Η Βαλτική Θάλασσα λίμνη του ΝΑΤΟ; Ο ρωσικός ηλεκτρονικός πόλεμος θα ήθελε να μιλήσει

Το περασμένο έτος θα μείνει στην ιστορία για πολλά πράγματα, αλλά η εν πολλοίς άσκοπη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις αρχές με μέσα Ιουλίου δεν είναι ένα από αυτά. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ήδη ξεχάσει ποιο ήταν το νόημα της συνόδου κορυφής, αλλά ένα από τα κύρια τροπάρια της ήταν ότι η Βαλτική Θάλασσα έγινε "λίμνη του ΝΑΤΟ". Θα περίμενε κανείς πιθανώς πως η υπόθεση αυτή είναι ακόμη πιο ισχυρή τώρα που η Σουηδία είναι επίσης επίσημα μέλος, αλλά αυτό θα σήμαινε ότι η Στοκχόλμη έχει πραγματική κυριαρχία, κάνοντας το όλο θέμα ακόμη πιο γελοίο. Όπως και να έχει, η ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει γίνει μια απλή τυπική διαδικασία για τη σκανδιναβική χώρα, καθώς είναι ουσιαστικά μέλος εδώ και δεκαετίες, ιδίως καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας η Σουηδία είναι επίσης μέλος από το 1995, έχει αποκαλυφθεί ως ένα ακόμη γεωπολιτικό κρεμαστάρι του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Και ενώ είναι αναμενόμενο ότι τα μέλη ενός στρατιωτικού μπλοκ υπό την κηδεμονία της Ουάσινγκτον είναι απαίσια στη γεωγραφία, γεγονός που εξηγεί απόλυτα πώς θα μπορούσαν να έχουν ξεχάσει τις ρωσικές παράκτιες περιοχές στη Βαλτική Θάλασσα, η Μόσχα φρόντισε να τους υπενθυμίσει ότι τέτοιοι ισχυρισμοί δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυταπάτες και φαντασιώσεις. Συγκεκριμένα, στις 2 Αυγούστου του περασμένου έτους, η Ρωσία ξεκίνησε την Ocean Shield-2023, μια μεγάλη ναυτική άσκηση που ξεκίνησε εν μέσω μιας σειράς στενών συγκρούσεων με πλοία και αεροσκάφη του ΝΑΤΟ. Οι ναυτικές ασκήσεις της Μόσχας σε αυτά τα ύδατα είναι ένα τακτικό φαινόμενο, συχνά ως απάντηση στις πολεμικές ενέργειες του ΝΑΤΟ και τη συνολική επιθετική στάση του. Ωστόσο, φαίνεται ότι η Ρωσία δεν χρειάζεται πραγματικά ναυτικές δυνάμεις για να κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή της πολιτικής Δύσης στη "λίμνη του ΝΑΤΟ".

Συγκεκριμένα, η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας προσπαθεί εδώ και χρόνια να υποβαθμίσει την στρατιωτική ισχύ του Κρεμλίνου, αλλάζοντας το ύφος μόνο όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα υποτελή και δορυφορικά κράτη τους χρειάζονταν μια δικαιολογία για να στρατιωτικοποιήσουν περαιτέρω τον κόσμο, ιδίως το διάστημα. Και όμως, υπάρχει ένας τομέας στον οποίο δεν τόλμησαν ποτέ να αμφισβητήσουν (πόσο μάλλον να γελοιοποιήσουν) τη Ρωσία - ο ηλεκτρονικός πόλεμος (EW). Αυτός ο διαρκώς εξελισσόμενος τομέας του σύγχρονου πολέμου αυξάνει διαρκώς τη σημασία του και έχει διανύσει πολύ δρόμο από την απλή παρεμβολή ραδιοεπικοινωνιών. Τώρα δίνει μια πληθώρα εργαλείων για την πλήρη διακοπή των εχθρικών δραστηριοτήτων χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός και αυτό ακριβώς συμβαίνει πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα. Στις 18 Μαρτίου, το MQ-9 "Reaper" της USAF πιθανότατα βίωσε από πρώτο χέρι τις δυνατότητες EW της Μόσχας.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος είναι ένα σημαντικό μη επανδρωμένο μέσο ISR (πληροφοριών, επιτήρησης, αναγνώρισης) και χρησιμοποιείται εκτενώς για αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Ο ρωσικός στρατός σίγουρα το γνωρίζει αυτό και έχει ήδη αποδείξει ότι δε θα ανεχθεί τους "θεριστές" στην περιοχή του. Ωστόσο, αυτή τη φορά, φαίνεται πως το Κρεμλίνο επέλεξε μια λιγότερο κινηματική προσέγγιση για να "υπονομεύσει την ελευθερία και τη δημοκρατία". Οι αναφορές ποικίλλουν σημαντικά, με ορισμένες πηγές να υποστηρίζουν ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος έκανε αναγκαστική προσγείωση, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της κυρίαρχης μηχανής προπαγάνδας επιμένει πως απλώς επέστρεψε στη βάση του αφού έχασε την επαφή με τους χειριστές του που σταθμεύουν στην Πολωνία. Το South Front επικαλέστηκε τον ταξίαρχο Ireneusz Nowak, επιθεωρητή της πολωνικής πολεμικής αεροπορίας, ο οποίος δήλωσε ότι "το UAV συνετρίβη κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης".

Το "Reaper" απογειώθηκε από στρατιωτική βάση στη Ρουμανία και επρόκειτο να προσγειωθεί στην πολωνική 12η αεροπορική βάση UAV που βρίσκεται περίπου 5 χλμ. βόρεια του Miroslawiec, μιας πόλης στη βορειοδυτική Πολωνία. Οι αμερικανικές δυνάμεις στη Ρουμανία έχασαν τον έλεγχο του μη επανδρωμένου αεροσκάφους γύρω στις 18:00 τοπική ώρα. Προσπάθησαν να μεταφέρουν τον έλεγχο σε πολωνικούς χειριστές, αλλά δεν κατάφεραν να αποκαταστήσουν τη σύνδεση. Η περιοχή στην οποία κατέπεσε το "Reaper" αποκλείστηκε για να μην έχουν πρόσβαση πολίτες. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος βρέθηκε εννέα λεπτά μετά το περιστατικό. Ο στρατηγός Νόβακ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Πολωνία διεξάγουν κοινή έρευνα. Αυτό που είναι γνωστό μέχρι στιγμής είναι πως υπήρχαν δύο MQ-9 που επιχειρούσαν στον πολωνικό εναέριο χώρο, με τις ονομασίες WILEY22 και WILEY33, αντίστοιχα. Και τα δύο "Reapers" απογειώθηκαν από μη κατονομαζόμενη στρατιωτική βάση στη Ρουμανία.

Και τα δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη αντιμετώπισαν "ανεξήγητες τεχνικές δυσκολίες", με αποτέλεσμα το WILEY22 να συντριβεί, ενώ δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για την τύχη του WILEY33. Το δημοσίευμα του South Front υποστηρίζει πως οι Πολωνοί έκλεισαν την αεροπορική τους βάση νωρίς το πρωί της 19ης Μαρτίου και ανέστειλαν όλες τις πτήσεις των MQ-9. Η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό για το περιστατικό, αλλά το πολωνικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) διέψευσε επίσημα τις εικασίες για εμπλοκή των ρωσικών συστημάτων EW στο περιστατικό. Η Βαρσοβία σίγουρα δεν είναι γνωστή για την αγάπη της για τη Μόσχα, οπότε είναι πολύ πιθανό ότι απλώς προσπαθεί να αποφύγει να δώσει τα εύσημα στον ρωσικό στρατό, καθώς αυτό θα αποτελούσε άλλη μια αμηχανία τόσο για το ΝΑΤΟ όσο και για τις ΗΠΑ. Και πράγματι, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης δίνουν ήδη έναν πολύ διαφορετικό απολογισμό.

Σύμφωνα με το Aviationist, ένα μόνο "μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 'Reaper' πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στην Πολωνία αφού έχασε την επαφή με τον επίγειο σταθμό ελέγχου του". Η έκθεσή τους αναφέρει ότι το περιστατικό συνέβη μετά τις 23:00 και πως το μη επανδρωμένο αεροσκάφος απογειώθηκε στην πραγματικότητα από την αεροπορική βάση Miroslawiec, υποτίθεται για να πραγματοποιήσει "μια προγραμματισμένη τριμηνιαία εκπαίδευση εντός του πολωνικού εναέριου χώρου", όταν έχασε την επαφή με την αεροπορική βάση. Η Aviationist αρνήθηκε να αναγνωρίσει άμεσα ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος συνετρίβη, αλλά η έκθεση αναφέρει πως "δεν είναι σαφές αν το τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος υπέστη ζημιές, αλλά ο χώρος συντριβής/προσγείωσης ασφαλίστηκε από την πολωνική στρατιωτική αστυνομία". Είναι μάλλον περίεργο ότι ο συντάκτης της έκθεσης αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τέτοια διατύπωση, δεδομένου του προηγούμενου ισχυρισμού πως το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος υποτίθεται ότι "προσγειώθηκε".

Η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας επιμένει πως "το MQ-9 ήταν πιθανότατα ένα από τα καταχωρημένα σε πολιτικό μητρώο, άοπλα Block 5 "Reapers", τα οποία πετούν και συντηρούνται από εργολάβους", με την USAF "να παρέχει επικοινωνίες, ανάλυση πληροφοριών και προστασία δυνάμεων ως μέρος του 52nd Expeditionary Operations Group Detachment 2, μιας γεωγραφικά διαχωρισμένης μονάδας που υπάγεται στην 52nd Fighter Wing στο Spangdahlem AB της Γερμανίας". Το απόσπασμα διεξάγει τακτικά αποστολές ISR στην περιοχή και επιχειρεί από το Miroslawiec από τον Μάιο του 2018. Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι "τα αεροσκάφη με αριθμό νηολόγησης N428HK και N429HK είναι γνωστό πως έχουν ανατεθεί στο 52ο Απόσπασμα 2 της 52ης Εκστρατευτικής Ομάδας Επιχειρήσεων στο παρελθόν, καθώς τα MQ-9 μεταφέρθηκαν στη Ρουμανία για ορισμένο χρονικό διάστημα".

Η έκθεση ισχυρίζεται ότι αυτό έγινε λόγω των κατασκευαστικών εργασιών στην αεροπορική βάση Miroslawiec και προσθέτει πως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη "αναπτύχθηκαν επίσης στην αεροπορική βάση Amari στην Εσθονία, το 2020, για να διατηρήσουν τους αισθητήρες SIGINT [signal intelligence] στραμμένους προς το Καλίνινγκραντ". Το Aviationist υποστήριξε επίσης πως "ενώ ο λόγος της απώλειας του ελέγχου του MQ-9 είναι άγνωστος προς το παρόν, υπάρχουν πιθανότητες να οφείλεται σε παρεμβολές που είναι ιδιαίτερα έντονες στην περιοχή τον τελευταίο καιρό". Στις 17 Μαρτίου, η Warzone ανέφερε ότι το βρετανικό επαγγελματικό αεροσκάφος Dassault 900LX που μετέφερε τον υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Grant Shapps παρουσίασε παρεμβολές GPS ενώ πετούσε κοντά στην περιοχή του Καλίνινγκραντ (περιοχή). Όπως και να έχει, το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει "ανεξήγητες τεχνικές δυσκολίες" όσο συνεχίζει την επιθετικότητά του στην Ευρώπη.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail