Ο παγκόσμιος Νότος συγκλίνει στην πολυπολική Μόσχα

Photo: Public domain
Αυτές ήταν πολυπολικές ημέρες στην πρωτεύουσα του πολυπολικού κόσμου. Είχα την τιμή να πω προσωπικά στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ότι σχεδόν όλος ο Παγκόσμιος Νότος φαινόταν να εκπροσωπείται σε ένα αμφιθέατρο του συγκροτήματος καινοτομίας Lomonosov τη Δευτέρα το απόγευμα - ένα είδος άτυπου ΟΗΕ και από πολλές απόψεις πολύ πιο αποτελεσματικός όσον αφορά τον σεβασμό του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ. Τα μάτια του έλαμψαν. Ο Λαβρόφ, περισσότερο από τους περισσότερους, κατανοεί την πραγματική δύναμη της Παγκόσμιας Πλειοψηφίας.

Pepe Escobar - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Μόσχα φιλοξένησε ένα πολυπολικό συνέδριο και τη δεύτερη συνάντηση του Διεθνούς Ρωσόφιλου Κινήματος (MIR, στο γαλλικό ακρωνύμιο που σημαίνει "κόσμος" στα ρωσικά). Στο σύνολό τους, οι συζητήσεις και η δικτύωση προσέφεραν ευοίωνες ενδείξεις για την οικοδόμηση μιας πραγματικά αντιπροσωπευτικής διεθνούς τάξης - μακριά από την επιβαλλόμενη από την ατζέντα καταστροφολογία της ενιαίας μονοπολικής κουλτούρας και των Αιώνιων Πολέμων.

Η εναρκτήρια συνεδρίαση της ολομέλειας της πρώτης ημέρας έπεσε κάτω από τη σταρ δύναμη της εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα - το κύριο μήνυμα της οποίας ήταν κρυστάλλινο: "Δεν μπορεί να υπάρξει ελευθερία χωρίς ελεύθερη βούληση", το οποίο θα μπορούσε εύκολα να γίνει το νέο συλλογικό σύνθημα του Παγκόσμιου Νότου. Τα "κράτη-πολιτισμοί" έδωσαν τον τόνο της συνολικής συζήτησης - καθώς σχεδιάζουν σχολαστικά τα σχέδια της οικονομικής, τεχνολογικής και πολιτιστικής ανάπτυξης στο μεταδυτικό ηγεμονικό κόσμο.

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Zhang Weiwei στο Ινστιτούτο Κίνας του Πανεπιστημίου Fudan στη Σαγκάη συνόψισε τα τέσσερα κρίσιμα σημεία όταν πρόκειται να προωθήσει το Πεκίνο το ρόλο του ως "νέου ανεξάρτητου πόλου". Αυτό διαβάζεται σαν ένας συνοπτικός δείκτης του πού βρισκόμαστε τώρα:

1. Στο πλαίσιο της μονοπολικής τάξης, τα πάντα, από τα δολάρια μέχρι τα τσιπ υπολογιστών, μπορούν να γίνουν όπλα. Οι πόλεμοι και οι έγχρωμες επαναστάσεις είναι ο κανόνας.

2. Η Κίνα έχει γίνει η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο με βάση τo PPP, η μεγαλύτερη εμπορική και βιομηχανική οικονομία και βρίσκεται σήμερα στην πρώτη γραμμή της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Η Κίνα προτείνει ένα μοντέλο "Ενωθείτε και ευημερείτε" αντί του δυτικού μοντέλου "Διαίρει και βασίλευε".

Η Δύση προσπάθησε να απομονώσει τη Ρωσία, αλλά η Παγκόσμια Πλειοψηφία συμπάσχει με τη Ρωσία. Έτσι, η Συλλογική Δύση έχει απομονωθεί από την Παγκόσμια Υπόλοιπο.

Πολεμώντας το " θεο-πολιτικό πόλεμο"

Ο όρος "Παγκόσμια Ανάπαυση", παρεμπιπτόντως, είναι μια λανθασμένη ονομασία: Η Παγκόσμια Πλειοψηφία είναι το όνομα του παιχνιδιού. Το ίδιο ισχύει και για το "χρυσό δισεκατομμύριο"- αυτοί που επωφελούνται από τη μονοπολική στιγμή, κυρίως σε όλη τη συλλογική Δύση και ως κομπραδόρικες ελίτ στους δορυφόρους, είναι στην καλύτερη περίπτωση 200 εκατομμύρια περίπου.

Το απόγευμα της Δευτέρας στη Μόσχα παρουσιάστηκαν τρεις παράλληλες συνεδρίες: για την Κίνα και τον πολυπολικό κόσμο, όπου πρωταγωνιστής ήταν ο καθηγητής Weiwei- για τη Δύση μετά την ηγεμονία, υπό τον τίτλο "Είναι δυνατόν να σωθεί ο ευρωπαϊκός πολιτισμός;". - στην οποία συμμετείχαν αρκετοί αντιφρονούντες Ευρωπαίοι, ακαδημαϊκοί, think tankers, ακτιβιστές- και το κύριο κέρασμα - με πρωταγωνιστές τους πρωταγωνιστές της πολυπολικότητας.

Είχα την τιμή να διευθύνω τη φοβερή συνεδρία του Παγκόσμιου Νότου, η οποία διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες - στην πραγματικότητα θα μπορούσε να διαρκέσει ολόκληρη την ημέρα - και περιελάμβανε αρκετές εντυπωσιακές παρουσιάσεις από ένα εξαιρετικό καστ Αφρικανών, Λατινοαμερικανών και Ασιατών, από την Παλαιστίνη έως τη Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένου του εγγονού του Νέλσον Μαντέλα, Mandla.

Αυτός ήταν ο πολυπολικός Παγκόσμιος Νότος σε πλήρη πτήση - καθώς η επιταγή μου ήταν να ανοίξω τον λόγο σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Αν οι διοργανωτές εξέδιδαν ένα Greatest Hits των παρουσιάσεων, αυτό θα μπορούσε εύκολα να γίνει παγκόσμια επιτυχία.

Ο Mandla Mandela τόνισε πως είναι καιρός να απομακρυνθούμε από το μονοπολικό σύστημα που κυριαρχείται από τον Ηγεμόνα, "ο οποίος συνεχίζει να υποστηρίζει το Ισραήλ".

Αυτό συμπλήρωσε η χαρισματική ακτιβίστρια του Μπενίν, Kemi Seba, η οποία προσωποποιεί έξοχα την αφρικανική ηγεσία του μέλλοντος. Στην ολομέλεια, η Seba εισήγαγε μια βασική έννοια - η οποία παρακαλεί να αναπτυχθεί σε όλο τον κόσμο: ζούμε σε έναν "θεοπολιτικό πόλεμο".

Αυτό συνοψίζει εύστοχα τον ταυτόχρονο υβριδικό πόλεμο της Δύσης κατά του Ισλάμ, του Σιιτισμού, της Χριστιανικής Ορθοδοξίας, στην πραγματικότητα κάθε θρησκείας, εκτός από τη λατρεία των Woke.

Την επόμενη μέρα, το δεύτερο συνέδριο του Διεθνούς κινήματος των Ρωσόφιλων προσέφερε τρεις συνεδρίες συζήτησης: η πιο σχετική ήταν για - τι άλλο - "Πληροφοριακό και Υβριδικό Πόλεμο".

Είχα την τιμή να μοιραστώ τη σκηνή με τη Μαρία Ζαχάροβα - και μετά την παρουσίασή μου σε στιλ free jazz, που επικεντρώθηκε στα 40 και πλέον χρόνια άσκησης της δημοσιογραφίας σε όλο τον πλανήτη και παρακολουθώντας από πρώτο χέρι την απόλυτη υποβάθμιση του κλάδου, διεξαγάγαμε έναν ελπίζω χρήσιμο διάλογο για τα μέσα ενημέρωσης και την ήπια ισχύ.

Η πρότασή μου όχι μόνο προς το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αλλά και προς όλους σε όλο τον Παγκόσμιο Νότο ήταν απλή: ξεχάστε τα ελεγχόμενα από την ολιγαρχία παραδοσιακά/κυρίως μέσα ενημέρωσης, είναι ήδη νεκρά. Δεν έχουν τίποτα σχετικό να πουν. Το παρόν και το μέλλον βασίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα "εναλλακτικά" - τα οποία δεν είναι πλέον εναλλακτικά, αντιθέτως- και στα μέσα ενημέρωσης των πολιτών, σε όλα τα οποία, φυσικά, θα πρέπει να εφαρμόζονται τα υψηλότερα δημοσιογραφικά πρότυπα.

Το βράδυ, πριν όλοι κατέβουν για να διασκεδάσουν δυνατά, μερικοί από εμάς προσκλήθηκαν για ένα ανοιχτό, ειλικρινές και διαφωτιστικό δείπνο εργασίας με τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ σε μια από τις υπέροχες τοιχογραφημένες αίθουσες του ξενοδοχείου Metropol, ενός από τα μεγάλα ξενοδοχεία της Ευρώπης από το 1905.

Ένας θρύλος με πονηρό χιούμορ

Ο Λαβρόφ ήταν χαλαρός, ανάμεσα σε φίλους- μετά από ένα αρχικό, εντυπωσιακό διπλωματικό tour de force που κάλυψε αρκετά από τα σημαντικότερα γεγονότα των τελευταίων δεκαετιών μέχρι τη σημερινή ζοφερότητα, άνοιξε το τραπέζι στις ερωτήσεις μας, κρατώντας σημειώσεις και απαντώντας λεπτομερώς σε κάθε μία από αυτές.

Αυτό που είναι τόσο εντυπωσιακό όταν βρίσκεσαι πρόσωπο με πρόσωπο με τον πιο θρυλικό διπλωμάτη στον κόσμο εδώ και αρκετό καιρό, σε ένα χαλαρό περιβάλλον, είναι η γνήσια θλίψη του όταν έρχεται αντιμέτωπος με την οργή, τη μισαλλοδοξία και την παντελή απουσία κριτικής σκέψης που επιδεικνύουν κυρίως οι Ευρωπαίοι. Αυτό ήταν πολύ πιο σημαντικό καθ' όλη τη διάρκεια της συζήτησής μας από το γεγονός ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό.

Ο Λαβρόφ όμως παραμένει ιδιαίτερα κινητοποιημένος λόγω του Παγκόσμιου Νότου/Παγκόσμιας Πλειοψηφίας - και της ρωσικής προεδρίας των BRICS φέτος. Εξήρε εξαιρετικά τον Ινδό ΥΠΕΞ Jaishankar και τις ολοκληρωμένες σχέσεις με την Κίνα. Πρότεινε το κίνημα των ρωσόφιλων να αναλάβει παγκόσμιο ρόλο, υπονοώντας παιχνιδιάρικα ότι θα πρέπει να γίνουμε όλοι μέρος ενός κινήματος "Normal-o-philes".

Λοιπόν, ο Λαβρόφ ο Θρύλος είναι επίσης γνωστός για την κακή αίσθηση του χιούμορ του. Και το χιούμορ είναι πιο αποτελεσματικό όταν είναι θανάσιμα σοβαρό. Να λοιπόν το βασικό συμπέρασμα αυτών των ξέφρενων ημερών στη Μόσχα: Οι φυσιολογικοί-ο-φίλοι του κόσμου, ενωθείτε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail