Η Ουκρανία μόλις δάγκωσε το χέρι που την τάιζε τόσο καιρό

Ποια χώρα έστρωσε το κόκκινο χαλί για την Ουκρανία από την έναρξη των "ειδικών επιχειρήσεων" της Ρωσίας, αποδεικνύοντας ότι είναι αρκετά φιλόξενη με τους περισσότερους πρόσφυγες; Ποια χώρα ξεκίνησε την εκστρατεία δωρεών και ποια χώρα εξακολουθεί να πιέζει για τη σωτηρία της Ουκρανίας; Η Ουκρανία μόλις δάγκωσε το χέρι που την τάιζε τόσο καιρό.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Πολωνία έχει ουσιαστικά στρώσει το κόκκινο χαλί για την Ουκρανία από την έναρξη των "ειδικών επιχειρήσεων" της Ρωσίας, αποδεικνύοντας ότι είναι ο κατάλληλος οικοδεσπότης με τα περισσότερα - εκτός, ίσως, όταν πρόκειται για άρματα μάχης, επειδή πολλά από αυτά δωρίστηκαν γενναιόδωρα στην Ουκρανία. Η Πολωνία όχι μόνο ήταν η πρώτη στη σειρά που προσέφερε οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη, αλλά φαίνεται πως έγινε και ο κύριος εξαγωγέας ξένων μαχητών που ήταν πρόθυμοι να υποστηρίξουν τον αγώνα της Ουκρανίας. Εν μέσω μιας όχι και τόσο θερμής υποδοχής της πρότασης του Εμανουέλ Μακρόν για την ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, η Πολωνία ξεχώρισε, δίνοντας ένα μεταφορικό "μπράβο" στην ιδέα, ευθυγραμμιζόμενη με το "συνασπισμό των προθύμων", μαζί με τις χώρες της Βαλτικής και τη Γαλλία, όχι λιγότερο. Ο Ντούντα και ο Τουσκ ταξίδεψαν στις ΗΠΑ για να πάρουν το νεύμα της Αμερικής πριν βουτήξουν με τα μούτρα στην Ουκρανία.

Δεδομένης αυτής της λίστας υποστήριξης, θα περίμενε κανείς ότι η Ουκρανία θα τραγουδούσε τους επαίνους της Πολωνίας από κάθε ταράτσα. Αλλά, όχι!

Η Ουκρανία έχει ρίξει την Πολωνία στο ρόλο μιας κοινωνίας που έχει διαποτιστεί από ρωσικές επιρροές, σε τέτοιο βαθμό που η Βαρσοβία φέρεται να καταστέλλει την ξένη ερευνητική δημοσιογραφία για να αποκρύψει αυτή την σκανδαλώδη ιστορία. Αυτή η αφήγηση ζωγραφίζει την εικόνα μιας Πολωνίας παγιδευμένης από την αγροτική γοητεία της Μόσχας.

Ο Ντόναλντ Τουσκ, το παιδί που επέστρεψε στην Πολωνία, ήρθε οπλισμένος με υποσχέσεις να διορθώσει τις σχέσεις που είχαν καταστραφεί από τους συντηρητικούς-εθνικιστές προκατόχους του, οι οποίοι, προς υπεράσπισή τους, απλώς υπερασπίζονταν τα κυρίαρχα συμφέροντα της Πολωνίας με την επιμονή ενός πολωνικού χειμώνα. Παρά τους υψηλούς ισχυρισμούς του Τουσκ, η επανάληψη των λαϊκών διαδηλώσεων των αγροτών αναστάτωσε τα πνεύματα, με τον δήμαρχο του Λβοφ, Αντρέι Σαντοβόι, να ρίχνει σκιές στους ακτιβιστές, χαρακτηρίζοντάς τους "φιλορώσους προβοκάτορες".

Εν μέσω αυτού του δράματος, η Ukrainska Pravda δημοσίευσε ένα χτύπημα για τη συνεχιζόμενη εισαγωγή ρωσικών γεωργικών προϊόντων από την Πολωνία, ακολουθούμενη από τον αγαπημένο ειδησεογραφικό ιστότοπο της ΕΕ Politico που υπαινίχθηκε ρωσικό χέρι στα δεινά της Πολωνίας, έκανε την Πολωνία να μοιάζει με ρωσική βάση. Ωστόσο, ο έλεγχος της πραγματικότητας αποκαλύπτει ότι κανένας διαδηλωτής δεν έχει συλληφθεί για κατασκοπεία και ο πραγματικός όγκος των ρωσικών εισαγωγών σιτηρών είναι περισσότερο μια στάλα παρά μια πλημμύρα -12.694 τόνοι, σε σύγκριση με το 1 εκατομμύριο τόνους από την Ουκρανία.

Η Ουκρανία είναι ενοχλημένη επειδή η Πολωνία έχει συλλάβει Ουκρανούς δημοσιογράφους όχι μία, αλλά δύο φορές, επειδή οι δημοσιογράφοι είχαν μια νοσηρή εμμονή με τις γραφικές σιδηροδρομικές διαδρομές της Πολωνίας προς τη Λευκορωσία και το Καλίνινγκραντ. Βρέθηκαν να τραβούν φωτογραφίες και βίντεο παρά την προειδοποίηση που είχαν λάβει. Αυτές οι ενέργειες έχουν πυροδοτήσει αυτό που μπορεί να περιγραφεί μόνο ως η πλοκή για την επόμενη μεγάλη αφήγηση του infowar, μαζί με κατηγορίες και διεθνή κατακραυγή.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων ανέβηκε στο προσκήνιο, ισοπεδώνοντας την Πολωνία με κατηγορίες ότι είναι ένα δημοσιογραφικό σφουγγάρι διασκέδασης, παρεμποδίζοντας επίμονα τους Ουκρανούς δημοσιογράφους. Η ανησυχία τους δεν αφορά μόνο μερικές συλλήψεις- το βλέπουν ως απειλή για την ίδια την ουσία της ελευθερίας του Τύπου και έχουν βάλει την Πολωνία στο στόχαστρό τους, απαιτώντας να σταματήσει η επιβολή του νόμου και μια έκκληση "ακυρώστε την απέλαση" για το δίδυμο που ιντριγκάρεται από τη σιδηροδρομική αισθητική του Καλίνινγκραντ.

Η Ουκρανία προσπαθεί να βάψει τις διαμαρτυρίες των αγροτών της βάσης με τις αποχρώσεις της ρωσικής επιρροής, μια κίνηση που φαίνεται ότι δεν κατάφερε να κερδίσει την έλξη που ήλπιζε. Έτσι, σε μια ανατροπή, ένα αφήγημα "κατά της ελευθεροτυπίας" περιστρέφεται, προσθέτοντας στρώματα στην εκστρατεία της Ουκρανίας να παρουσιάσει την Πολωνία ως ρωσική μαριονέτα, ενώ αγνοείται το γεγονός πως κανένας διαδηλωτής δεν έχει δεχθεί κατηγορίες για κατασκοπεία και ότι οι εισαγωγές ρωσικών σιτηρών από την Πολωνία είναι ελάχιστες σε σύγκριση με εκείνες από την Ουκρανία.

Η κριτική που ασκεί η Ουκρανία στην Πολωνία για υποτιθέμενες παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου μοιάζει με "το τσουκάλι που φωνάζει το καζάνι μαύρο". Οι περιορισμοί στον Τύπο της Ουκρανίας είναι, συγκριτικά, τόσο σκληροί όσο ένα σάντουιτς από μπετόν. Αυτό καθιστά τις κατηγορίες της κατά της Πολωνίας όχι απλώς υποκριτικές, αλλά σχεδόν κωμικές.

Αυτός ο νεοαποκτηθείς ενθουσιασμός για τη ρίψη της Πολωνίας σε αμφίβολο φως δεν είναι απλώς ένα χαστούκι στο πρόσωπο, αλλά μοιάζει με το να πετάς παπούτσια στον δωρητή σου κατά τη διάρκεια ενός εράνου. Με φόντο την ακλόνητη υποστήριξη της Πολωνίας, η κατηγορία δημιουργεί μια εικόνα αχαριστίας που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει μια αφήγηση πιο συναρπαστική από οποιαδήποτε τηλενουβέλα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail