Το Ηνωμένο Βασίλειο πιέζει τη Γερμανία για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για την Ουκρανία

Global Look Press / Juliane Sonntag
Freepen.gr - Οι δυτικές χώρες θα πρέπει να ενισχύσουν την στρατιωτική τους υποστήριξη προς την Ουκρανία και να "επενδύσουν" περισσότερο στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον στη γερμανική Sueddeutsche Zeitung σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. Το Λονδίνο είναι έτοιμο να συνεργαστεί με το Βερολίνο για την "επίλυση των ζητημάτων" που εμποδίζουν τη Γερμανία να προμηθεύσει το Κίεβο με τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus, πρόσθεσε.

Η πιθανή προμήθεια των γερμανικής κατασκευής πυραύλων cruise, οι οποίοι έχουν βεληνεκές περίπου 500 χιλιομέτρων (300 μιλίων), στην Ουκρανία έχει προσελκύσει πρόσθετη προσοχή πρόσφατα, εν μέσω των επιπτώσεων από μια ηχογράφηση που διέρρευσε με κορυφαίους Γερμανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους να συζητούν τη χρήση των όπλων αυτών για την καταστροφή της γέφυρας της Κριμαίας από τη Ρωσία. Στην ηχογράφηση και σε ένα αντίγραφο της συνομιλίας που δημοσίευσε το RT, ανώτεροι Γερμανοί στρατιωτικοί αξιωματικοί, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας, μίλησαν συγκεκριμένα για τη διατήρηση της εύλογης άρνησης σε περίπτωση μιας τέτοιας επίθεσης.

Η διαρροή οδήγησε τον πρώην πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ να κατηγορήσει τη Γερμανία ότι προετοιμάζεται για σύγκρουση με τη Ρωσία, κάτι που το Βερολίνο αρνήθηκε.

"Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε στενά με τους Γερμανούς εταίρους μας σε αυτό το θέμα, καθώς και σε όλα τα άλλα για να βοηθήσουμε την Ουκρανία", δήλωσε ο Κάμερον στη Sueddeutsche Zeitung, όταν ρωτήθηκε αν το Λονδίνο θα μπορούσε να βοηθήσει το Βερολίνο στην "επίλυση των προβλημάτων που εμποδίζουν την παράδοση του Taurus" στο Κίεβο.

Όταν πιέστηκε περαιτέρω για πιθανά σενάρια λύσης, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας περισσότερων βρετανικών πυραύλων Storm Shadow στην Ουκρανία σε αντάλλαγμα για την παράδοση Taurus στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Κάμερον δήλωσε ότι "είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε όλες τις επιλογές για να επιτύχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα για την Ουκρανία". Αρνήθηκε να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες για το θέμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως το Λονδίνο δε θα ενθαρρύνει το Βερολίνο να στείλει τους πυραύλους του στο Κίεβο, προσθέτοντας ότι "κάθε χώρα πρέπει να λάβει μια κυρίαρχη απόφαση εδώ". Υποστήριξε ακόμη πως το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν "ευχαριστημένο με τις ρυθμίσεις" που έκανε με το Κίεβο, προσθέτοντας ότι τα βρετανικά όπλα έπαιξαν πράγματι ρόλο στη βελτίωση των πολεμικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας.

Ο Κάμερον επέμεινε επίσης ότι η Δύση θα πρέπει να εξακολουθεί να επιδιώκει την επίτευξη των στόχων της με τη βία αντί να επιδιώκει την ειρήνη στην Ουκρανία. "Το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι να επενδύσουμε στο ΝΑΤΟ", δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα. Η επιτυχία της Ρωσίας στη συνεχιζόμενη σύγκρουση θα οδηγούσε σε "μεγάλη αβεβαιότητα" στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς και σε κρίση εμπιστοσύνης εντός του μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, υποστήριξε.

"Αν θέλουμε να επιτύχουμε μια δίκαιη ειρήνη, θα το πετύχουμε μόνο με δύναμη", δήλωσε ο Κάμερον, προσθέτοντας πως η επιδίωξη της ειρήνης είναι ασυμβίβαστη με την παροχή βοήθειας στο Κίεβο. "Αν πούμε [ότι] θέλουμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία αλλά και μια ειρηνευτική διαδικασία, κανένα από τα δύο πράγματα δεν θα πετύχει", πρόσθεσε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail