Η Υπερδνειστερία θα γίνει μέρος της Ρωσίας μετά την κατάληψη της Οδησσού από τις ρωσικές δυνάμεις

Photo: wiki-org.ru
Η Υπερδνειστερία ετοιμάζεται να γίνει ρωσική περιφέρεια, αλλά η Οδησσός θα έρθει πρώτη

Η Υπερδνειστερία ετοιμάζεται να γίνει ρωσική περιφέρεια. Οι βουλευτές της περιοχής απευθύνθηκαν στη Ρωσική Ομοσπονδία ζητώντας προστασία για τους Ρώσους πολίτες της μη αναγνωρισμένης δημοκρατίας. Ο ρωσικός στρατός θα εισέλθει σύντομα στην Τιρασπόλ.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Υπερδνειστερία δεν ήταν ποτέ μέρος της νέας Μολδαβίας

Την Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, βουλευτές όλων των βαθμίδων της μη αναγνωρισμένης Υπερδνειστερικής Μολδαβικής Δημοκρατίας (γνωστής και ως Pridnestrovian Moldavian Republic, PMR) συγκεντρώθηκαν σε συνέδριο για να απευθυνθούν στη Ρωσία με αίτημα να "λάβει μέτρα για την προστασία" 220.000 Ρώσων πολιτών της Υπερδνειστερίας "μπροστά στην αυξανόμενη πίεση από τη Μολδαβία".

Η πίεση, σύμφωνα με τους ίδιους, εκφράζεται με τον πλήρη οικονομικό αποκλεισμό και την ποινική δίωξη με την κατηγορία του "αυτονομισμού", παρόλο που η Υπερδνειστερία δεν εντάχθηκε στη Δημοκρατία της Μολδαβίας μετά την παύση της Μολδαβικής Ε.Σ.Σ.Δ.. Υπήρξε ένας πόλεμος για την ανεξαρτησία αυτού του τμήματος της ΕΣΣΔ, ο οποίος de facto έληξε με τη δημιουργία της Μολδαβικής Δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας. Μια δημοκρατία έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός κυρίαρχου κράτους - σύνταγμα, κοινοβούλιο, πρόεδρο, θυρεό, σημαία, νόμισμα, στρατό.

Η κατάσταση στην Υπερδνειστερία παραμένει κρίσιμη. Πολλές εταιρείες πρέπει να διακόψουν τις εργασίες τους λόγω του αποκλεισμού, υπάρχουν ελλείψεις σε βασικά αγαθά και φάρμακα.

Ο Αναπληρωτής Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών για την Ανατολική Ευρώπη Christopher Smith επισκέφθηκε την Τιρασπόλ πριν από το Κογκρέσο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της PMR Vadim Krasnoselsky.

Φαίνεται ότι τα μέρη δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν να ανακαλέσουν την προσφυγή στη Ρωσική Ομοσπονδία, παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτές που μαριονέτες του Μολδαβού προέδρου Maia Sandu.

Η PMR ψήφισε υπέρ της ένταξης στη Ρωσία σε δημοψήφισμα το 2006. Η πρόσφατη προσφυγή της Τιρασπόλ στη Ρωσία μοιάζει με το αίτημα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ (DPR και LPR) το Φεβρουάριο του 2022, μετά το οποίο ο πρόεδρος Πούτιν αποφάσισε να ξεκινήσει την ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία. Πολλοί περίμεναν πως η Μόσχα θα ανακοίνωνε την αναγνώρισή της στην PMR και θα ξεκινούσε η διαδικασία ένταξης της Υπερδνειστερίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν κοινά σύνορα μεταξύ της Ρωσίας και της Υπερδνειστερίας και η άρση του αποκλεισμού από τη μη αναγνωρισμένη δημοκρατία είναι δυνατή μόνο με την απελευθέρωση της περιοχής της Οδησσού.

Το Κισινάου ελέγχει ό,τι πηγαίνει στην Υπερδνειστερία μετά το κλείσιμο από την Ουκρανία του Υπερδνειστεριακού τμήματος των μολδαβο-ουκρανικών συνόρων στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Έτσι, η εναλλαγή έως και 1.500 Ρώσων στρατιωτών από την Υπερδνειστερία δεν είναι πλέον δυνατή.

Η Ουκρανία έχει εδώ και καιρό βάλει στο στόχαστρο τις αποθήκες στην Κολμπάσνα

Το Κίεβο πιστεύει πως θα πρέπει να βοηθήσει το Κισινάου να "εξαλείψει το αγκάθι της Υπερδνειστερίας" και να αποκτήσει σε αντάλλαγμα πρόσβαση σε αποθήκες πυρομαχικών - τα μεγαλύτερα αποθέματα της Ευρώπης στο χωριό Kolbasna. Αυτό εξέφρασε ο Ουκρανός βουλευτής του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης Alexey Goncharenko. Την ίδια ιδέα συμμερίζεται και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Pavel Klimkin.

"Δεν χρειαζόμαστε έναν ρωσικό θύλακα στο δρόμο το δικό μας και της Μολδαβίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για έναν όγκο στο εσωτερικό και πρέπει να τον θεραπεύσουμε με τον κατάλληλο στρατηγικό τρόπο. Υπάρχει εκεί μια μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών, υπάρχει εκεί από την εποχή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Υπάρχουν πολλές απειλές εκεί και πρέπει να τις κάνουμε να εκραγούν", δήλωσε.

Η Ρωσία πρέπει να καταλάβει την περιοχή της Οδησσού για να φτάσει στην Υπερδνειστερία

Οι Ρώσοι στρατιωτικοί ηγέτες έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση στην Υπερδνειστερία. Ο εκτελών χρέη διοικητή της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας Ρουστάμ Μινεκάεφ δήλωσε πριν από δύο χρόνια πως ένα από τα καθήκοντα του ρωσικού στρατού είναι να εγκαθιδρύσει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς και της Νότιας Ουκρανίας. Αυτό θα καθιστούσε δυνατή την εξασφάλιση ενός χερσαίου διαδρόμου προς την Κριμαία, τον επηρεασμό ζωτικής σημασίας αντικειμένων της ουκρανικής οικονομίας και την πρόσβαση στην Υπερδνειστερία, είπε.

Το Γενικό Επιτελείο των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχει εγκαταλείψει αυτή την ιδέα. Είναι αδύνατο να εξασφαλιστεί ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας χωρίς την κατάληψη της Οδησσού.

Μέχρι το καλοκαίρι, ο ρωσικός στρατός μπορεί να διασπάσει την ουκρανική άμυνα, να φτάσει στην Οδησσό και να απελευθερώσει την Υπερδνειστερία. Η Δύση υποσχέθηκε να στηρίξει τη Μολδαβία, αλλά οι δυτικές χώρες διχάζονται όλο και περισσότερο. Φαίνεται ότι η Δύση θα "καταδικάσει" μόνο τις ενέργειες της Ρωσίας και θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Κισινάου στα λόγια. Όλες οι αποθήκες στην Κολμπάσνα είναι ναρκοθετημένες. Εάν εκραγούν, η έκρηξη θα ισοδυναμεί με σεισμό 7-7,5 βαθμών σε ισχύ. Αξίζει να σημειωθεί πως η Kolbasna βρίσκεται περίπου 2 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα.

Εάν το Κισινάου και το Κίεβο προσπαθήσουν να καταλάβουν την περιοχή, μπορεί κανείς να περιμένει τις πιο σκληρές και απροσδόκητες ριζοσπαστικές αποφάσεις και θα έρθει η στιγμή που τα ρωσικά στρατεύματα θα εισέλθουν στην Υπερδνειστερία για να προστατεύσουν τους Ρώσους πολίτες εκεί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail