Έλεγχος της πραγματικότητας: Γιατί η Δύση κινδυνεύει να σύρει τον εαυτό της - και τον κόσμο - σε έναν πυρηνικό εφιάλτη

UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE
Οι χώρες της ΕΕ υπόσχονται περισσότερα φονικά όπλα στην Ουκρανία, ενώ αρνούνται να δεχτούν την επιμονή της Μόσχας ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της άνετης πολεμικής τους αφήγησης. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια σοβαρή λανθασμένη εκτίμηση


Κάθε σοβαρός και αντικειμενικός μη δυτικός παρατηρητής της γεωπολιτικής θα μπερδευόταν από τη συμπεριφορά των ευρωπαϊκών εθνών στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους στην G7 φαίνονται αποφασισμένοι να παρατείνουν τον πόλεμο δι' αντιπροσώπων με τη Ρωσία, πιστεύοντας πως, προμηθεύοντας όλο και πιο θανατηφόρα όπλα στο Κίεβο και αυξάνοντας το επίπεδο της αντιπαράθεσης, μπορούν να αναγκάσουν τη Μόσχα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Από τον Kanwal Sibal, πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας και πρώην πρέσβη στη Ρωσία μεταξύ 2004 και 2007. Κατείχε επίσης πρεσβευτικές θέσεις στην Τουρκία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και ήταν αναπληρωτής αρχηγός αποστολής στην Ουάσιγκτον - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Η λογική φαίνεται να είναι ότι αυτή η στρατηγική θα επιβάλει μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων αντί να οδηγήσει αναπόφευκτα σε σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ.

Η Δύση αύξησε σταδιακά τη συμμετοχή της, παρέχοντας πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς, προηγμένα συστήματα αεράμυνας, άρματα μάχης και πυραύλους κρουζ που εκτοξεύονται από αέρος, καθώς και πυραύλους θαλάσσης, για να πλήξουν ρωσικούς στόχους. Δορυφορικές πληροφορίες, επιτήρηση και αναγνώριση (ISR) έχουν παρασχεθεί στην Ουκρανία για ακριβέστερα πλήγματα.

Οι New York Times αποκάλυψαν, κάπως εκπληκτικά, πως η CIA έχει "χρηματοδοτήσει" και "εν μέρει εξοπλίσει" αρκετά υπόγεια καταφύγια κοντά στα ρωσικά σύνορα για να συλλέγει ζωτικές πληροφορίες σχετικά με τις άμυνες και τον εξοπλισμό, καθώς και να βοηθά τον ουκρανικό στρατό στην κατεύθυνση των πυρών. Οι Ολλανδοί ανακοίνωσαν την απόφασή τους να προμηθεύσουν 18 F-16 στην Ουκρανία, παρά τις έντονες ρωσικές προειδοποιήσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε στο Radio Free Europe ότι το δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα περιλαμβάνει την επίθεση σε νόμιμους ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους εκτός Ουκρανίας. Σε άλλο σημείο, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αποκάλυψε πως βρετανικές και γαλλικές ειδικές δυνάμεις βρίσκονται στην Ουκρανία για να χειριστούν τον προηγμένο εξοπλισμό που παραδόθηκε στο Κίεβο.

Ο Scholz φαίνεται να αντιτίθεται στην προμήθεια πυραύλων Taurus μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία - διότι αν αυτοί χρησιμοποιηθούν για πλήγματα εντός της Ρωσίας, μπορεί να παρασύρει τη Γερμανία σε άμεση σύγκρουση με τη Μόσχα. Ωστόσο, οι ανταλλαγές που διέρρευσαν μεταξύ Γερμανών αξιωματικών σχετικά με την αποτελεσματικότητα της χρήσης πυραύλων Taurus για την στόχευση της γέφυρας της Κριμαίας και των αποθηκών πυρομαχικών στα βόρεια της, και πώς αυτό θα πρέπει να γίνει χωρίς την άμεση εμπλοκή της γερμανικής κυβέρνησης, χρησιμοποιώντας τον κατασκευαστή αυτών των πυραύλων - την MBDA Deutschland - ως βιτρίνα, υποδηλώνουν μια τεράστια αποσύνδεση εντός του γερμανικού κατεστημένου.
Ως ένα πιθανό βήμα που θα μπορούσε να οδηγήσει την κατάσταση εκτός ελέγχου, σε μια σύνοδο κορυφής 20 Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι στις 26 Φεβρουαρίου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την πιθανότητα να στείλει ευρωπαϊκά στρατεύματα στην Ουκρανία - αγνοώντας τις ρωσικές προειδοποιήσεις ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει έναν άμεσο πόλεμο μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

Οι ΗΠΑ, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Σλοβακία, μεταξύ άλλων, έχουν αποκλείσει την αποστολή στρατευμάτων τους για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Ο Μακρόν, ωστόσο, πιστεύει πως οι άνθρωποι που λένε "ποτέ" σε αυτή την ιδέα σήμερα είναι οι ίδιοι που είπαν "ποτέ" στην προμήθεια αρμάτων μάχης, αεροσκαφών ή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια. Απέναντι στις διαψεύσεις και την πολιτική αντίδραση στο εσωτερικό, ο Μακρόν επιμένει ότι αυτά που είπε ήταν καλά μελετημένα και πως η πρόθεση είναι να θέσει τον Πούτιν σε ένα "στρατηγικό δίλημμα", χωρίς να εξηγεί ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό ή γιατί θα είναι μονόδρομος.

Το σκεπτικό πίσω από τις προτάσεις για αύξηση της στρατιωτικής υποστήριξης της ΕΕ προς την Ουκρανία είναι ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική τους ασφάλεια, ιδίως με την προοπτική της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στη θέση του προέδρου των ΗΠΑ. Ο Ρεπουμπλικανός προειδοποίησε τους Ευρωπαίους πως αν δεν αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, αντί να βασίζονται στις ΗΠΑ για την ασφάλειά τους, θα τους αφήσει να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους απέναντι σε ανομολόγητες απειλές από τη Ρωσία. Τα μέλη της ΕΕ αυξάνουν τώρα τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους, ακόμη και όταν οι οικονομίες τους βρίσκονται υπό πίεση, με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο να αντιμετωπίζουν ύφεση και την κοινωνική αναταραχή να εξαπλώνεται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως δείχνουν οι εκτεταμένες διαμαρτυρίες των αγροτών, για παράδειγμα.

Η Γαλλία, η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Δανία και ο Καναδάς έχουν υπογράψει διμερείς συμφωνίες ασφαλείας με την Ουκρανία. Το τι ακριβώς συνεπάγονται αυτές δεν είναι σαφές, αλλά οι στόχοι φαίνεται να είναι να δοθούν διαβεβαιώσεις υποστήριξης προς την Ουκρανία, σε περίπτωση που υπάρξει αλλαγή στην αμερικανική διοίκηση- να δοθεί στο Κίεβο η εμπιστοσύνη ότι παρά την εξασθένηση της δημόσιας υποστήριξης της σύγκρουσης στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, η βοήθεια θα συνεχιστεί- και, τέλος, να σηματοδοτηθεί στη Ρωσία ότι η επένδυση της ΕΕ στη σύγκρουση θα συνεχιστεί, χωρίς να αποθαρρυνθεί από τις ουκρανικές απώλειες και τον πόλεμο φθοράς υπέρ της Μόσχας. Υπάρχει επίσης ένας υπαινιγμός ότι η είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να μην είναι επικείμενη. Το Κίεβο χρειάζεται τη διαβεβαίωση πως μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες είναι πρόθυμες να δεσμευτούν για την άμυνα της Ουκρανίας.

Τα κράτη της Βαλτικής είναι τα πιο ηχηρά που πιέζουν για μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία, τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και σε διεθνείς διασκέψεις. Πολλές χώρες του Παγκόσμιου Νότου πιστεύουν ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι "ευρωπαϊκή", γεγονός που έχει δυσμενείς συνέπειες για τις ίδιες οικονομικά, λόγω των διαταραχών που προκαλεί στον εφοδιασμό με τρόφιμα, λιπάσματα και ενέργεια. Οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν πως η σύγκρουση αυτή υπερβαίνει την ήπειρό τους και αφορά τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο και την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών. Αυτό δεν είναι ένα πειστικό επιχείρημα, καθώς τα ευρωπαϊκά έθνη είναι τα ίδια ένοχα για τέτοιες παραβάσεις και δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως αυτό δε θα συνεχιστεί στο μέλλον.

Η Ρωσία δεν έχει επιτεθεί στα κράτη της Βαλτικής, τα οποία είναι μέλη του ΝΑΤΟ και έχουν στρατεύματα του μπλοκ σταθμευμένα στο έδαφός τους. Οι χώρες αυτές δεν είναι σχεδόν καθόλου κεντρικές στη διεθνή γεωπολιτική, έχουν συνολικό πληθυσμό μόλις 6 εκατομμυρίων και αμελητέα στρατιωτική ισχύ. Το γεγονός ότι, με βάση τα βαθιά παράπονά τους κατά της σοβιετικής κυριαρχίας, θα ήθελαν να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη μιας όλο και πιο επικίνδυνης σύγκρουσης στην Ευρώπη, μαζί με την Πολωνία και τώρα τη Φινλανδία και τη Σουηδία, είναι ένα θέμα που απασχολεί τις μη δυτικές χώρες.

Το επιχείρημα ότι αν η Ρωσία κερδίσει στην Ουκρανία θα επιτεθεί σε άλλες χώρες για να ικανοποιήσει τις αυτοκρατορικές της φιλοδοξίες είναι φανταστικό. Ο Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 24 χρόνια, το ΝΑΤΟ έχει επεκταθεί πέντε φορές, τα στρατεύματα του μπλοκ και οι αμερικανικοί πύραυλοι σταθμεύουν κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, χωρίς καμία επιθετική ρωσική αντεπίθεση - εκτός από την περίπτωση της Γεωργίας και τώρα της Ουκρανίας. Και στις δύο περιπτώσεις, ο Πούτιν προειδοποίησε πως η Ρωσία θα αναλάβει δράση αν οι δύο αυτές χώρες ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Οι επανειλημμένες δηλώσεις του Πούτιν ότι η Ρωσία δεν προτίθεται να επιτεθεί σε καμία ευρωπαϊκή χώρα απορρίπτονται, καθώς δεν ταιριάζουν με το αφήγημα της απειλής της Μόσχας προς την Ευρώπη. Δεν εξηγείται γιατί η Ρωσία θα έμπαινε σε σύγκρουση με το ΝΑΤΟ.  Όσο για τις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες της Ρωσίας - απέφυγε να σφίξει τον έλεγχο σε πρώην σοβιετικά εδάφη στην Κεντρική Ασία, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την Αρμενία.

Το άλλο επιχείρημα των φιλοπόλεμων της Ευρώπης πως μια ρωσική νίκη στην Ουκρανία θα ενθαρρύνει την Κίνα να επέμβει στρατιωτικά στην Ταϊβάν είναι εξίσου επιτηδευμένο. Το ζήτημα της Ταϊβάν προηγείται εδώ και καιρό εκείνου της Ουκρανίας, η Κίνα θα λάβει αποφάσεις με βάση τη δική της κρίση για τη σχέση ισχύος μεταξύ αυτής και των ΗΠΑ και των συμμάχων της στην περιοχή. Η Ουάσιγκτον έχει δεσμευτεί στην πολιτική της μίας Κίνας, αν και είναι αντίθετη στη χρήση βίας από το Πεκίνο για την κατάληψη της Ταϊβάν. Η Κίνα πρέπει επίσης να λάβει υπόψη της ότι ο μεγαλύτερος εμπορικός της εταίρος είναι οι ΗΠΑ.

Η επικρατούσα πεποίθηση μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών είναι πως, λαμβάνοντας υπόψη τις προηγούμενες αντιδράσεις της Ρωσίας στην σταδιακή υποστήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία -όπως η παροχή θανατηφόρου οπλισμού στο Κίεβο- η Μόσχα είναι απίθανο να κλιμακώσει στρατιωτικά, ακόμη και αν η Δύση συνεχίσει να το πράττει προμηθεύοντας την Ουκρανία με πρόσθετα μέσα για να αμυνθεί και ενδεχομένως να προκαλέσει ζημιές στην ηπειρωτική ρωσική επικράτεια. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι Ευρωπαίοι δεν πτοούνται από το τρομερό πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας. Αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι μια σοβαρή λανθασμένη εκτίμηση - ενδεχομένως οδηγώντας τη Δύση να παρασύρει τον εαυτό της και τον κόσμο σε έναν πυρηνικό εφιάλτη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail