Η Δανία μπορεί να στρατολογήσει γυναίκες

Sergei Gapon/Anadolu Agency
Η Δανία εξετάζει το ενδεχόμενο να εφαρμόσει την υποχρεωτική στράτευση των γυναικών στο στρατό της, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων σκανδιναβικών χωρών. Η πρωθυπουργός Mette Frederiksen ανακοίνωσε την πρόταση αυτή στην Κοπεγχάγη, δηλώνοντας ότι στοχεύει στην επίτευξη της ισότητας των φύλων και στην πρόληψη των συγκρούσεων και όχι στην προώθηση του πολέμου. Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας και αντανακλά μια ευρύτερη τάση στις ευρωπαϊκές χώρες προς την στρατιωτική θητεία που περιλαμβάνει και τα δύο φύλα.

Tripti Garg - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο στρατός της Δανίας αποτελείται από περίπου 13.700 στρατιώτες, με 9.000 επαγγελματίες στρατιώτες και 4.700 κληρωτούς σε εκπαίδευση. Η κυβέρνηση, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Frederiksen, σκοπεύει να αυξήσει τον αριθμό των κληρωτών σε 5.000 και να επεκτείνει την υποχρεωτική θητεία τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Επί του παρόντος, η δανική νομοθεσία επιβάλλει σε όλους τους αρτιμελείς άνδρες να υποβάλλονται σε στρατιωτική εκπαίδευση περίπου τεσσάρων μηνών. Ωστόσο, δεν υπηρετούν όλοι οι άνδρες λόγω της εθελοντικής στράτευσης, με τις γυναίκες να αποτελούν περίπου το 25% των 4.700 βραχυπρόθεσμων δυνάμεων.

Υπάρχουν σχέδια για την εισαγωγή νέου νόμου περί υποχρεωτικής στράτευσης το 2025, ενώ η εφαρμογή του έχει προγραμματιστεί για το 2026. Τα νεοεκπαιδευμένα στρατεύματα θα υποβληθούν σε πεντάμηνη εκπαίδευση, ακολουθούμενη από εξάμηνη ενεργό υπηρεσία.

Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας Troels Lund Poulsen υπογράμμισε την ολοένα και πιο σοβαρή κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή, η οποία καθιστά αναγκαία μια πιο περιεκτική προσέγγιση στρατολόγησης που να περιλαμβάνει όλα τα φύλα. Ο υπουργός Εξωτερικών Lars Lokke Rasmussen σημείωσε ότι, ενώ η Ρωσία δεν θεωρείται επί του παρόντος άμεση απειλή, η Δανία παραμένει σε εγρήγορση για τη διαφύλαξη των συμφερόντων ασφαλείας της.

Η Σουηδία άρχισε να επιστρατεύει τόσο άνδρες όσο και γυναίκες το 2017. Η Νορβηγία έγινε το πρώτο μέλος του ΝΑΤΟ που επέβαλε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στις γυναίκες τέσσερα χρόνια πριν.

Η πρωθυπουργός Φρέντερικσεν τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης της άμυνας στα ευρωπαϊκά έθνη για την αποθάρρυνση της ρωσικής επιθετικότητας. Σε πρόσφατη συνέντευξή της στους Financial Times, τόνισε τη σημασία του να μπορεί κανείς να υπερασπιστεί τον εαυτό του, σημειώνοντας πως η ελευθερία έχει κόστος.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επαναλάβει ότι η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται να επιτεθεί σε χώρες του ΝΑΤΟ ή να κλιμακώσει την κρίση στην Ουκρανία σε μια ευρύτερη σύγκρουση.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail