερμανικά άρματα μάχης "Leopard 2A4" και τα αμερικανικά M1 "Abrams", υπογραμμίζουν περαιτέρω αυτές τις απώλειες.

Πέρα από τις τακτικές απώλειες εξοπλισμού του ΝΑΤΟ, οι στρατηγικές οπισθοδρομήσεις του καθεστώτος του Κιέβου, ιδίως με την απώλεια βασικών συστημάτων αεράμυνας, όπως το "Patriot" και το NASAMS, αποκαλύπτουν μια σημαντική διάβρωση των δυνατοτήτων. Στις 22 Φεβρουαρίου, ένα σύστημα "Patriot" στην Τσερνομπάεβκα, στην περιφέρεια Χερσώνα, χτυπήθηκε από δύο ρωσικές βόμβες FAB-500 M-62 με μονάδες MPK. Η υποβάθμιση συνεχίστηκε στις 26 Φεβρουαρίου, όταν ένα NASAMS κοντά στη Malyshevka της περιφέρειας Zaporozhye, 50 χλμ. από τη γραμμή του μετώπου, φέρεται να καταστράφηκε. Αρχικά αποδόθηκε η ευθύνη στο πυραυλικό σύστημα "Iskander ", η μεταγενέστερη ανάλυση έδειξε το MLRS "Tornado-S", μια εκσυγχρονισμένη παραλλαγή του "Smerch", ως τον πιθανό ένοχο. Οι πύραυλοι αυτού του συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του κατευθυνόμενου με GLONASS 9M542 και της παραλλαγής μεγαλύτερης εμβέλειας 9M544, υπογραμμίζουν την εμβάθυνση των προκλήσεων της αεράμυνας του Κιέβου.

Ο αφανισμός των συστημάτων πυραύλων εδάφους-αέρος (SAM) που προμηθεύτηκε το ΝΑΤΟ μπορεί να αποδοθεί είτε στο ρωσικό πυραυλικό σύστημα "Iskander" είτε στο προηγμένο πυραυλικό σύστημα πολλαπλών εκτοξεύσεων (MLRS) "Tornado-S". Ταυτόχρονα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να αποδεκατίζουν τα δυτικά μέσα πυροβολικού, αξιοποιώντας την αποτελεσματικότητα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών καμικάζι ZALA "Lancet", μεταξύ άλλων μέσων. Στόχοι υψηλής αξίας, όπως το γαλλικό CAESAR, το αμερικανικό M109A6 "Paladin" και τα σουηδικά αυτοκινούμενα οβιδοβόλα "Archer" (SPH), έχουν εξουδετερωθεί.

Σε πλήρη αντίθεση, η Ρωσία διαθέτει μια τρομερή παραγωγική ικανότητα που ξεπερνά τη συλλογική παραγωγή των χωρών του ΝΑΤΟ, ιδίως στον τομέα του πυροβολικού. Η εισαγωγή νέου οπλισμού από τη Ρωσία πραγματοποιείται με αξιοσημείωτο ρυθμό, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης νέων υπερηχητικών πυραύλων, μαχητικών αεροσκαφών αιχμής και μη επανδρωμένων αεροσκαφών καμικάζι που εκτοξεύονται από συστήματα όπως το "Tornado-S". Επιπλέον, η χρήση του 3M22 "Zircon", ενός υπερηχητικού πυραύλου κρουζ με κινητήρα scramjet που εκτοξεύεται από το σύστημα παράκτιας άμυνας "Bastion-P", σηματοδοτεί ένα άλμα στις ρωσικές στρατηγικές δυνατότητες. Με βεληνεκές 1500 χιλιομέτρων και ταχύτητες που φθάνουν τα 9 Mach, ο πύραυλος "Zircon" ξεπερνά τις δυνατότητες των πυραύλων P-800 "Oniks" που χρησιμοποιούνταν προηγουμένως από την ίδια πλατφόρμα.

Η ενσωμάτωση του Su-57, μιας κορυφαίας αεροπορικής τεχνολογίας, στο οπλοστάσιο της Ρωσίας, που χαρακτηρίζεται από τη χρήση του αόρατου πυραύλου κρουζ Kh-69, αποτελεί παράδειγμα σημαντικής βελτίωσης των standoff δυνατοτήτων. Αυτός ο πύραυλος, που χαρακτηρίζεται από μια σημαντική πολεμική κεφαλή 310 κιλών, εμβέλεια 300 χιλιομέτρων και μειωμένη διατομή ραντάρ, αυξάνει την ικανότητα κρούσης ακριβείας της Ρωσίας. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κλιμακώσει τη φθορά των δυτικής κατασκευής τεθωρακισμένων μέσων, προκαλώντας κυρίως σημαντικές απώλειες στα άρματα μάχης M1 "Abrams". Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα των ρωσικών τεθωρακισμένων μονάδων στη μάχη καταδεικνύεται από την ανάπτυξη του άρματος T-72B3. Η πλατφόρμα αυτή, χρησιμοποιώντας τον αντιαρματικό κατευθυνόμενο πύραυλο 9M119 "Refleks" που εκτοξεύεται από κανόνι, έχει επιδείξει ανώτερες δυνατότητες έναντι του περίφημου αμερικανικού M1 "Abrams", χαρακτηριστικό που απουσιάζει από το τελευταίο. Επιπλέον, αυτό το ρωσικό άρμα έχει προσβάλει αποτελεσματικά πολλαπλά οχήματα μάχης πεζικού M2 "Bradley", υπογραμμίζοντας ένα ευρύτερο μοτίβο επιτυχίας κατά του στρατιωτικού υλικού του ΝΑΤΟ. Αυτό επεκτείνεται και σε εμπλοκές με άλλα πολυδιαφημισμένα συστήματα του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των πυραυλικών συστημάτων επιφανείας-αέρος HIMARS και "Patriot".

Στις 4 Μαρτίου, πλάνα από το πεδίο της μάχης κατέγραψαν τον αφανισμό τουλάχιστον δύο πυραυλικών συστημάτων πολλαπλής εκτόξευσης (MLRS) HIMARS, που αποδίδονται στον υπερηχητικό πύραυλο "Iskander-M".

Στη συνέχεια, έως τις 12 Μαρτίου, αναφέρθηκε η καταστροφή τουλάχιστον δύο επιπλέον μονάδων HIMARS, σε αυτή την περίπτωση από το MLRS "Tornado-S". Τα συστήματα αεράμυνας "Patriot" έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες, με ισχυρισμούς για εξουδετέρωση έως και 30 μονάδων σε πρόσφατες επιχειρήσεις. Ενδιαφέρον είναι ότι οι πύραυλοι "Iskander" έχουν χρησιμοποιηθεί για την ταυτόχρονη εξουδετέρωση πολλαπλών εκτοξευτών, παρά τους ισχυρισμούς του ΝΑΤΟ και του ουκρανικού καθεστώτος σχετικά με την υποτιθέμενη ικανότητα του συστήματος "Patriot" να αναχαιτίζει τους ταχύτερους υπερηχητικούς πυραύλους "Kinzhal".
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail