Η αποστολή στρατιωτών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είναι "προειδοποίηση αποκάλυψης", λέει ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίκο, δήλωσε στις 2 Μαρτίου, σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι η αποστολή στρατιωτών από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία θα μπορούσε να επισπεύσει μια παγκόσμια αποκάλυψη. Η ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγινε την ίδια ημέρα που ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Ο Fico υπογράμμισε επίσης την αδυναμία της Ουκρανίας να επιλύσει τη σύγκρουση παρά τη σημαντική οικονομική και στρατιωτική βοήθεια της Δύσης. Τόνισε πως μια στρατιωτική παρουσία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία θα μπορούσε δυνητικά να αλλάξει τη δυναμική της σύγκρουσης και να προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες.

"Η Δύση βλέπει ότι, παρά τη σημαντική οικονομική και στρατιωτική βοήθεια, η Ουκρανία είναι ανίκανη να επιλύσει αυτή την ένοπλη σύγκρουση", δήλωσε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, προσθέτοντας: "Η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει με την άφιξη στρατιωτικού προσωπικού της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, αλλά τότε δε θα έμενε τίποτα άλλο από το να περιμένουμε την άφιξη της παγκόσμιας αποκάλυψης".

Ο Fico τόνισε την επιτακτική ανάγκη για σύγχρονα συστήματα αεράμυνας για την Ουκρανία, αλλά προειδοποίησε ότι η Δύση δεν μπορεί να παράσχει τα συστήματα αυτά χωρίς δέσμευση για τη συντήρηση και τη λειτουργία του εξοπλισμού αυτού. Υποστήριξε πως η αποστολή δυτικού στρατιωτικού προσωπικού θα επιδεινώσει τη σύγκρουση αντί να την επιλύσει.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στις 27 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια διάσκεψης Ευρωπαίων ηγετών ότι δεν αποκλείει την αποστολή στρατευμάτων από τους δυτικούς συμμάχους στην Ουκρανία και ανακοίνωσε ένα συνασπισμό για την παράδοση πυραύλων στον ουκρανικό στρατό.

"Δεν υπάρχει συναίνεση σήμερα για να στείλουμε με επίσημο, επικυρωμένο τρόπο στρατεύματα στο έδαφος. Αλλά από την άποψη της δυναμικής, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί", δήλωσε ο Μακρόν.

Ωστόσο, πολλά μέλη του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων και η Σλοβακία, απέκλεισαν το ενδεχόμενο υποστήριξης επί του εδάφους της Ουκρανίας, η οποία συμμετέχει σε ένοπλη σύγκρουση για περισσότερα από δύο χρόνια.

Υπενθυμίζεται πως στις 26 Φεβρουαρίου, ο Fico προειδοποίησε μιλώντας πριν από τη συνάντηση των εθνικών ηγετών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στο Παρίσι ότι αρκετά μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ εξετάζουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής ανάπτυξης στην Ουκρανία. Επικαλέστηκε ένα " εμπιστευτικό έγγραφο" που απαριθμεί τα θέματα που θα συζητηθούν στο Παρίσι και το οποίο "σας προκαλεί ανατριχίλα".

"Αυτά τα θέματα", είπε ο Σλοβάκος, "υπονοούν πως ορισμένα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία σε διμερή βάση. Δεν μπορώ να πω για ποιο σκοπό ή τι θα κάνουν εκεί".

Σύμφωνα με τον Fico, "αυτή η συνάντηση [στο Παρίσι] αποτελεί επιβεβαίωση ότι η στρατηγική της Δύσης για την Ουκρανία έχει αποτύχει πλήρως".

Η δήλωση του Μακρόν είχε ως στόχο να στείλει μια ισχυρή προειδοποίηση στο Κρεμλίνο, αλλά απέτυχε παταγωδώς, καθώς τα σχόλιά του αποκάλυψαν τις δυτικές διαιρέσεις και διαφωνίες. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ηγήθηκε της ομάδας των Ευρωπαίων ηγετών που διαφώνησαν με τον ισχυρισμό του Μακρόν ότι το ΝΑΤΟ δεν είχε αποκλείσει την αποστολή στρατευμάτων, ενώ η Ουάσινγκτον εγκατέλειψε το Παρίσι στην ιδέα της αποστολής στρατευμάτων και άφησε τον Γάλλο πρόεδρο να δεχτεί όλο το πυρά.

Μια έρευνα σε 12 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων και δημοσιεύθηκε στις 21 Φεβρουαρίου, αποκαλύπτει πως μόνο το 10% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ουκρανία μπορεί να νικήσει τη Ρωσία. Επιπλέον, μόνο το 31% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ του να στηρίξει η Ευρώπη την Ουκρανία μέχρι να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη, ενώ το 41% τάχθηκε υπέρ του να πιέσει η Ευρώπη την Ουκρανία να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία.

Σε αντίθεση με πολλούς Ευρωπαίους ομολόγους του, ο Fico αναγνωρίζει την πραγματικότητα πως η Ουκρανία δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία. Για το λόγο αυτό, ο Fico έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών Juraj Blanar να συνομιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του στις 2 Μαρτίου στο περιθώριο ενός διπλωματικού φόρουμ στην Τουρκία, μια σπάνια συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της χώρας που οι Βρυξέλλες έχουν προσπαθήσει να απομονώσουν.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός τόνισε ότι η συνάντηση "ήταν ένα παράδειγμα της ισορροπημένης και κυρίαρχης [εξωτερικής πολιτικής] μας", προσθέτοντας πως ο Μπλανάρ και ο Λαβρόφ μίλησαν για το ενδεχόμενο μιας ειρηνευτικής συνόδου κορυφής για την Ουκρανία στην Ελβετία.

Από την πλευρά του, ο Μπλανάρ ανέφερε σε δήλωσή του ότι ο πόλεμος δεν έχει στρατιωτική λύση και προέτρεψε σε ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε στη δήλωσή του ότι είπε στον Λαβρόφ πως η Σλοβακία είναι κατά της δημιουργίας ενός "σιδηρού παραπετάσματος" μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ και η θέση της βασίζεται στο σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου, όπως η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία.

Ο Φίκο επέστρεψε στην εξουσία μετά τη νίκη του στις εκλογές του 2023 με την υπόσχεση να σταματήσει την κρατική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και έχει επικρίνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο αριστερός λαϊκιστής ηγέτης δήλωσε επίσης πρόσφατα ότι η προσέγγιση της Δύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι "μια απόλυτη αποτυχία", κάτι που, όπως παρατηρεί έρευνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, πιστεύουν και οι περισσότεροι πολίτες της ΕΕ. Ο Φίκο συμπορεύεται με τον Βίκτορ Όρμπαν, πρωθυπουργό της γειτονικής Ουγγαρίας, που αντιστέκεται στις μεγάλες πιέσεις των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον να υποχωρήσουν στις προσπάθειές τους για εξομάλυνση των σχέσεων με τη Μόσχα, και οι ενέργειές του καταδεικνύουν για άλλη μια φορά τα ρήγματα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail