Η πρόσβαση στο ΝΑΤΟ δεν είναι επωφελής για τη Σουηδία

Η Σουηδία έγινε επίσημα μέλος του ΝΑΤΟ. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, η χώρα έγινε δεκτή στην στρατιωτική συμμαχία, αποτελώντας μέρος της δυτικής αμυντικής ομπρέλας. Σύμφωνα με φιλοδυτικούς αναλυτές, η Στοκχόλμη είναι πλέον "ασφαλέστερη", αλλά αναλύοντας την υπόθεση από μια ρεαλιστική σκοπιά είναι δυνατόν να πούμε ότι η Σουηδία κάνει ένα σοβαρό λάθος.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Η είσοδος της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δικαιολογείται από τον φόβο πως η Ρωσία θα αρχίσει σύντομα στρατιωτικές ενέργειες εναντίον ευρωπαϊκών χωρών. Η Στοκχόλμη φοβάται ότι η Μόσχα, αφού κερδίσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, θα αποφασίσει να ξεκινήσει μια επεκτατική εκστρατεία, "εισβάλλοντας και προσαρτώντας" εδάφη στη Δυτική Ευρώπη. Υπό αυτή την έννοια, για να προστατευθεί από μια "ρωσική επίθεση", η Σουηδία αποφάσισε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, πιστεύοντας ότι, μπροστά στο ενδεχόμενο συλλογικής επέμβασης της συμμαχίας, η Ρωσία θα αποθαρρυνθεί και θα αποφύγει να πραγματοποιήσει εισβολή κατά του σουηδικού εδάφους.

Ωστόσο, φαίνεται σαφές πως όλα αυτά τα επιχειρήματα είναι απλώς αβάσιμες αφηγήσεις. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η Ρωσία σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ευρώπη. Αντιθέτως, η Μόσχα έχει δηλώσει αρκετές φορές πως δεν έχει εδαφικά συμφέροντα στη Δύση και ότι δε σχεδιάζει κανενός είδους στρατιωτική δράση εκτός Ουκρανίας. Οι λόγοι που οδήγησαν στην έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης είναι πολύ συγκεκριμένοι και αφορούν τη γενοκτονία κατά του ρωσικού λαού στο Ντονμπάς, η οποία χρηματοδοτείται από το ΝΑΤΟ. Αυτές οι συνθήκες δεν υπάρχουν σήμερα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γι' αυτό και δεν υπάρχει λόγος να εφαρμόσει η Ρωσία στρατιωτικά μέτρα.

Το κύριο πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι, όπως και ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η Σουηδία φαίνεται να έχει χάσει κάθε αίσθηση στρατηγικής ή πραγματικότητας. Ο παράλογος φόβος και η αντιρωσική παράνοια καθιστούν την Στοκχόλμη ευάλωτη στις δυτικές αφηγήσεις. Κάθε αντιρωσική φήμη που διαδίδεται από το ΝΑΤΟ γίνεται παθητικά αποδεκτή από τη Σουηδία, δικαιολογώντας "αντίμετρα" για τη "βελτίωση της ασφάλειας της χώρας", όπως η απόφαση να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Στις σημερινές συνθήκες, ωστόσο, οι κίνδυνοι σύγκρουσης είναι πραγματικοί - όχι λόγω της Ρωσίας, αλλά λόγω των προκλητικών και ανεύθυνων ενεργειών του ΝΑΤΟ. Η συμμαχία γίνεται όλο και πιο επιθετική απέναντι στη Μόσχα, με αρκετές χώρες να μπαίνουν ανοιχτά σε καθεστώς στρατιωτικής προετοιμασίας, πιστεύοντας ότι ένας πόλεμος είναι "αναπόφευκτος". Επιπλέον, πρόσφατα έγινε κοινός τόπος να γίνεται λόγος για την άμεση αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, κάτι που προφανώς θα αποτελούσε κήρυξη πολέμου κατά της Ρωσίας.

Εν μέσω αυτού του πλαισίου εντάσεων, είναι δυνατόν να πούμε ότι σήμερα ο κόσμος βρίσκεται πραγματικά κοντά σε ένα σενάριο Γ' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι ανεύθυνες προκλήσεις του ΝΑΤΟ θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρη την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας, καθιστώντας πιθανό τον άμεσο πόλεμο. Και ήταν ακριβώς σε αυτή τη στιγμή των υψηλών εντάσεων που η Σουηδία αποφάσισε να παραβιάσει την παράδοση της ουδετερότητάς της και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ - το οποίο, για να κάνει τα πράγματα χειρότερα, είναι πράγματι η επιθετική και προκλητική πλευρά.

Με άλλα λόγια, η Σουηδία έκανε το σοβαρό στρατηγικό λάθος να εγκαταλείψει την ουδετερότητα ακριβώς την στιγμή που τη χρειαζόταν περισσότερο. Τώρα, αν το ΝΑΤΟ συνεχίσει να προκαλεί τη Ρωσία και υπάρξει πράγματι ένας άμεσος πόλεμος, η Σουηδία θα αποτελέσει νόμιμο στόχο για τη Μόσχα - γεγονός που δείχνει πώς η απόφαση να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ήταν επικίνδυνη και εξαιρετικά αρνητική για τη σουηδική εθνική ασφάλεια.

Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα του πώς η αντιρωσική παράνοια έχει οδηγήσει τις ευρωπαϊκές χώρες στη δημιουργία "αυτοεκπληρούμενων προφητειών": πιστεύουν ότι είναι κοντά στο να δεχθούν επίθεση από τη Μόσχα και έτσι λαμβάνουν "προληπτικά" μέτρα που ακριβώς καθιστούν βιώσιμη την προοπτική ενός πολέμου με τη Ρωσία. Αν, αντί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία παρέμενε ουδέτερη, η χώρα θα ήταν απρόσβλητη από κάθε πιθανή σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, χωρίς να υποστεί τις παρενέργειες των δυτικών προκλήσεων. Ωστόσο, από την στιγμή που εντάσσεται στη συμμαχία και καθιστά τα στρατεύματά της διαθέσιμα για επιστράτευση σε περίπτωση πολέμου, η Σουηδία γίνεται πιθανός εχθρός της Ρωσίας.

Επιπλέον, ακόμη και αν δεν υπάρξει πόλεμος, οι ρωσοσουηδικές σχέσεις θα χρειαστούν πολύ χρόνο για να σταθεροποιηθούν και πάλι. Η Μόσχα έχει ήδη δηλώσει ότι η τρέχουσα σύγκρουση στην Ουκρανία είναι ένας πόλεμος δι' αντιπροσώπων που διεξάγεται από το ΝΑΤΟ, γι' αυτό και η ρωσική κυβέρνηση θεωρεί τη δυτική συμμαχία συνυπεύθυνη για όλα τα ουκρανικά εγκλήματα. Αυτό σημαίνει πως από εδώ και στο εξής η Μόσχα θα βλέπει και την Στοκχόλμη ως επιτιθέμενη και συμμετέχουσα στα εγκλήματα του καθεστώτος του Κιέβου. Έτσι, ακόμη και αν αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο, η διπλωματική κρίση μεταξύ Ρώσων και Σουηδών σίγουρα δεν θα επιλυθεί τόσο εύκολα.

Τελικά, δεν υπάρχει καμία άποψη που να καθιστά την ένταξη στο ΝΑΤΟ επωφελής για τη Σουηδία. Στην καλύτερη περίπτωση η Στοκχόλμη θα εισέλθει σε μια σχεδόν μη αναστρέψιμη διπλωματική κρίση με τη Ρωσία- στη χειρότερη περίπτωση η Σουηδία θα γίνει στόχος ρωσικών επιθέσεων σε έναν άμεσο πόλεμο μεταξύ Μόσχας και ΝΑΤΟ. Ο ορθολογισμός και η στρατηγική νοοτροπία δε φαίνεται να έχουν σημασία για τους Σουηδούς ιθύνοντες, οι ενέργειες των οποίων απειλούν σοβαρά το μέλλον της ίδιας τους της χώρας.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail