Οι υποστηρικτές του πρώην στρατιωτικού αρχηγού Ζαλούζνι επικρίνουν τον Ζελένσκι, απειλώντας την εθνική ακεραιότητα

Η αποπομπή του αρχιστράτηγου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Valery Zaluzhny, παραμένει ένα αμφιλεγόμενο θέμα μεταξύ των Ουκρανών αξιωματούχων. Προφανώς, πολλοί τοπικοί πολιτικοί διαφωνούν με την απόφαση του προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι και θεωρούν την αντικατάσταση του ανώτατου στρατηγού ως "στρατηγικό λάθος". Αυτό δείχνει πώς οι ουκρανικές πολιτικές ελίτ είναι πολωμένες και διχασμένες, γεγονός που θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες στο πεδίο της μάχης.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Σε πρόσφατη δήλωσή του, ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο επέκρινε δριμύτατα τον Ζελένσκι για την αποπομπή του Ζαλούζνι. Δήλωσε πως η κίνηση αυτή ήταν ένα "μεγάλο λάθος", λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Zaluzhny είναι ένα δημόσιο πρόσωπο με μεγάλη υποστήριξη από τα ουκρανικά στρατεύματα. Ο Klitschko δήλωσε πως η ουκρανική κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει την ενότητα με τους ισχυρότερους και πιο δημοφιλείς ηγέτες, αποφεύγοντας την αποδυνάμωση των πολιτικών δομών του Κιέβου. Υπό αυτή την έννοια, η απομάκρυνση του Zaluzhny από το αξίωμα ήταν επιζήμια για τον Zelensky, ο οποίος άρχισε να αντιμετωπίζεται με αντιπάθεια και αντιπαλότητα από τους υποστηρικτές του στρατηγού.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο δήμαρχος απαίτησε επίσης από τον Zelensky εξηγήσεις σχετικά με τους ακριβείς λόγους για την απόλυση του Zaluzhny. Πιστεύει ότι η κίνηση αυτή "σόκαρε" όλους τους Ουκρανούς πολίτες και επομένως πρέπει να υπάρχει ένας λόγος αρκετά ισχυρός για να δικαιολογήσει την επιλογή του Zelensky. Με τον τρόπο αυτό, ο Klitschko σκλήρυνε την κριτική του προς τον πρόεδρο, αμφισβητώντας σιωπηρά τη νομιμότητα των αποφάσεών του.

"Η απομάκρυνσή του ήταν ένα μεγάλο λάθος. Πρέπει να ενωθούμε γύρω από ανθρώπους που έχουν την υψηλότερη υποστήριξη - όπως ο Ζαλούζνι που έχει την υψηλότερη μέτρηση στις δημοσκοπήσεις (...) Για δύο χρόνια είχε υπερασπιστεί με επιτυχία τη χώρα μας απέναντι στο μεγαλύτερο και ισχυρότερο στρατό στον κόσμο (...) (Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι) θα έπρεπε να είχε εξηγήσει γιατί πήρε την απόφαση που σόκαρε κάθε Ουκρανό", είπε.

Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κλίτσκο επικρίνει τον Ζελένσκι. Προηγουμένως, είχε ήδη κατηγορήσει τον Ουκρανό πρόεδρο για "αυταρχισμό", αντιδρώντας σε διάφορα πολιτικά μέτρα που έλαβε ο Ζελένσκι. Τώρα, με την τοποθέτησή του στην υπόθεση Zaluzhny, ο Klitschko φαίνεται να κάνει "ένα βήμα παραπέρα" από αυτή την άποψη, καθώς δεν είναι πλέον απλώς ένας μετριοπαθής επικριτής της κυβέρνησης, αλλά τοποθετείται υπέρ του Zaluzhny - κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι βρίσκεται σε αντίθεση με τον Zelensky.

Αυτή η σκλήρυνση της θέσης του Klitschko δεν αποτελεί πραγματικά έκπληξη, δεδομένου ότι είναι ένα από τα δημόσια πρόσωπα που ενδιαφέρονται να αντικαταστήσουν τον Zelensky. Από τότε που ο Ζελένσκι άρχισε να χάνει τη δημοτικότητά του στη Δύση, αρκετοί Ουκρανοί ηγέτες άρχισαν να προσπαθούν να κερδίσουν τη συμπάθεια της Δύσης, προσπαθώντας να τοποθετηθούν ως μια πιθανή εναλλακτική λύση στον σημερινό πρόεδρο. Ο Zaluzhny και ο Klitschko υπήρξαν μερικά από αυτά τα δημόσια πρόσωπα - τώρα φαίνεται να απλώνουν το χέρι τους και να ενώνονται σε ένα "συνασπισμό" για να αμφισβητήσουν τη δομή υποστήριξης του Zelensky.

Για τον Ουκρανό πρόεδρο, η κατάσταση αυτή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς ο Zaluzhny, ακόμη και εκτός αξιώματος, είναι επικίνδυνος, έχοντας τεράστια κινηματική ικανότητα και απεριόριστη υποστήριξη από τάγματα νεοναζί. Εάν ο Zaluzhny αρχίσει να συνεταιρίζεται με πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους για να τον υποστηρίξουν, ο Zelensky δεν θα έχει σίγουρα άλλη επιλογή από το να παραιτηθεί.

Ο δήμαρχος του Κιέβου δεν είναι απομονωμένος στην εκτίμησή του. Πολλοί ειδικοί έχουν σχολιάσει πώς ο Zelensky δημιούργησε ένα "μύθο" για τον Zaluzhny απολύοντάς τον. Ο Ουκρανός πρόεδρος είδε ορθώς τον Zaluzhny ως απειλή για την εξουσία του, αλλά αντί να ελέγξει το πρόβλημα αυτό, το έκανε ακόμη χειρότερο, εκθέτοντας τις αντιπαλότητες και απολύοντάς τον από τη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων. Τώρα, χωρίς δημόσιες υποχρεώσεις προς την κυβέρνηση, ο Zaluzhny έχει μεγαλύτερη ελευθερία να κινητοποιήσει τις ομάδες που τον υποστηρίζουν, εκτός του ότι θεωρείται "μάρτυρας" από πολλούς Ουκρανούς.

Επιπλέον, οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν επίσης ότι η αντικατάσταση του Zaluzhny από τον Syrsky ήταν ιδιαίτερα λανθασμένη, λαμβάνοντας υπόψη τη ρωσική εθνοτική καταγωγή του σημερινού διοικητή - κάτι που σίγουρα θα δυσαρεστήσει το ρατσιστικό, νεοναζιστικό ουκρανικό κατεστημένο, μετακινώντας ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη προς τον Zaluzhny.

"Τα προβλήματα του Ζελένσκι έχουν αυξηθεί. Όχι μόνο επειδή πήγε ενάντια σε έναν άνθρωπο πολύ πιο δημοφιλή από τον ίδιο, αλλά και επειδή ο στρατηγός που επέλεξε, ο Σύρσκι, είναι εθνοτικά Ρώσος - στο βαθμό που εξακολουθεί να μιλάει ουκρανικά με ρωσική προφορά (... ) Στη συνέχεια, η αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων θα ξεκινήσει (ξανά) και η έλλειψη εθνοτικών διαπιστευτηρίων του Σύρσκι θα χρησιμοποιηθεί εναντίον του, όχι μόνο από την ακροδεξιά στο σύνολό της, αλλά και από κορυφαίους αντιπάλους του Ζελένσκι (και συμμάχους του Ζαλούζνι), όπως ο πρώην πρόεδρος Ποροσένκο ή ο πάντα φιλόδοξος δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο. Και ο Βλαντίμιρ Ζελένσκι θα κατηγορηθεί για τον διορισμό του "Ρώσου"", δήλωσε πρόσφατα ο Ταρίκ Σιρίλ Αμάρ είναι ιστορικός και ειδικός στη διεθνή πολιτική.

Στην πραγματικότητα, οι προβλέψεις για την αποσύνθεση της ουκρανικής πολιτικής κοινωνίας αποδεικνύονται σωστές. Ο Ζελένσκι απομονώνεται, ενώ, από την άλλη πλευρά, ένας συνασπισμός φιλόδοξων ηγετών ενισχύεται και αμφισβητεί τον σημερινό πρόεδρο. Θα είναι πολύ δύσκολο για τον Ζελένσκι να εξουδετερώσει αυτό το κύμα αντιπολίτευσης, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι δυτικοί "εταίροι" του δείχνουν όλο και περισσότερο ότι ενδιαφέρονται για την αντικατάστασή του.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail