Η παγκόσμια πείνα δεν είναι η χειρότερη διατροφική απειλή για την ανθρωπότητα

pixabay / MichielTon
Υπάρχουν περισσότεροι παχύσαρκοι άνθρωποι στον κόσμο απ' ό,τι πεινασμένοι - κάτι που μπορεί να ακούγεται καλό, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι.

Robert Bridge, Αμερικανός συγγραφέας και δημοσιογράφος. Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου "Midnight in the American Empire," How Corporations and Their Political Servants are Destroying the American Dream - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας γιορτάστηκε αυτή την εβδομάδα και, με πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους να πλήττονται παγκοσμίως, η παχυσαρκία θεωρείται πλέον πιο επικίνδυνη για την παγκόσμια υγεία από την πείνα. Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί.

Κάποια στιγμή στα μέσα του 20ου αιώνα ένας εικονολήπτης κατέγραψε μια αξέχαστη ασπρόμαυρη φωτογραφία που απεικονίζει χιλιάδες Αμερικανούς ηλιολάτρες να συνωστίζονται στο Coney Island της Νέας Υόρκης. Αυτό που είναι το πιο αξιοσημείωτο στην εμβληματική φωτογραφία, εκτός από τον τεράστιο αριθμό των λουόμενων, είναι η έλλειψη υπερβολικής κυτταρίτιδας που είναι στοιβαγμένη στα διάφορα μαγιό και μπικίνι. Δυστυχώς και όχι λίγο τραγικά, αυτές οι χαρούμενες μέρες έχουν περάσει.

Ενώ η πείνα πλήττει σε συντριπτικό βαθμό τα έθνη του κόσμου που μαστίζονται από τη φτώχεια, η παχυσαρκία αποτελεί ένα μοναδικό είδος ασθένειας, καθώς στοχεύει τόσο τους πλούσιους όσο και τους φτωχούς. Μεταξύ 1990 και 2022, τα παγκόσμια ποσοστά παχυσαρκίας τετραπλασιάστηκαν για τα παιδιά και διπλασιάστηκαν για τους ενήλικες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Lancet (Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει την παχυσαρκία ως την ύπαρξη δείκτη μάζας σώματος ίσου ή μεγαλύτερου από 30 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο).

Στο "βαρύ" κατάλογο του ΠΟΥ με τις δέκα πρώτες θέσεις, μπορεί να προκαλέσει έκπληξη το γεγονός ότι τα μικροσκοπικά πολυνησιακά έθνη Τόνγκα και Αμερικανική Σαμόα είχαν τον υψηλότερο επιπολασμό παχυσαρκίας το 2022 για τις γυναίκες, ενώ η Αμερικανική Σαμόα και το [κοντινό] Ναούρου είχαν τα υψηλότερα ποσοστά στους άνδρες. Σε αυτούς τους γραφικούς νησιωτικούς παραδείσους, πάνω από το 60% του ενήλικου πληθυσμού ήταν κλινικά παχύσαρκοι. Άλλες εκπλήξεις περιλάμβαναν την Αίγυπτο, που ζυγίζει στη δέκατη θέση στην κατηγορία των γυναικών, ενώ το Κατάρ κατέλαβε τη δέκατη θέση στα επίπεδα παχυσαρκίας των αγοριών.

Μεταξύ των πλούσιων χωρών, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο εκπρόσωπος βαρέων βαρών και είναι δέκατες στον κόσμο όσον αφορά την παχυσαρκία στους άνδρες. Είναι σοκαριστικό πως το ποσοστό παχυσαρκίας των ενηλίκων στις ΗΠΑ αυξήθηκε από 21,2% το 1990 σε 43,8% το 2022 για τις γυναίκες και από 16,9% σε 41,6% το 2022 για τους άνδρες, τοποθετώντας το έθνος των 330 εκατομμυρίων καταναλωτών γρήγορου φαγητού στην 36η θέση στον κόσμο για τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στις γυναίκες και, για τους άνδρες, στη δέκατη θέση στον κόσμο. Αντίθετα, το ποσοστό παχυσαρκίας των ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε από 13,8% το 1990 σε 28,3% το 2022 στις γυναίκες, κατατάσσοντάς το στην 87η υψηλότερη θέση στον κόσμο, ενώ το ποσοστό παχυσαρκίας για τους άνδρες εκτινάχθηκε από 10,7% σε 26,9%, τοποθετώντας τη Βρετανία στην 55η θέση.

Μεταξύ των παιδιών, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν από 11,6% το 1990 σε 19,4% το 2022 για τα κορίτσια, 11,5% σε 21,7% για τα αγόρια. Το 2022, οι ΗΠΑ θα κατατάσσονται στην 22η θέση στον κόσμο όσον αφορά την παχυσαρκία στα κορίτσια και στην 26η θέση για τα αγόρια.

Λαμβάνοντας υπόψη τους ταχείς ρυθμούς αλλαγής μεταξύ των Αμερικανών, οι ΗΠΑ θα κυριαρχήσουν στους πίνακες σε λίγα μόλις χρόνια, δημιουργώντας κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τίποτα από αυτά δεν θα έπρεπε να είναι απρόβλεπτο. Άλλωστε, τι περιμένει μια κοινωνία που δεν μπορεί καν να παρκάρει το αυτοκίνητο και να περπατήσει μερικά βήματα μέσα στο εστιατόριο; Και δεν είναι πως οι καταναλωτές παραγγέλνουν σπιτική σούπα και σαλάτες στο παράθυρο του drive-thru. Το πρόχειρο φαγητό που σερβίρεται στις επιχειρήσεις γρήγορου φαγητού είναι φορτωμένο με περιεκτικότητα σε νάτριο προκειμένου να παραταθεί η διάρκεια ζωής του, καθώς και με κορεσμένα λιπαρά οξέα που αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό, φράζουν τα αιμοφόρα αγγεία και περιορίζουν τη φυσιολογική ροή του αίματος, οδηγώντας σε καρδιακές παθήσεις. Και αυτό χωρίς να αναφέρουμε καν το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη που βρίσκεται στα ποτά τύπου κόλα.

Η πραγματική πρόκληση, ωστόσο, είναι το πώς θα καταπολεμηθεί η παχυσαρκία σε μια εποχή που τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν εθιστεί σε έναν καθιστικό, παραγγελιοκρατικό τρόπο ζωής. Πιθανώς δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ίδιοι άνθρωποι που απαιτούν το φαγητό τους γρήγορα και τηγανισμένο, θα περιμένουν και μια εύκολη θεραπεία επίσης.

Οι Αμερικανοί που αγωνιούν για την ανάγκη αγοράς νέας γκαρνταρόμπας έχουν καταφύγει σε διάφορα χάπια διατροφής, όπως το Ozempic, ένα φάρμακο για τον διαβήτη που χρησιμοποιείται εκτός ετικέτας ως κατασταλτικό της όρεξης και το οποίο δεν το ανέφερε κανένας άλλος εκτός από τον Elon Musk. Η επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley πανικοβλήθηκε αρκετά από το πιθανό πλήγμα στα κέρδη των πρόχειρων φαγητών, ώστε δημοσίευσε μια λευκή βίβλο που περιγράφει λεπτομερώς πώς τα χάπια διατροφής θα μπορούσαν να κάνουν την κατανάλωση σνακ από τους Αμερικανούς να μειωθεί κατά περίπου 3%.

Αλλά χρειάζονται οι Αμερικανοί πραγματικά άλλο ένα φάρμακο για να καταπολεμήσουν τη μάχη της κοιλιάς, ή υπάρχει ένας καλύτερος, πιο φυσικός δρόμος προς τα εμπρός;

Πίσω στο 2022, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υιοθέτησε ένα σχέδιο αντιμετώπισης της παχυσαρκίας που περιλαμβάνει μια σειρά από αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης του θηλασμού, των περιορισμών στην εμπορία ανθυγιεινών τροφίμων και ποτών στα παιδιά, της διατροφικής επισήμανσης και των προτύπων σωματικής δραστηριότητας για τα σχολεία.

Τώρα, αν ο ΠΟΥ μπορέσει να πείσει τις μεγάλες επιχειρήσεις να στηρίξουν την πρωτοβουλία, μπορεί να έχει αντίκτυπο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail