Η Ουκρανία είναι "ζήτημα ζωής και θανάτου" για τη Ρωσία - διπλωμάτης

ussian Foreign Ministry building in Moscow Vitaliy Belousov / Sputnik
Ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης αντέδρασε σε μια προσπάθεια της Αλβανίας, συμμάχου των ΗΠΑ, να χρησιμοποιήσει ένα περιφερειακό φόρουμ για πολιτικές μεγαλοστομίες υπέρ της Ουκρανίας, αποκάλυψε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ).

Η Αλβανία προεδρεύει επί του παρόντος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (BSEC) και επέλεξε να συγκαλέσει έκτακτη άτυπη συνάντηση των ανώτερων αξιωματούχων της ομάδας στις 23 Φεβρουαρίου, ρωσική εθνική εορτή.

Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ντμίτρι Μπιριτσέφσκι, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, την οποία το υπουργείο Εξωτερικών επέλεξε να δημοσιοποιήσει το βράδυ της Τετάρτης.

"Εάν υπάρχει μια γενική διάθεση στην αίθουσα να μην επικεντρωθούμε στον BSEC, ας τον θεωρήσουμε ως ένα talk show, ως ένα αυτοδημιούργητο Συμβούλιο Ασφαλείας που επινοήσαμε για τον εαυτό μας, όχι για πρακτικά έργα, όχι για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους", δήλωσε ο Birichevsky, απευθυνόμενος στην "προκλητική παράσταση" της Ουκρανίας.

Για τη Ρωσία, το ζήτημα της Ουκρανίας δεν αφορά εδαφικά ή γεωπολιτικά ζητήματα, αλλά "είναι ζήτημα ζωής και θανάτου", δήλωσε ο διπλωμάτης. "Πρόκειται για το να μπορούμε να ζούμε όπως [κάναμε] για αιώνες - ως μία οικογένεια, με τις ίδιες βασικές αξίες που δεν είναι για να καταστρέψουν οι ξένοι εισβολείς".

Ο Birichevsky υπενθύμισε στους συναδέλφους του ότι η Ουκρανία "έχασε την κυριαρχία της" το 2014, "ως αποτέλεσμα του πραξικοπήματος που χρηματοδοτήθηκε και καθοδηγήθηκε από τις ΗΠΑ και την ΕΕ". Σημείωσε πως ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς εκδιώχθηκε ακόμη και μετά την υπογραφή συμφωνίας για την ειρηνική επίλυση της διαφοράς με τους εθνικιστές διαδηλωτές - με τη μεσολάβηση της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας, κανένας από τους οποίους δεν ενδιαφέρθηκε όταν αυτή παραβιάστηκε.

"Αν θέλουμε να θυμόμαστε τα πάντα σήμερα, τότε ας θυμόμαστε τα πάντα", είπε ο Μπιριτσέφσκι, αναφέροντας τον ρόλο της Αμερικανίδας διπλωμάτη Βικτόρια Νούλαντ στο πραξικόπημα.

Αποκάλεσε επίσης την κυβέρνηση της Ουκρανίας "εθνικιστικό νεοναζιστικό καθεστώς... που διεξάγει έναν ολοκληρωμένο πόλεμο εναντίον του ίδιου του πληθυσμού του" την τελευταία δεκαετία. Μόνο από τον Φεβρουάριο του 2022, σημείωσε ο Μπιριτσέφσκι, ο ουκρανικός στρατός έχει εξαπολύσει 32.388 επιθέσεις μόνο στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, σκοτώνοντας 4.787 αμάχους -μεταξύ των οποίων 142 παιδιά- και τραυματίζοντας άλλους 5.776 ανθρώπους.

Εν τω μεταξύ, η ΕΕ έχει καταστρέψει τη δική της οικονομία, χάνοντας περίπου 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια εξαιτίας των λεγόμενων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στις οποίες η "παγκόσμια πλειοψηφία" των 150 χωρών δεν προσχώρησε ποτέ ούτε αναγνώρισε, υποστήριξε ο Birichevsky.

"Ο πόλεμος δι' αντιπροσώπων μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό", πρόσθεσε ο Ρώσος διπλωμάτης, "είναι ένα προσοδοφόρο επιχειρηματικό σχέδιο για την Ουάσινγκτον, τίποτα περισσότερο".

Η Ρωσία ήταν πάντα ανοιχτή και έτοιμη να επιλύσει τη σύγκρουση μέσω διαπραγματεύσεων, σημείωσε ο Μπιριτσέφσκι, αλλά η Ουκρανία "ανέστειλε τις συνομιλίες το 2022 μετά από άμεση εντολή του Λονδίνου και της Ουάσινγκτον" και έχει επανειλημμένα επιδείξει "πραγματική απροθυμία" να τερματίσει τη συνεχιζόμενη τραγωδία.

Ο Μπιριτσέφσκι είναι διευθυντής του Τμήματος Οικονομικής Συνεργασίας του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail