Οι Δημοκρατικοί αρχίζουν να πανικοβάλλονται με την πρόοδο του Τραμπ και την αδυναμία του Μπάιντεν

Τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος έχουν αρχίσει να πανικοβάλλονται επειδή ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προηγείται στις εκλογικές δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις οποίες πιθανότατα θα αντιμετωπίσει έναν αποδυναμωμένο Τζο Μπάιντεν. Ο πανικός αυτός είναι πιθανό να βαθύνει τώρα που ο Τραμπ ζητά ευθέως να διεξαχθεί ντιμπέιτ με τον Μπάιντεν, ιδίως στο πλαίσιο της σαφούς γνωστικής παρακμής του προέδρου.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Σύμφωνα με άρθρο του The Hill, οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον Τραμπ να προηγείται του Μπάιντεν στις εκλογικές προτιμήσεις και οι αγωγές που κατάφερε να κερδίσει ο Ρεπουμπλικάνος για να μην αποκλειστεί από τις προεδρικές εκλογές οδήγησαν τους Δημοκρατικούς να "πατήσουν το κουμπί του πανικού".

"Οι Δημοκρατικοί αρχίζουν να πατούν το κουμπί του πανικού, καθώς η κατάρρευση της εκστρατείας του πρώην προέδρου Τραμπ δεν υλοποιείται και μια σειρά δημοσκοπήσεων δείχνει πως ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι πιο αδύναμος από ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια", δημοσιεύει το The Hill.

Στις 4 Μαρτίου, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ του Τραμπ σε μια ομόφωνη απόφαση που αφορούσε την 14η τροπολογία. Άλλες δίκες υψηλού προφίλ έχουν καθυστερήσει, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το αν θα καταλήξουν σε ετυμηγορίες πριν από την ημέρα των εκλογών. Όλα αυτά συμβαίνουν όταν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις έχουν ήδη τοποθετήσει τον πρώην πρόεδρο πάνω από τον Μπάιντεν στις εκλογικές προτιμήσεις.

Πρόσφατα δημοσκόπηση του Bloomberg News/Morning Consult έδειξε ότι ο Μπάιντεν υπολείπεται του Τραμπ σε αρκετές κρίσιμες πολιτείες, όπως η Αριζόνα, η Τζόρτζια, η Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν, η Βόρεια Καρολίνα, η Νεβάδα και το Ουισκόνσιν. Οι Δημοκρατικοί έλαβαν άλλη μια κλήση αφύπνισης στις 2 Μαρτίου, όταν μια δημοσκόπηση των New York Times /Siena College έδειξε πως ο Τραμπ προηγείται του Μπάιντεν με 48% έναντι 43% μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε εθνικό επίπεδο για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο γερουσιαστής Πίτερ Γουέλτς δήλωσε στο The Hill ότι τα τελευταία δημοσκοπικά στοιχεία είναι ανησυχητικά και κατήγγειλε ως "εξωφρενική" την ξεχωριστή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να αναβάλει την έκδοση απόφασης σχετικά με τους ισχυρισμούς του Τραμπ περί νομικής ασυλίας μέχρι το καλοκαίρι.

"Ανησυχούμε. Θα είναι μια δύσκολη κούρσα, αλλά δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, οπότε μεγάλο μέρος της κάλυψης αφορά μόνο την ηλικία του Μπάιντεν και όχι τις πολιτικές του", δήλωσε ο Δημοκρατικός στο πρακτορείο. "Ο πρόεδρος θα βγει στην προεκλογική εκστρατεία και θα έχει την ευκαιρία να δείξει ότι έχει την ενέργεια, καθώς και τη νοημοσύνη και την οξύτητα για να κάνει τη δουλειά".

Μια άλλη ανησυχία για τους Δημοκρατικούς είναι πως οι ποινικές υποθέσεις που ασκήθηκαν εναντίον του Τραμπ από τον ειδικό σύμβουλο Τζακ Σμιθ στην Ουάσινγκτον και το Μαϊάμι και από τον εισαγγελέα της κομητείας Φούλτον Φάνι Γουίλις στη Τζόρτζια έχουν κολλήσει σε εκκρεμότητα και μπορεί να μην έχουν επιλυθεί μέχρι την ημέρα των εκλογών, τονίζει το The Hill.

Ο βοηθός επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία και βοηθός επικεφαλής της μειοψηφίας Ντικ Ντέρμπιν παραπονέθηκε για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να μην ακούσει τα επιχειρήματα σχετικά με τους ισχυρισμούς του Τραμπ περί ασυλίας ως "απογοήτευση".

"Η καθυστέρησή τους να εξετάσουν αυτό το κρίσιμο ζήτημα, αυτό το επίκαιρο ζήτημα, θα καθυστερήσει την επίλυση αυτών των υποθέσεων κατά μήνες τουλάχιστον", προέβλεψε στην εκπομπή State of the Union του CNN.

Μια άλλη ανησυχία για τους Δημοκρατικούς είναι ότι η Νίκι Χέιλι ανακοίνωσε το τέλος της προεκλογικής της εκστρατείας μετά την ταπεινωτική ήττα της στους διαγωνισμούς της Super Tuesday από ακτή σε ακτή. Αυτό σημαίνει πως έχει σχεδόν επιβεβαιωθεί επίσημα ότι ο Τραμπ και ο Μπάιντεν θα δώσουν ρεβάνς στις εκλογές του Νοεμβρίου. Ενώ ο Μπάιντεν επαίνεσε το "θάρρος" που, όπως είπε, επέδειξε η Χέιλι για να προκαλέσει τον Τραμπ, ο πρώην πρόεδρος, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την κατηγόρησε ότι αντλεί υποστήριξη από "ριζοσπαστικούς αριστερούς Δημοκρατικούς".

Μετά την απόσυρση της Χέιλι από τη διαδικασία υποβολής υποψηφιότητας, ο Τραμπ κάλεσε τον Μπάιντεν να συζητήσει μαζί του για θέματα που είναι "ζωτικής σημασίας για την Αμερική και τον αμερικανικό λαό".

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα TruthSocial, ο Τραμπ δήλωσε: "Μπάιντεν και εγώ να συζητήσουμε θέματα που είναι τόσο ζωτικής σημασίας για την Αμερική και τον αμερικανικό λαό. Ως εκ τούτου, απευθύνω έκκληση για Debates, ΚΑΘΕ ΩΡΑ, ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ, ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΟΠΟ!".

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρέιν Ζαν-Πιέρ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αν ο Μπάιντεν θα συμμετάσχει σε κάποιο ντιμπέιτ φέτος, επικαλούμενη τον ομοσπονδιακό νόμο που απαγορεύει στους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους να μιλούν για θέματα που σχετίζονται με τις εκλογές, αλλά ο διευθυντής επικοινωνίας της προεκλογικής εκστρατείας του νυν προέδρου, Μάικλ Τάιλερ, δήλωσε στον Independent ότι ο Τραμπ "διψάει για προσοχή" και δήλωσε πως ο πιθανός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων "αγωνίζεται να επεκτείνει την απήχησή του πέρα από τη βάση MAGA", ενώ υποσχέθηκε ότι το ζήτημα του ντιμπέιτ θα εξεταστεί "την κατάλληλη στιγμή σε αυτόν τον κύκλο".

Ουσιαστικά, το "κουμπί του πανικού" έχει πατηθεί τόσο δυνατά που οι Δημοκρατικοί δεν μπορούν καν να δώσουν μια σαφή απάντηση για το πότε ο Μπάιντεν θα συζητήσει με τον Τραμπ. Δεδομένου πως ο σημερινός πρόεδρος εμφανώς βιώνει γνωστική εξασθένηση, οι Δημοκρατικοί θέλουν να αποφύγουν το ντιμπέιτ αν είναι δυνατόν. Για όλες τις περιπτώσεις, αν και οι εκλογές απέχουν ακόμη οκτώ μήνες, ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι πιθανότατα ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail