pixabay / nextvoyage |
Ανάμεσα στη Μολδαβία και τη νοτιοδυτική Ουκρανία βρίσκεται η Υπερδνειστερία, μια αυτονομιστική οντότητα που υποστηρίζεται από τη Ρωσία. Επισήμως γνωστή ως Μολδαβική Δημοκρατία της Πριδνεστροβίας, πολλοί περιγράφουν αυτό το κρατίδιο ως σοβιετική χρονοκάψουλα. Η πρωτεύουσα της Υπερδνειστερίας, η Τιράσπολ, είναι γεμάτη με αγάλματα του Λένιν, αρχιτεκτονική της σοβιετικής εποχής και δρόμους που φέρουν το όνομα του Καρλ Μαρξ και διάσημων Σοβιετικών, ενώ η σημαία της Υπερδνειστερίας έχει σφυρί και δρεπάνι. Υπάρχοντας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Μολδαβίας, κανένα κράτος-μέλος του ΟΗΕ δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία αυτής της αποσχισθείσας δημοκρατίας - ούτε καν η Ρωσία.
Giorgio Cafiero - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Εν μέσω της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές στην Υπερδνειστερία φοβήθηκαν τον αυξανόμενο μολδαβικό εθνικισμό και την πιθανότητα επανένωσης της Μολδαβίας, η οποία μόλις είχε κηρύξει την ανεξαρτησία της, με τη Ρουμανία. Ρωσικά στρατεύματα και κοζάκοι μαχητές βοήθησαν παραστρατιωτικές ομάδες της Υπερδνειστερίας να πολεμήσουν τις μολδαβικές δυνάμεις στον πόλεμο της Υπερδνειστερίας (1990-92), ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε έως και 700 ανθρώπους.
Μέχρι σήμερα η σύγκρουση παραμένει παγωμένη. Από το 1992, οι αξιωματούχοι στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, Τσισινάου, και στην Τιράσπολη έχουν αποτρέψει τις στρατιωτικές συγκρούσεις. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ο φάκελος Μολδαβία-Τρανσνίστρια δεν απασχόλησε ιδιαίτερα την Ουάσιγκτον. Αυτό ίσχυε μέχρι πρόσφατα.
Η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 προκάλεσε ανησυχίες για το ξεπάγωμα αυτής της παγωμένης σύγκρουσης. Δεδομένου ότι 1.500 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στην Υπερδνειστερία ως "ειρηνοφύλακες" και ως μέρος της Επιχειρησιακής Ομάδας των ρωσικών στρατευμάτων από τον πόλεμο του 1990-92, ορισμένοι αναλυτές προειδοποίησαν πως η Υπερδνειστερία θα ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο εναντίον του Κιέβου, ενώ θα εντείνει την πίεση στην Κισινάου. Ένα τέτοιο σενάριο θα διακινδύνευε η Ρουμανία, η οποία είναι γλωσσικά, εθνοτικά, ιστορικά και πολιτισμικά συνδεδεμένη με τη Μολδαβία, να συγκρουστεί με τη Ρωσία - μια αντιπαράθεση υψηλού κινδύνου, λαμβάνοντας υπόψη τη συμμετοχή της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ.
Τον Απρίλιο του 2022, ο εκτελών χρέη διοικητή της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η Μόσχα επιδιώκει τη δημιουργία μιας χερσαίας γέφυρας που θα συνδέει το Ντονμπάς με την Υπερδνειστερία. Κάτι τέτοιο θα επέκτεινε τον πόλεμο της Ουκρανίας στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Μολδαβίας και θα απέκοπτε την κυβέρνηση του Κιέβου από την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα, αποκλείοντας την Ουκρανία.
Ωστόσο, οι ουκρανικές δυνάμεις εμπόδισαν τη Ρωσία να καταλάβει την Οδησσό και άλλα τμήματα της επίδοξης χερσαίας γέφυρας Ντονμπάς-Τρανσνιστρίας. Κατά συνέπεια, οι ανησυχίες στη Δύση σχετικά με την Υπερδνειστερία σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία αμβλύνθηκαν.
Τον περασμένο μήνα, ωστόσο, η Τιρασπόλ ζήτησε από τη Ρωσία προστασία από την αντιληπτή απειλή που αποτελούσε η φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση της Μολδαβίας. Σε απάντηση αυτής της έκκλησης για την προστασία της Μόσχας, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως το Κισινάου "ακολουθεί τα χνάρια του καθεστώτος του Κιέβου", "ακυρώνοντας οτιδήποτε ρωσικό" και "κάνοντας διακρίσεις εις βάρος της ρωσικής γλώσσας".
Στις 17 Μαρτίου, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος χτύπησε μια στρατιωτική τοποθεσία στην Υπερδνειστερία, καταστρέφοντας ένα ελικόπτερο, το οποίο σύμφωνα με το Γραφείο Πολιτικών Επανένταξης της Μολδαβίας "δε λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια", και άναψε φωτιά. Οι αρχές της Τιρασπόλ ισχυρίστηκαν πως οι Ουκρανοί πραγματοποίησαν αυτή την επίθεση από την Οδησσό. Τόσο το Κίεβο όσο και το Κισινάου αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη στην έκρηξη του στρατιωτικού χώρου.
Η ουκρανική κυβέρνηση κατηγόρησε τη Μόσχα ότι βρίσκεται πίσω από αυτή την "πρόκληση στην Υπερδνειστερία με μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος καμικάζι σε στρατιωτική βάση".
Στην ένταση αυτή έρχεται να προστεθεί το γεγονός πως την ίδια ημέρα ένας άνδρας πέταξε δύο βόμβες μολότοφ στη ρωσική πρεσβεία στο Chișinău. Εκείνη την στιγμή, Ρώσοι πολίτες στη Μολδαβία βρίσκονταν στη διπλωματική αυτή αποστολή και ψήφιζαν στις προεδρικές εκλογές της χώρας τους. Οι αρχές της Μολδαβίας συνέλαβαν το άτομο, το οποίο αναγνωρίστηκε ως διπλός πολίτης Μολδαβίας-Ρωσίας.
Μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει δοθεί στο κοινό κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς της Τιρασπόλ ότι το Κίεβο βρίσκεται πίσω από την επίθεση στο ελικόπτερο. Εάν η Ουκρανία την πραγματοποίησε, ίσως ήταν η προειδοποίηση του Κιέβου προς τη Μόσχα για τους κινδύνους που εγκυμονεί η πραγματοποίηση τολμηρών κινήσεων έναντι της Μολδαβίας-Τρανσνιστρίας, ως απάντηση στο αίτημα της Τιρασπόλ για ρωσική προστασία από την κυβέρνηση του Κισινάου που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονιστεί και πάλι ότι η ευθύνη της Ουκρανίας για το επεισόδιο αυτό δεν έχει αποδειχθεί.
Εν τω μεταξύ, ορισμένοι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι αν η Ρωσία επικρατήσει στην Ουκρανία, η Μολδαβία θα είναι η επόμενη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης στην οποία θα επιτεθεί η Μόσχα. "[Η Ρωσία] έχει χρησιμοποιήσει εδώ και καιρό την Υπερδνειστερία και τους αυτονομιστές εκεί, όπως ακριβώς και αυτούς στο Ντονμπάς, ως μέσα για να κρατήσει τη Μολδαβία εκτός ισορροπίας και υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι με τους οποίους η Ρωσία έχει αποσταθεροποιήσει ή προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη Μολδαβία", δήλωσε στο RS ο Μάθιου Μπράιζα, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ευρώπη και την Ευρασία.
"Αλλά η Ρωσία δεν έχει τώρα τη δυνατότητα να εισβάλει στη Μολδαβία. Ναι, έχει μια στρατιωτική βάση εκεί. Αλλά νομίζω πως η Ρωσία έχει αρκετά στο πιάτο της αυτή την στιγμή στην Ουκρανία και... αν δεν επικρατήσει στην Ουκρανία, δε θα κάνει κάτι παρόμοιο στη Μολδαβία. Αλλά αν πετύχει στην Ουκρανία, φοβάμαι ότι η Μολδαβία θα είναι η επόμενη", πρόσθεσε ο Bryza. Ωστόσο, ο πρώην Αμερικανός διπλωμάτης τόνισε πως δεν αναμένει ότι η Μόσχα θα επικρατήσει στην Ουκρανία.
Μια ρωσική εισβολή στη Μολδαβία-Τρανσνιστρία δε φαίνεται προς το παρόν να αποτελεί επιλογή για το Κρεμλίνο. Η Υπερδνειστερία, σε αντίθεση με την Ουκρανία και τη Γεωργία, δεν συνορεύει με τη Ρωσία και η Μόσχα δε διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό για να θέσει υπό τον έλεγχό της τις ουκρανικές περιοχές του Μυκολαίβ και της Οδησσού. Ο Νίκολα Μίκοβιτς, πολιτικός αναλυτής με έδρα το Βελιγράδι, δεν πιστεύει πως η Ρωσία θα μπορούσε να κάνει στη Μολδαβία-Τρανσνιστρία ό,τι έκανε στην Ουκρανία από το 2014.
"Υπό τις σημερινές συνθήκες, όταν η Ρωσία δυσκολεύεται να καταλάβει χωριά γύρω από την Αβντίεβκα στο Ντονμπάς, η κατάληψη της Οδησσού είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί. Ως εκ τούτου, η Ρωσία δεν έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει τη Μολδαβία-Τρανσνίστρια σε "επόμενο στόχο" της, ενώ ο Κισινάου, που υποστηρίζεται σταθερά από τη Δύση, μπορεί να αποσταθεροποιήσει την αποσχισθείσα περιοχή ανά πάσα στιγμή", δήλωσε ο Mikovic στην RS.
Αν και είναι δύσκολο να προβλεφθεί πώς θα αντιδράσει μια δεύτερη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στις ρωσικές κινήσεις στη Μολδαβία-Τρανσνιστρία, μπορεί μάλλον να θεωρηθεί δεδομένο ότι ο Λευκός Οίκος του Μπάιντεν θα υποστήριζε σθεναρά το Κισινάου υπό αυτές τις συνθήκες. "Απλώς δεν είναι δυνατόν να προβλέψουμε τώρα με ακρίβεια πώς θα αντιδρούσε η κυβέρνηση Μπάιντεν αν η Ρωσία εισέβαλε στη Μολδαβία... εκτός από το προφανές που είναι ότι θα υπήρχε ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ προς τη Μολδαβία και πιθανώς στρατιωτική βοήθεια", δήλωσε ο Μπράιζα.
"Η Μολδαβία κατέχει μια σημαντική γεωπολιτική θέση στα σύνορα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και το ΝΑΤΟ ανησυχεί πολύ για τον έλεγχο οποιασδήποτε πιθανής ρωσικής επέκτασης προς τα δυτικά. Επίσης, δε θα ήταν καλός οιωνός για την Ουκρανία αν ξαφνικά αντιμετώπιζε έστω και ένα μικρό αριθμό ρωσικών στρατευμάτων να της επιτίθενται από τα δυτικά", δήλωσε ο John Feffer, διευθυντής του Foreign Policy in Focus, στο RS.
"Έτσι, η Μολδαβία μπορεί να γίνει σαν το Κουεμόι και το Μάτσου, τα μικροσκοπικά νησιά που το Πεκίνο προσπάθησε να καταλάβει στο στενό της Ταϊβάν το 1958. Η Ταϊβάν, όπως και η Ουκρανία, ήταν το τελικό έπαθλο, αλλά τα νησιά ήταν σκαλοπάτια και οι ΗΠΑ ήταν αποφασισμένες να υπερασπιστούν τα μικρά νησιά με κάθε κόστος", πρόσθεσε ο Feffer.
Η γεωγραφία περιορίζει τα μέσα ελιγμών της Ρωσίας έναντι της Υπερδνειστερίας. Έτσι, η διατήρηση της σύγκρουσης Κισινάου-Τιράσπολ παγωμένη εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα της Ρωσίας. Η μόχλευση ομάδων στη Μολδαβία με φιλορωσικά αισθήματα, όπως η μειονότητα των Γκαγκάουζ, για την πιθανή αλλαγή της κυβέρνησης στο Κισινάου είναι ένα χαρτί που το Κρεμλίνο θα μπορούσε ενδεχομένως να προσπαθήσει να παίξει. Οποιαδήποτε από τις δύο επιλογές θα μπορούσε να βοηθήσει τη Μόσχα να προωθήσει την ατζέντα της για να εμποδίσει τη Μολδαβία, η οποία έγινε υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ τον Ιούνιο του 2022, να ενταχθεί στους δυτικούς θεσμούς, κυρίως στο ΝΑΤΟ.
"Η Ρωσία θέλει να εξασφαλίσει την περίμετρο του "ρωσικού κόσμου". Αλλά αυτό δεν χρειάζεται να είναι ένα σταθερό σύνορο. Θα αρκεστεί στη δημιουργία μιας ζώνης κατακερματισμού που θα περιλαμβάνει τη Γεωργία, την Ουκρανία και τη Μολδαβία και η οποία θα χρησιμεύσει ως ένα είδος τάφρου για την προστασία του φρουρίου της Ρωσίας. Δεν πρόκειται για ανασυγκρότηση της Σοβιετικής Ένωσης. Δεν είναι μια προσφορά για να αντιμετωπίσει άμεσα το ΝΑΤΟ. Αλλά παρ' όλα αυτά απαιτεί τεράστιο κόστος για τους λαούς αυτών των κατακερματισμένων χωρών", προσέφερε ο Φέφερ.
Για να διατηρηθεί το status quo στη Μολδαβία-Τρανσνιστρία, "το Κρεμλίνο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πρέπει να συνεχίσει να κάνει παρασκηνιακές παραχωρήσεις προς τη Δύση και την Ουκρανία", σχολίασε ο Μίκοβιτς. "Για παράδειγμα, είναι απολύτως πιθανό πως η Μόσχα παρείχε "εγγυήσεις ασφαλείας" στο Κίεβο ότι δεν θα χτυπήσει τα λεγόμενα κέντρα λήψης αποφάσεων στην ουκρανική πρωτεύουσα, σε αντάλλαγμα για την παθητική προσέγγιση της Ουκρανίας όσον αφορά την Υπερδνειστερία".
Ο Σέρβος εμπειρογνώμονας για τη ρωσική εξωτερική πολιτική σημείωσε πως ανά πάσα στιγμή το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να συντονιστεί με το Κίεβο για να επιτρέψει στη Μολδαβία να θέσει την Υπερδνειστερία υπό τον έλεγχο του Κισινάου με τη βία. "Για μένα, είναι ένα μεγάλο μυστήριο γιατί οι δυτικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι στρατηγικοί σχεδιαστές δεν έχουν ακόμη προβεί σε μια τέτοια ενέργεια", δήλωσε ο Mikovic στην RS.
Μια σημαντική νίκη για την Ουάσινγκτον θα ήταν το ξεπάγωμα της σύγκρουσης Μολδαβίας-Τρανσνιστρίας με μια πιθανή κοινή επιχείρηση Ουκρανίας-Μολδαβίας που θα νικούσε τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα. Ωστόσο, ακόμη και αν η Δύση θα υποστήριζε το Κίεβο και το Κισινάου στην επιδίωξη ενός τέτοιου αποτελέσματος, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Μολδαβία εξετάζει μια τέτοια στρατιωτική λύση σε αυτή την παγωμένη σύγκρουση.
"Για το προβλέψιμο μέλλον, το Κισινάου πιθανότατα θα συνεχίσει να ασκεί οικονομική πίεση στην Τιρασπόλ, με στόχο να αποδυναμώσει την de facto ανεξαρτησία της αποσχισθείσας περιοχής και να την αναγκάσει να επανενταχθεί στη Μολδαβία", δήλωσε ο Mikovic. "Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, δε θα πρέπει να αποκλειστεί μια στρατιωτική σύγκρουση".