Οι Χούτι ταπεινώνουν το αμερικανικό ναυτικό

Freepen.gr - Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούτι (Ansar Allah) συνεχίζουν να πλήττουν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ και άλλα που συνδέονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, ως απάντηση στον ισραηλινό πόλεμο και την πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας, φέρνοντας σε δύσκολη θέση το αμερικανικό ναυτικό, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να διασφαλίσει τα ύδατα κοντά στην Υεμένη, αναφέρει το southfront.press.

Στις 2 Μαρτίου, το MV Rubymar, ένα πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου με σημαία Μπελίζ, ιδιοκτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, βυθίστηκε στην Ερυθρά Θάλασσα αφού χτυπήθηκε από βαλλιστικό πύραυλο κατά πλοίων των Χούτι τον περασμένο μήνα. Το πλοίο ήταν το πρώτο που βυθίστηκε από τους Χούθι από την έναρξη της τρέχουσας αντιπαράθεσης.

Την ίδια ημέρα, το ιταλικό αντιτορπιλικό Caio Duilio κατέρριψε έναν πύραυλο των Χούτι πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα. Ο πύραυλος βρισκόταν σε απόσταση 4 μιλίων από το αντιτορπιλικό πριν καταρριφθεί.

Στις 4 Μαρτίου, οι Χούθι έπληξαν το φορτηγό πλοίο MSC Sky II στον Κόλπο του Άντεν χρησιμοποιώντας βαλλιστικό πύραυλο κατά πλοίων. Η ομάδα ισχυρίστηκε πως το πλοίο ανήκε στο Ισραήλ και ανέφερε ότι την ίδια ημέρα στοχοποιήθηκαν πολλά πολεμικά πλοία των ΗΠΑ.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) ανακοίνωσε την ίδια ημέρα πως οι δυνάμεις της πραγματοποίησαν πλήγματα εναντίον δύο πυραύλων κρουζ κατά πλοίων σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούτι.

Επίσης, την ίδια ημέρα, αρκετά υποθαλάσσια καλώδια στην Ερυθρά Θάλασσα φέρεται να κόπηκαν, με αποτέλεσμα να διακοπούν τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα στη Μέση Ανατολή. Οι Χούτι κατηγορήθηκαν για το περιστατικό, αλλά δεν ανέλαβαν επίσημα την ευθύνη.

Τα πλήγματα δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τους Χούτι, οι οποίοι ανακοίνωσαν στις 5 Μαρτίου ότι εξαπέλυσαν πολλαπλές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον δύο πολεμικών πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η CENTCOM δήλωσε αργότερα ότι οι δυνάμεις της κατέρριψαν έναν βαλλιστικό πύραυλο κατά πλοίων και τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας που κατευθύνονταν προς το USS Carney στην Ερυθρά Θάλασσα. Δεν υπάρχουν τραυματισμοί ή ζημιές στο πλοίο.

Στην ίδια ανακοίνωση ανέφερε επίσης πως οι δυνάμεις της κατέστρεψαν τρεις αντιπλοϊκούς πυραύλους και τρία μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούτι.

Οι Χούτι ξαναχτύπησαν στις 6 Μαρτίου, εκτοξεύοντας αρκετούς βαλλιστικούς πυραύλους κατά του φορτηγού πλοίου True Confidence με σημαία Μπαρμπάντος, ιδιοκτησίας των ΗΠΑ, στον Κόλπο του Άντεν. Από την επίθεση ξέσπασε πυρκαγιά στο πλοίο, με αποτέλεσμα το πλήρωμα να εγκαταλείψει το πλοίο. Τρία μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν και άλλα τέσσερα υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα από τη φωτιά. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που μια επίθεση των Χούτι προκάλεσε θύματα.

Συνολικά, η στρατιωτική εκστρατεία των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν έχει ταπεινώσει το αμερικανικό ναυτικό και τους συμμάχους του, οι οποίοι έχουν σαφώς αποτύχει να διασφαλίσουν τα ύδατα κοντά στην Υεμένη. Στην πραγματικότητα, η απόφαση της Ουάσινγκτον να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία έκανε την κατάσταση χειρότερη για τη ναυτιλία. Τώρα, η μόνη επιλογή που απομένει για τις ΗΠΑ μπορεί να είναι να ακούσουν τα αιτήματα των Χούτι και να βοηθήσουν να τερματιστεί ο πόλεμος ή τουλάχιστον η πολιορκία της Γάζας, όπου περισσότεροι από 30.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail