Η Γερμανία αποκαλύπτει τεράστιες στρατιωτικές ελλείψεις

Μια πρόσφατη ετήσια έκθεση της κοινοβουλευτικής επιτρόπου για την Bundeswehr, Eva Hoegl, υπογραμμίζει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις εντός του γερμανικού στρατού. Παρά τις προθέσεις για ενίσχυση του προσωπικού, η Hoegl αναγνώρισε επιδείνωση των ελλείψεων κατά το περασμένο έτος. Το Μάιο του 2022, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς παρουσίασε ένα φιλόδοξο σχέδιο στρατιωτικής μεταρρύθμισης, σκοπεύοντας να αυξήσει σημαντικά τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σημαντική επένδυση ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ (107,35 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για τη δημιουργία του μεγαλύτερου στρατού του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Η πρωτοβουλία αυτή συνέπεσε με τα πρώτα στάδια της σύγκρουσης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Tripti Garg - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με την έκθεση της Hoegl, τα αποτελέσματα αυτών των πρωτοβουλιών παραμένουν απροσδιόριστα. Με την ολοκλήρωση του περασμένου έτους, ο στρατός περιελάμβανε λίγο λιγότερο από 182.000 άτομα προσωπικό, μια μείωση από τις 183.000 που καταγράφηκαν στα τέλη του 2022. Επιπλέον, η Bundeswehr προβλέπεται να υπολείπεται του στόχου της κυβέρνησης για το 2031, ο οποίος είναι 203.000 στρατιώτες.

Ο Hoegl υπογράμμισε το επίμονα υψηλό ποσοστό εγκατάλειψης του στρατού, σε συνδυασμό με τη μείωση των νέων αιτήσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

"Η Bundeswehr γερνάει και συρρικνώνεται", προειδοποίησε η Hoegl, προσθέτοντας ότι περίπου 20.000 θέσεις εντός των Ενόπλων Δυνάμεων παραμένουν ακάλυπτες.

Ως απάντηση στην έλλειψη, ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους πρότεινε να εξεταστεί το ενδεχόμενο κατάταξης μη πολιτών στο στρατό, σημειώνοντας πως η προσέγγιση αυτή δεν είναι πρωτοφανής στην Ευρώπη. Η μείωση του αριθμού των στρατιωτών της Bundeswehr έχει οδηγήσει σε προκλήσεις όσον αφορά τον επαρκή εξοπλισμό των δυνάμεών της, συμπεριλαμβανομένων ελλείψεων σε πυρομαχικά, ανταλλακτικά και διάφορους εξοπλισμούς, όπως άρματα μάχης, πλοία και αεροσκάφη.

Επιπλέον, η έλλειψη σύγχρονου ραδιοεξοπλισμού εμπόδισε την επικοινωνία, τόσο στο εσωτερικό όσο και με τους εταίρους του ΝΑΤΟ, επηρεάζοντας επιχειρήσεις όπως η πολυεθνική ομάδα μάχης υπό γερμανική ηγεσία που σταθμεύει στη Λιθουανία.

"Υπάρχει έλλειψη υλικού, από μεγάλο εξοπλισμό μέχρι ανταλλακτικά", δήλωσε η Hoegl, προσθέτοντας πως η έλλειψη έχει γίνει "ακόμη μεγαλύτερη" λόγω της στρατιωτικής βοήθειας που έχει παράσχει το Βερολίνο στο Κίεβο.

Η Γερμανία έχει αναδειχθεί ως ο δεύτερος μεγαλύτερος μεμονωμένος δωρητής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης σύγκρουσης. Σύμφωνα με το γερμανικό Ινστιτούτο Κίελο για την Παγκόσμια Οικονομία, το Βερολίνο έχει διαθέσει περίπου 19 δισεκατομμύρια δολάρια για όπλα προς το Κίεβο, προκαλώντας ανησυχίες σε ορισμένους Γερμανούς νομοθέτες.

Το Νοέμβριο του 2023, ο βουλευτής Johann Wadephul προειδοποίησε ότι ορισμένες "βασικές" μονάδες θα είναι σε θέση να αντέξουν μόνο δύο ημέρες μάχης, ιδίως καθώς οι αντικαταστάσεις που προορίζονταν για την Bundeswehr συχνά ανακατευθύνονται στην Ουκρανία.

Την Τρίτη, η Hoegl παραδέχτηκε πως η Bundeswehr "εξακολουθεί να έχει πολύ λίγα από όλα" και "οι ουσιαστικές βελτιώσεις απέχουν ακόμη πολύ".
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail