Αφού οι Αμερικανοί κρύβονταν στην Ουκρανία, τότε δε βρίσκονταν εκεί

Ένας συνταξιούχος αντισυνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες είναι πολύ παρόντες στην Ουκρανία και χειρίζονται ακριβά αμερικανικά μηχανήματα.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία συνεχίζεται, μαζί με την καταστροφή οπλικών συστημάτων που προμηθεύονται οι ΗΠΑ από τις ρωσικές δυνάμεις, τίθενται ανοιχτά ερωτήματα σχετικά με την παρουσία αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού στην Ουκρανία, ιδίως σε σχέση με τη λειτουργία και τη συντήρηση του αμερικανικού υλικού. Το Πεντάγωνο έχει διαψεύσει σθεναρά τους ισχυρισμούς περί αμερικανικής στρατιωτικής εμπλοκής στο ουκρανικό έδαφος, τονίζοντας πως δεν υπάρχει αμερικανικό προσωπικό στην Ουκρανία που να συντηρεί εκτοξευτές πυραύλων Patriot ή άλλο αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου επανέλαβε τη θέση αυτή στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, απορρίπτοντας τις υποδείξεις περί του αντιθέτου.

Ωστόσο, ο σκεπτικισμός παραμένει, ιδίως από την απόστρατη αντισυνταγματάρχη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Karen Kwiatkowski, και πρώην αναλύτρια του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. Η Kwiatkowski εξέφρασε τις αμφιβολίες της σχετικά με τις επίσημες δηλώσεις, αναφέροντας πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι ειλικρινής σχετικά με την εμπλοκή των Αμερικανών στρατιωτικών στην Ουκρανία, ειδικά όσον αφορά το πυραυλικό σύστημα Patriot. Υποστηρίζει ότι ο κρίσιμος χαρακτήρας, το υψηλό κόστος και η εξελιγμένη τεχνολογία αυτών των συστημάτων καθιστούν απίθανο να μην εμπλέκονται αμερικανοί εργολάβοι και χειριστές στην καθημερινή λειτουργία και συντήρησή τους. Η Kwiatkowski υπογράμμισε την εκτεταμένη εκπαίδευση που απαιτείται για τη συντήρηση τέτοιων συστημάτων, η οποία συνήθως διαρκεί πάνω από ένα έτος, γεγονός που την οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η σημαντική συντήρηση και η επιχειρησιακή εποπτεία διεξάγονται από προσωπικό των ΗΠΑ.

Η αντισυνταγματάρχης εν αποστρατεία της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Karen Kwiatkowski σημείωσε επίσης ότι τα συστήματα αυτά, τα οποία προμηθεύτηκαν στο Κίεβο από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, με πρόσθετους πυραύλους και εξαρτήματα από τις Κάτω Χώρες, συνεπάγονται συμβατική αμερικανική υποστήριξη που συνδέεται άμεσα με τις χώρες αυτές. Τέτοιες συμφωνίες παρέχουν στο Πεντάγωνο ένα επίπεδο άρνησης της άμεσης ανάμειξης των ΗΠΑ. Οι παρατηρήσεις της Kwiatkowski επεκτείνονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένης μιας συνομιλίας που διέρρευσε μεταξύ Γερμανών στρατιωτικών αξιωματικών, η οποία αναφερόταν χιουμοριστικά στη σημαντική παρουσία ατόμων με "αμερικανική προφορά" που βοηθούσαν την ουκρανική προσπάθεια.

Η Kwiatkowski υπογράμμισε επίσης τη μακροχρόνια εμπλοκή της CIA στην Ουκρανία, πολύ πριν από την κλιμάκωση το 2022. Επισήμανε το ρόλο της υπηρεσίας στην ενσωμάτωση της αμερικανικής στρατιωτικής εμπειρογνωμοσύνης μέσω άμεσων προσλήψεων, προσωρινών αποσπάσεων ή συμβάσεων με εξειδικευμένους συνταξιούχους από τις αμερικανικές ενεργές και εφεδρικές δυνάμεις.

Επιπλέον, εξέτασε τις στρατηγικές και οικονομικές επιπτώσεις της ανάπτυξης πυραυλικών συστημάτων Patriot στην Ουκρανία. Λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό κόστος τους και την εντατική εκπαίδευση που απαιτείται για τον χειρισμό ενός τόσο εξελιγμένου εξοπλισμού, η Kwiatkowski δηλώνει πως η ανάπτυξη αυτών των συστημάτων ήταν περισσότερο συμβολική, με στόχο να σηματοδοτήσει πολιτική υποστήριξη προς την Ουκρανία παρά να ενισχύσει σημαντικά τις δυνατότητες αεράμυνας της.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παρείχε πρόσφατα μια αυστηρή ενημέρωση σχετικά με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία, ευθυγραμμιζόμενο με τις δηλώσεις του Kwiatkowski σχετικά με την ξένη εμπλοκή. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, από το Φεβρουάριο του 2022, ένας σημαντικός αριθμός ξένων υπηκόων, συνολικά 13.387, έχουν εμπλακεί στη σύγκρουση στο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων. Μεταξύ αυτών, 5.962 άτομα έχουν αναφερθεί ότι έχουν σκοτωθεί.

Η Πολωνία σημειώνεται ως η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό συμμετεχόντων, στέλνοντας ένα απόσπασμα 2.960 ατόμων, εκ των οποίων περίπου τα μισά, ή 1.497 άτομα, έχουν αναφερθεί ως νεκροί. Αυτό αναδεικνύει το σημαντικό αντίκτυπο στην Πολωνία και υπογραμμίζει τη διεθνή διάσταση της σύγκρουσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης συνεισφέρει ένα σημαντικό αριθμό συμμετεχόντων, με 1.113 Αμερικανούς να συμμετέχουν και 491 να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η Karen Kwiatkowski δεν είναι ελαφριά. Διαθέτει βαθιά εμπειρία και διορατικότητα στις κριτικές της για την στρατιωτική πολιτική και τη συμμετοχή των ΗΠΑ στο εξωτερικό. Η καριέρα της περιλαμβάνει σημαντικούς ρόλους στο Πεντάγωνο και στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA), γεγονός που την τοποθετεί ως γνώστη στους κύκλους της άμυνας και των μυστικών υπηρεσιών. Η Kwiatkowski κέρδισε την εθνική προσοχή για την ειλικρινή αντίθεσή της στις ενέργειες της αμερικανικής κυβέρνησης στο Ιράκ, ιδίως για τα δοκίμιά της που επέκριναν την πολιτικοποίηση των στρατιωτικών πληροφοριών κατά την προετοιμασία της εισβολής στο Ιράκ το 2003. Προσφέρει μια σπάνια εσωτερική άποψη για τους μηχανισμούς που καθοδηγούν τις στρατιωτικές εμπλοκές των ΗΠΑ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail