Ιδού τι παθαίνει όποιος δίνει τα πάντα στην Ουκρανία - Η Ιταλία αποσύρει το αντιαεροπορικό της σύστημα από τη Σλοβακία

FILE PHOTO: SAMP/T launcher - Wikipedia
Freepen.gr - Η Ιταλία σχεδιάζει να αποσύρει το σύστημα αεράμυνας επιφανείας SAMP/T από τη Σλοβακία, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης το Σάββατο, τα οποία επικαλούνται τον πρωθυπουργό Robert Fico.

Το εν λόγω σύστημα αναπτύχθηκε προσωρινά στη Σλοβακία πέρυσι για να αντικαταστήσει το αμερικανικό αντιαεροπορικό σύστημα Patriot, το οποίο η χώρα μετέφερε στην Ουκρανία.

"Έλαβα μια ειδοποίηση από την ιταλική κυβέρνηση ότι το ιταλικό σύστημα αεράμυνας, το οποίο μας δάνεισε για ένα χρόνο, θα αποσυρθεί από τη Σλοβακία, επειδή το χρειάζονται αλλού", αναφέρθηκε ο Fico, χωρίς να διευκρινίσει πού ακριβώς θα μεταφερθεί το σύστημα στη συνέχεια. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια της χώρας του όταν το σύστημα αποσυρθεί, καθώς η Σλοβακία δεν έχει επί του παρόντος καμία εναλλακτική λύση για την προστασία του εναέριου χώρου της.

"Πρώτον, η προηγούμενη κυβέρνηση δώρισε ένα λειτουργικό μαζικό ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία. Στη συνέχεια είχαμε εδώ για λίγο καιρό αμερικανικά Patriot, τα οποία επίσης απομακρύνθηκαν και τώρα θα αφαιρεθεί και το ιταλικό [σύστημα]".

Η σοφία της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας από τη Σλοβακία στην Ουκρανία εις βάρος της δικής της ασφάλειας αμφισβητήθηκε πρόσφατα και από τον νεοδιορισθέντα υπουργό Άμυνας της χώρας, Robert Kalinak. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Standard τον Ιανουάριο, ο αξιωματούχος κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι παρέδωσε βασικό στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία χωρίς να κάνει σχέδια για την εξασφάλιση αντικαταστάσεων, σημειώνοντας πως πιθανότατα θα χρειαστούν χρόνια για να αποκατασταθεί η ζημιά που προκλήθηκε στην εθνική ασφάλεια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail