Η Ρουμανία πρόκειται να κατασκευάσει τη μεγαλύτερη βάση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη

Képünk illusztráció Fotó: ΝοrthFoto
Freepen.gr - Η Ρουμανία ξεκίνησε εργασίες για την ανοικοδόμηση και επέκταση μιας αεροπορικής βάσης που θα είναι η μεγαλύτερη εγκατάσταση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, σημειώνει η magyarhirlap.hu.

Όταν ολοκληρωθεί η επέκταση της 57ης αεροπορικής βάσης της πολεμικής αεροπορίας της Ρουμανίας, θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει μόνιμα περίπου 10.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ και τις οικογένειές τους.

"Στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο, με τον πόλεμο στα σύνορα, η ανάπτυξη της βάσης θα ενισχύσει έτσι την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ", έγραψε το Euronews, αναφερόμενο στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Το εκτεταμένο έργο, το οποίο θα κοστίσει στο Βουκουρέστι 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, θα περιλαμβάνει νέο διάδρομο προσγείωσης, υπόστεγα αεροσκαφών, αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών, ανέφερε το κανάλι. Η βάση θα διαθέτει επίσης καταλύματα για το προσωπικό, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, καταστήματα, ακόμη και το δικό της νοσοκομείο.

Η εγκατάσταση βρίσκεται στο Διεθνές Αεροδρόμιο Mihail Kogalniceanu, κοντά στη λιμενική πόλη Constanta στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Περίπου 5.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ, κυρίως Αμερικανοί, σταθμεύουν επί του παρόντος στην εγκατάσταση.

Οι βασικές υποδομές που απαιτούνται για την επέκταση κατασκευάζονται επί τόπου, αναφέρει το Euronews, προσθέτοντας πως το τελικό σχέδιο είναι να συνδεθεί ο υφιστάμενος διάδρομος της βάσης με ένα νέο διάδρομο και τις υποδομές του διεθνούς αεροδρομίου. Δεν δόθηκε ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου.

Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει σταθερά τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της κατά της επέκτασης του ΝΑΤΟ στα ανατολικά και των στρατιωτικών επενδύσεων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Η αποτροπή της ένταξης του Κιέβου στη συμμαχία ήταν ένας από τους κύριους στόχους της επιχείρησης κατά της Ουκρανίας το 2022, εξήγησε η ρωσική ηγεσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Κυριακή ότι "αμφιβάλλει πως κάποιος θα ενδιαφερόταν" για μια άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ της Μόσχας και του ΝΑΤΟ, καθώς ένα τέτοιο σενάριο θα σήμαινε ότι "θα ήμασταν ένα βήμα πριν από έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο". Προειδοποίησε, ωστόσο, πως "στο σύγχρονο κόσμο όλα είναι πιθανά".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail