pixabay / ELG21 |
Ted Snider - libertarianinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Και αυτό είναι ως επί το πλείστον αλήθεια. Είναι οι Ουκρανοί στρατιώτες που τραυματίζονται και σκοτώνονται κατά εκατοντάδες χιλιάδες. Αλλά δεν είναι απολύτως αληθές.
Μετά από δύο χρόνια σταθερής άρνησης, υπήρξε, μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, το Φεβρουάριο και το Μάρτιο, ένας καταιγισμός παραδόσεων και αποκαλύψεων ότι υπάρχουν στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Το ερώτημα είναι, γιατί; Ποιο είναι το κίνητρο πίσω από αυτόν τον ξαφνικό σωρό αποκαλύψεων;
Ο καταιγισμός ξεκίνησε από τη δημοσιοποίηση ενός απομαγνητοφωνημένου κειμένου μιας υποκλαπείσας συνομιλίας μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας στις 19 Φεβρουαρίου, η οποία αποκάλυψε πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ανθρώπους στο έδαφος στην Ουκρανία. Συζητώντας για το πώς οι γερμανικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς Taurus θα μπορούσαν να λειτουργήσουν στην Ουκρανία, ένας αξιωματούχος λέει ότι οι Γερμανοί "ξέρουν πώς το κάνουν οι Άγγλοι... Έχουν αρκετούς ανθρώπους επί τόπου". Η συζήτηση μεταξύ των Γερμανών αξιωματούχων φαίνεται να εμπλέκει και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένας αξιωματούχος λέει: "Είναι γνωστό ότι υπάρχουν εκεί πολλοί άνθρωποι με πολιτική ενδυμασία που μιλούν με αμερικανική προφορά".
Στις 26 Φεβρουαρίου, ένα δημοσίευμα των New York Times αποκάλυψε ποιοι μπορεί να είναι αυτοί οι πολίτες. Περισσότεροι από 200 νυν και πρώην αξιωματούχοι διέρρευσαν στους Times πως "δεκάδες" αξιωματικοί της CIA βρίσκονται στην Ουκρανία όπου "βοηθούν τους Ουκρανούς" παρέχοντας "πληροφορίες για στοχευμένες πυραυλικές επιθέσεις" και "υποστήριξη πληροφοριών για θανατηφόρες επιχειρήσεις εναντίον ρωσικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος".
Στις 26 Φεβρουαρίου, ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz διεύρυνε τον κατάλογο για να συμπεριλάβει τη Γαλλία. Ο Σολτς υπερασπίστηκε την απόφασή του να μην στείλει πυραύλους Taurus στην Ουκρανία λέγοντας ότι θα απαιτούσε την παρουσία των Γερμανών στην Ουκρανία να είναι αντίστοιχη με τους Βρετανούς και Γάλλους ομολόγους τους. Εξήγησε: "Αυτό που γίνεται με τον έλεγχο των στόχων και τον συνοδευτικό έλεγχο των στόχων εκ μέρους των Βρετανών και των Γάλλων δεν μπορεί να γίνει στη Γερμανία".
Και στις 8 Μαρτίου, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Radoslaw Sikorski επιβεβαίωσε εκπληκτικά πως "στρατιωτικό προσωπικό του ΝΑΤΟ είναι ήδη παρόν στην Ουκρανία". Επικριτικός απέναντι στον Σολτς, διαφοροποιήθηκε με το να μην αποκαλύψει ποιες χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία. "Οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ είναι ήδη παρόντες στην Ουκρανία. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πρεσβευτές των χωρών αυτών που έχουν αναλάβει αυτό το ρίσκο. Οι χώρες αυτές γνωρίζουν ποιοι είναι, αλλά δεν μπορώ να τους αποκαλύψω. Σε αντίθεση με άλλους πολιτικούς, δε θα απαριθμήσω αυτές τις χώρες".
Η Γαλλία και η Βρετανία φέρεται να απάντησαν με οργή για την υποκλαπείσα συνομιλία της Πολεμικής Αεροπορίας. Και ήταν εξίσου εξοργισμένες με τον Scholz για την αποκάλυψή του. Ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας δήλωσε ότι "η συμπεριφορά του Σολτς έδειξε πως όσον αφορά την ασφάλεια της Ευρώπης είναι ο λάθος άνθρωπος, στη λάθος δουλειά τη λάθος στιγμή". Η Alicia Kearns, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου, χαρακτήρισε το σχόλιο του Scholz "λανθασμένο, ανεύθυνο και χαστούκι προς τους συμμάχους". Ένας διπλωμάτης με έδρα το Βερολίνο φέρεται να λέει πως "ο Μακρόν και ο Σολτς δε μιλούν καν μεταξύ τους".
Όμως, παρά την οργή για το γεγονός ότι τους κατηγόρησαν, ούτε οι Βρετανοί ούτε οι Γάλλοι διέψευσαν την αποκάλυψη του Scholz. Παρά το σχόλιο του Kearns πως ο Scholz κάνει "λάθος", το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού επιβεβαίωσε ότι όντως έχουν μπότες στο έδαφος: "Πέρα από τον μικρό αριθμό προσωπικού που έχουμε στη χώρα για την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, δεν έχουμε σχέδια για ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας".
Οι Γάλλοι απάντησαν λέγοντας πως αν δεν έχουν στρατεύματα στην Ουκρανία, ίσως θα έπρεπε- όχι ακριβώς μια οργισμένη επίπληξη του Σολτς. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε: "Δεν υπάρχει συναίνεση σήμερα να στείλουμε με επίσημο, επικυρωμένο τρόπο στρατεύματα στο έδαφος. Αλλά από την άποψη της δυναμικής, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί". Αν και ο Σολτς απάντησε αμέσως πως η συναίνεση είναι "ότι δε θα υπάρξουν χερσαία στρατεύματα, στρατιώτες στο ουκρανικό έδαφος που θα σταλούν εκεί από ευρωπαϊκά κράτη ή κράτη του ΝΑΤΟ", ο Μακρόν επισήμανε: "Πολλοί από αυτούς που λένε "ποτέ, ποτέ" σήμερα ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που έλεγαν "ποτέ, ποτέ τανκς- ποτέ, ποτέ αεροπλάνα- ποτέ, ποτέ πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς... Σας θυμίζω ότι πριν από δύο χρόνια, πολλοί γύρω από αυτό το τραπέζι έλεγαν: "Θα προσφέρουμε υπνόσακους και κράνη"".
Μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, αμερικανικές και γερμανικές διαρροές τοποθέτησαν αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία, η Γερμανία τοποθέτησε τη Γαλλία και τη Βρετανία στην Ουκρανία, οι Βρετανοί επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονται στην Ουκρανία, η Πολωνία επιβεβαίωσε πως στρατεύματα του ΝΑΤΟ βρίσκονται στην Ουκρανία και η Γαλλία υποστήριξε ότι, αν δεν βρίσκονται, ίσως θα έπρεπε να βρίσκονται. Ποιο είναι το κίνητρο πίσω από αυτή την ξαφνική χορωδία ομολογιών;
Υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις -και πιθανότατα πολύ περισσότερες- πιθανότητες. Όλες τους είναι απλώς εικασίες.
Η λιγότερο τρομακτική είναι πως, αναγνωρίζοντας ότι η Δύση έχει χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και πως, αφού ενθάρρυναν την Ουκρανία να απορρίψει μια διπλωματική λύση υπέρ της πίεσης του αγώνα με την υπόσχεση δυτικών όπλων και υποστήριξης για όσο χρειαστεί, οι κορυφαίοι υποστηρικτές της Ουκρανίας προσπαθούν να εδραιώσουν την υπόθεση πως έκαναν ό,τι μπορούσαν: ακόμη και να στείλουν στρατεύματα στο έδαφος της Ουκρανίας.
Το δεύτερο λιγότερο τρομακτικό είναι πως οι διαρροές και οι αποκαλύψεις αποσκοπούν στο να πιέσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να στείλουν περισσότερη οικονομική βοήθεια και πακέτα όπλων στην Ουκρανία. Η πεποίθηση μπορεί να είναι ότι η επιλογή αυτή θα τους φανεί πιο ευχάριστη από το να περάσουν τη δική τους κόκκινη γραμμή και να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία.
Το τρίτο λιγότερο τρομακτικό είναι ότι η Δύση προσπαθεί να δημιουργήσει στη Ρωσία μια αντίληψη στρατηγικής ασάφειας. Η γαλλική εφημερίδα Le Monde αναφέρει: "Το γραφείο του Μακρόν εξήγησε ότι στόχος είναι να αποκατασταθεί η "στρατηγική ασάφεια" της Δύσης. Μετά την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης του 2023, ο Γάλλος πρόεδρος πιστεύει πως η υπόσχεση δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ σε βοήθεια και η παράδοση -με καθυστέρηση- στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο δεν είναι πλέον αρκετή. Ειδικά αν ο Πούτιν είναι πεπεισμένος ότι η Δύση έχει αποκλείσει οριστικά την κινητοποίηση των δυνάμεών της".
Το πιο τρομακτικό ενδεχόμενο που μου προτάθηκε είναι πως η Δύση εννοεί σοβαρά τόσο το γεγονός ότι τα νατοϊκά στρατεύματα βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία όσο και το πως δεν αποκλείεται η πιθανότητα αποστολής περισσότερων νατοϊκών στρατευμάτων. Οι διαρροές και οι αποκαλύψεις αποσκοπούν στο να θέσουν τις βάσεις για την αποστολή περισσότερων στρατευμάτων. Η ιδέα είναι να πουληθεί η ιδέα της αποστολής περισσότερων στρατευμάτων απο-ευαισθητοποιώντας τους απρόθυμους δυτικούς εταίρους στον κίνδυνο, επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος έχει ήδη αναληφθεί. Θα μπορούσαν ακόμη να προσθέσουν πως η Ρωσία το γνωρίζει και δεν έχει κλιμακώσει και παρασύρει τη Δύση σε έναν πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας.
Εάν αληθεύει, αυτό είναι ένα επικίνδυνο και δύσκολα υπολογίσιμο ρίσκο. Πόσα στρατεύματα θα μπορούσαν να σταλούν προτού προκληθεί ρωσική αντίδραση; Ας ελπίσουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Σλοβακίας, είναι ειλικρινείς στην επιμονή τους ότι δε θα σταλούν (περισσότερα;) στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Μια γερμανική πηγή δήλωσε στη Le Monde πως ο Μακρόν "είπε ότι δεν υπήρξε συναίνεση επί του θέματος, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια: Η αλήθεια είναι πως η Γαλλία απομονώθηκε επειδή οι περισσότεροι συμμετέχοντες εξέφρασαν τη σαφή άρνησή τους".