Πολωνοί αγρότες έκλεισαν τα σύνορα της χώρας με την Ουκρανία

ΑΡ / Czarek SοkοΙοwski
Freepen.gr - Διαμαρτυρόμενοι Πολωνοί αγρότες απέκλεισαν και τα έξι συνοριακά περάσματα προς την Ουκρανία την Κυριακή, σύμφωνα με την υπηρεσία συνοριακής ασφάλειας του Κιέβου. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από μήνες διαμαρτυριών των αγροτικών εργαζομένων της Πολωνίας κατά των φθηνών ουκρανικών εισαγωγών που απειλούν τα προς το ζην.

"Από σήμερα το πρωί, περισσότερα από 2.400 φορτηγά οχήματα περιμένουν σε ουρές" και στα έξι σημεία διέλευσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κρατικής υπηρεσίας συνοριοφυλακής Αντρέι Ντεμτσένκο στον ουκρανικό ιστότοπο ειδήσεων "European Pravda".

"Ούτε ένα φορτηγό δε διασχίζει τα σύνορα προς την Πολωνία, επειδή δεν τους επιτρέπεται η διέλευση", δήλωσε ο Ντεμτσένκο, προσθέτοντας ότι τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα λεωφορεία επιτρέπεται να περάσουν κανονικά.

Οι Πολωνοί αγρότες έχουν αποκλείσει τα σύνορα από τον Νοέμβριο, διαμαρτυρόμενοι για έναν κανόνα της ΕΕ που επιτρέπει στους Ουκρανούς αγρότες να πωλούν τα σιτηρά τους στο μπλοκ χωρίς να πληρώνουν δασμούς ή να τηρούν τους αυστηρούς κανονισμούς των Βρυξελλών. Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως η Βαρσοβία βρίσκεται σε συνομιλίες με το Κίεβο για το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων, αν και η ουκρανική πλευρά διέψευσε τον ισχυρισμό του.

Οι πολωνικές αρχές "θέλουν να βοηθήσουν την Ουκρανία, αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτή η βοήθεια να επιφέρει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στους πολίτες μας. Ψάχνουμε συνεχώς για μια λύση που θα προστατεύει την πολωνική αγορά από το να κατακλύζεται από σαφώς φθηνότερα [ουκρανικά] γεωργικά προϊόντα", δήλωσε ο Τουσκ την Τετάρτη.

Οι αγρότες πραγματοποίησαν επίσης διαμαρτυρία στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λιθουανία, υποστηρίζοντας ότι το κράτος της Βαλτικής χρησιμοποιείται από τους Ουκρανούς φορτηγατζήδες για να παρακάμψουν τον αποκλεισμό τους στα σύνορα με την Ουκρανία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail