Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr
Αυτός ο διαδικτυακός νεολογισμός αναφέρεται σε μια ψευδή αφήγηση που επινοείται από τη μία πλευρά προκειμένου να διογκώσει τεχνητά τις ελπίδες των υποστηρικτών της μπροστά σε δυσάρεστα γεγονότα. Συνδυάζει την αντιμετώπιση με το όπιο για να υποδηλώσει ότι τέτοια προϊόντα πληροφοριακού πολέμου είναι άκρως εθιστικά επειδή παίζουν με τις ευσεβείς προσδοκίες του κοινού-στόχου. Τα περισσότερα copium βασίζονται σε κάποια παραλλαγή της θεωρίας συνωμοσίας "5D chess master plan" για να υπονοήσουν ότι ακόμη και οι αναμφισβήτητες αποτυχίες αποτελούν μέρος ενός γενικού σχεδίου για τη νίκη.
Το άρθρο του CNBC από την Παρασκευή για το πώς "οι απώλειες της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης θα μπορούσαν να κάνουν τον πόλεμο πιο επικίνδυνο για τη Ρωσία" είναι ένα τέλειο παράδειγμα αυτού. Η Holly Ellyatt ισχυρίζεται ότι "το πλεονέκτημα της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης θα μπορούσε να ωθήσει τους υποστηρικτές της Ουκρανίας να της δώσουν περισσότερα από αυτά που θέλει και χρειάζεται για να κερδίσει τον πόλεμο", σύμφωνα με αυτό που μπορεί να περιγραφεί ως το "παράδοξο της κλιμάκωσης" που υποτίθεται πως υποδεικνύουν τα σχόλια του Μακρόν. Αν και υπάρχει κάποια λογική σε αυτή την έννοια, είναι σαφές ότι αξιοποιείται για σκοπούς copium σε αυτή την περίπτωση.
Το στοχευμένο δυτικό ακροατήριο αφήνεται να πιστέψει ότι μπορεί να είναι μια μεταμφιεσμένη ευλογία το γεγονός πως η Ρωσία βρίσκεται και πάλι στην επίθεση μετά τη θεαματική αποτυχία της αντεπίθεσης του Κιέβου το περασμένο καλοκαίρι, καθώς αυτό υποτίθεται ότι εμπνέει στη Δύση μια νέα αίσθηση επείγοντος για να διασφαλίσει πως η Ουκρανία δε θα χάσει. Αυτό που παραλείπεται από το άρθρο της Ellyatt είναι ότι οποιαδήποτε συμβατική επέμβαση προς υποστήριξη του πληρεξουσίου τους θα εκτόξευε τον κίνδυνο του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου από λάθος υπολογισμό και πως αυτό εξετάζεται μόνο λόγω απελπισίας.
Η Ρωσία κέρδισε μακράν την "κούρσα της υλικοτεχνικής υποδομής"/"πόλεμο φθοράς" με το ΝΑΤΟ, γι' αυτό και το τελευταίο σκέφτεται τώρα αν θα τραβήξει μια κόκκινη γραμμή στην άμμο για να διασώσει το γεωπολιτικό του σχέδιο σε περίπτωση που η πρώτη διασπάσει τη Γραμμή Επαφής στο προσεχές μέλλον, κάτι που προηγουμένως απέκλειε. Αυτό δείχνει πόσο άσχημα πηγαίνει ο πόλεμος δι' αντιπροσώπων για τη Δύση, αφού μέχρι πρότινος μιλούσαν για χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία από απελπισία και όχι για παρέμβαση των ίδιων στην Ουκρανία για τον ίδιο λόγο.
Ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί το ηθικό των υποστηρικτών της Ουκρανίας σε αυτές τις συνθήκες είναι να φανταστούν ότι σύντομα θα σκοτωθούν περισσότεροι Ρώσοι, αφού η Δύση μπορεί τώρα επιτέλους να δώσει στην Ουκρανία "περισσότερα από αυτά που θέλει και χρειάζεται για να κερδίσει τον πόλεμο". Για άλλη μια φορά, ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία μπορεί πράγματι να εντείνουν την εμπλοκή τους σε αυτή τη σύγκρουση υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων (ανεξάρτητα από το αν αυτό γίνεται μονομερώς από τις ένοπλες δυνάμεις τους ή αν εγκρίνεται από την κυβέρνησή τους), αλλά αυτό δε θα οδηγήσει σε νίκη του Κιέβου.
Επιπλέον, το προηγούμενο πρότυπο που εφαρμόστηκε από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης ήταν πως η αναφερόμενη αγορά από τη Ρωσία ιρανικών και βορειοκορεατικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και βλημάτων αντίστοιχα έγινε από απελπισία για να αποτρέψει την ήττα της, αλλά τώρα η αμυδρή ελπίδα της Δύσης να κάνει κάτι παρόμοιο με την Ουκρανία παρουσιάζεται ως νίκη. Σίγουρα, αυτές οι προηγούμενες αναφορές θα σηματοδοτούσαν σίγουρα πως η Ρωσία αντιμετώπιζε σοβαρές δυσκολίες, αν αποδειχθούν αληθινές, αλλά το θέμα είναι πως εφαρμόζονται κυνικά διπλά μέτρα και σταθμά.
Όσον αφορά το μέλλον, αναμένεται να κυκλοφορήσουν και άλλα τέτοια copium του είδους που μόλις διακινήθηκε από το CNBC σε όλα τα παραδοσιακά και κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, καθώς οι απώλειες της Ουκρανίας συνεχίζουν να συσσωρεύονται και η Ρωσία επεκτείνει σταδιακά τα κέρδη της στο έδαφος. Το ανέντιμο όμως σε αυτή την αφήγηση είναι ότι δεν ενημερώνει το κοινό για το πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η προσδοκώμενη ερπυστική αποστολή του ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με τις εικασίες περί χρήσης πυρηνικών από τη Ρωσία από απελπισία, οι οποίες ανεύθυνα υποβαθμίζουν τους κινδύνους του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου λόγω λανθασμένου υπολογισμού.