Γιατί η Πολωνία δεν κατέρριψε το ρωσικό πύραυλο

Freepen.gr - Η κυβέρνηση της Πολωνίας προσπαθεί να εξηγήσει γιατί ένας ρωσικός πύραυλος δεν καταρρίφθηκε παρά το γεγονός ότι πέρασε από τον πολωνικό εναέριο χώρο καθ' οδόν για να πλήξει στόχους στην Ουκρανία, γράφει η wiadomosci.wp.pl.

Νωρίς την Κυριακή, ένας ρωσικός πύραυλος παραβίασε τον πολωνικό εναέριο χώρο, διασχίζοντας τον για 39 δευτερόλεπτα πριν περάσει στην Ουκρανία. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Κυριακής, ο Πολωνός υπουργός Εθνικής Άμυνας Władysław Kosiniak-Kamysz τόνισε ότι ο πύραυλος παρακολουθείτο συνεχώς από τα πολωνικά συστήματα ραντάρ.

Επίσης, ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους ο πύραυλος δεν αναχαιτίστηκε.

Ο Kosiniak-Kamysz δήλωσε πως αν υπήρχε οποιαδήποτε ένδειξη ότι ο ρωσικός πύραυλος στόχευε σε τοποθεσία εντός της Πολωνίας, ο πύραυλος θα είχε καταρριφθεί. Σημείωσε πως κάθε κατάσταση εξετάζεται κατά περίπτωση.

Η απόφαση για την κατάρριψη ενός αεροσκάφους, μη επανδρωμένου αεροσκάφους ή πυραύλου ανήκει στον επιχειρησιακό διοικητή, ο οποίος είναι προετοιμασμένος για τέτοια σενάρια. Σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Rzeczpospolita ο στρατηγός Maciej Klisz, επιχειρησιακός διοικητής των ενόπλων δυνάμεων, η τεχνική ικανότητα καταστροφής ενός τέτοιου αντικειμένου δεν αποτελεί την πρωταρχική πρόκληση.

Ο στρατηγός Klisz υπογράμμισε τους νομικούς περιορισμούς που επιβάλλονται στον επιχειρησιακό διοικητή να αναλύει τις πιθανές συνέπειες της έγκρισης χρήσης όπλων.

"Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως βρισκόμαστε σε περίοδο ειρήνης, λειτουργώντας υπό το νομικό πλαίσιο της ειρηνικής περιόδου και όχι του πολέμου. Δεν έχουμε πλήρη ελευθερία δράσης χωρίς να αναλύουμε τα πιθανά αποτελέσματα, καθώς το αντικείμενο πρέπει να προσγειωθεί κάπου", επισήμανε ο στρατηγός.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail