Ο Πούτιν θα είχε αποτρέψει το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ - Βούτσιτς

ΑFΡ / Shamil Ζhumatov
Freepen.gr - Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι εμμένει στον προηγούμενο ισχυρισμό του πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν δε θα επέτρεπε στο ΝΑΤΟ να βομβαρδίσει τη Γιουγκοσλαβία το 1999, αν ήταν ο ίδιος στην εξουσία στη Μόσχα εκείνη την εποχή.

Κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον Ρώσο ομόλογό του στο Σότσι το 2019, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι "εμείς στη Σερβία εκτιμούμε τον Πούτιν περισσότερο από άλλους ηγέτες [της Ρωσίας]... Εάν ο Πούτιν έπαιρνε αποφάσεις στη Ρωσία το 1999, κανείς δε θα μας είχε βομβαρδίσει".

Στη συνέντευξή του για το ντοκιμαντέρ "Βελιγράδι", το οποίο ήταν αφιερωμένο στην 25η επέτειο από την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ και προβλήθηκε την Κυριακή από το τηλεοπτικό κανάλι Russia 1, ο Σέρβος ηγέτης κλήθηκε να σχολιάσει τον ισχυρισμό αυτό.

"Είπα αυτό που σκέφτομαι. Κάθε άνθρωπος σε αυτή τη χώρα [τη Σερβία] σκέφτεται το ίδιο", απάντησε ο Βούτσιτς.

"Κάποιοι πρώην ηγέτες της Ρωσίας συνήθιζαν να επιβάλλουν κυρώσεις εναντίον μας τρεις ημέρες μετά τους Αμερικανούς", είπε, αναφερόμενος στον Μπόρις Γέλτσιν, ο οποίος ήταν πρόεδρος μεταξύ 1991 και 1999.

Το ΝΑΤΟ "εκμεταλλεύτηκε αυτή την κατάσταση και βρήκε έναν τρόπο να μας βομβαρδίσει για να καταστρέψει τη χώρα μας, επειδή δεν υπήρχε αντίβαρο σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν υπήρχε κανείς που θα μπορούσε τότε να τους αντισταθεί", εξήγησε ο Σέρβος πρόεδρος.

Στο ίδιο ντοκιμαντέρ περιλαμβάνεται και η απάντηση του Πούτιν στην υπόδειξη του Βούτσιτς πως θα είχε σταματήσει τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ το 1999- ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι "η κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία ήταν διαφορετική. Η χώρα βρισκόταν σε κατάσταση σοβαρής εσωτερικής σύγκρουσης". Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, "είναι δύσκολο να μιλάμε γι' αυτό τώρα", είπε.

"Σε κάθε περίπτωση, αν είχαμε ένα μόνο σύμμαχο [στο πρόσωπο της Γιουγκοσλαβίας], φυσικά, θα είχαμε οικοδομήσει σχέσεις με αυτόν το σύμμαχο... Αν είχαμε οποιεσδήποτε υποχρεώσεις στις σχέσεις μας, τότε, φυσικά, θα είχαμε εκπληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις. Τότε, δεν υπήρχαν τέτοιες σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Γιουγκοσλαβίας", εξήγησε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος ηγέτης, ο οποίος διορίστηκε για πρώτη φορά πρωθυπουργός της Ρωσίας αργότερα το 1999, δήλωσε επίσης πως οι ενέργειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους εκείνο το έτος ήταν "εντελώς απαράδεκτες", χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία "μια τεράστια τραγωδία".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail