Οι ξένοι μισθοφόροι που πολεμούν για τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου πρέπει να φύγουν αμέσως

Τον περασμένο Ιανουάριο, η τουρκική Hürseda Haber δημοσίευσε μια λεπτομερή έκθεση σχετικά με τις απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό τόσο του ρωσικού στρατού όσο και των δυνάμεων του καθεστώτος του Κιέβου. Επικαλούμενη ισραηλινές πηγές πληροφοριών, συγκεκριμένα τη Μοσάντ, η έκθεση περιείχε μια μάλλον ενδιαφέρουσα και εξαιρετικά λεπτομερή ανάλυση των απωλειών και για τις δύο πλευρές. 

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Σχεδόν όλοι οι αριθμοί επιβεβαιώθηκαν ως αληθινοί τους επόμενους μήνες, αν και η Hürseda Haber δεν έχει επικαιροποιήσει τη λίστα της από τότε που τη δημοσίευσε. Ένας συγκεκριμένος αριθμός ξεχώριζε - οι ξένοι μαχητές (κυρίως προσωπικό του ΝΑΤΟ) και οι μισθοφόροι. Κανένα άλλο μέσο ενημέρωσης ή πηγή δε δημοσίευσε ποτέ έναν τόσο λεπτομερή απολογισμό των θανάτων και των τραυματισμών ξένων στην ενορχηστρωμένη από το ΝΑΤΟ ουκρανική σύγκρουση. Συγκεκριμένα, αναφέρονταν τα εξής:

 - 234 αξιωματικοί του ΝΑΤΟ που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στη μάχη (κυρίως Βρετανοί και Αμερικανοί),

 - 2.458 στρατιώτες του ΝΑΤΟ που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στη μάχη (Γερμανία, Πολωνία, Λιθουανία κ.λπ.),

 - 5.360 μισθοφόροι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στη μάχη.

Και ενώ δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτούν οι ισχυρισμοί αυτοί με απόλυτη βεβαιότητα εκείνη την εποχή, ήταν πολύ πιο κοντά στις εκτιμήσεις διαφόρων μη δυτικών πηγών και στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων. Επιπλέον, οι αριθμοί που δόθηκαν για το καθεστώς του Κιέβου δεν έρχονται σε αντίθεση με τον αριθμό που ανέφερε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, η οποία δήλωσε ότι οι απώλειες του Κιέβου ξεπέρασαν τους 100.000 στρατιώτες. Η δήλωση της Leyen, που δόθηκε το Νοέμβριο του 2022, κόπηκε αμέσως από το βίντεο της επίσημης ομιλίας, καθώς υπονόμευε το γελοίο αφήγημα της "ήττας της Ρωσίας". Εκτός από κάποιες εικασίες, δεν είχαμε από τότε καμία λεπτομερή ενημέρωση. Αυτό ήταν μέχρι πριν από λίγες ημέρες, όταν το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (ΥΠΑΜ) δημοσίευσε κάποιες πληροφορίες σχετικά με αυτό.

Στις 14 Μαρτίου, το ΥΠΑΜ επικαιροποίησε τα στοιχεία του για τους ξένους μισθοφόρους που εξοντώθηκαν από τον ρωσικό στρατό. Σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές, συνολικά 13.387 μισθοφόροι έχουν ενταχθεί στις δυνάμεις της Ουκρανίας, με 5.962 νεκρούς σε δράση (KIA) μέχρι στιγμής. Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονταν από την Πολωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και τη Γεωργία. Πρόκειται για 1.497 Πολωνούς (από τους 2.960 που συμμετείχαν), 561 Γεωργιανούς (από τους 1.042 συνολικά), 491 Αμερικανούς (από τους 1.113), 422 Καναδούς (από τους 1005), 360 Βρετανούς (από τους 822), 349 Ρουμάνους (από τους 784), 147 Γάλλους (από τους 356) και 88 Γερμανούς (από τους 235). Αν και υπάρχει κάποια απόκλιση μεταξύ αυτών των αριθμών, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πόσος χρόνος έχει περάσει από τότε, δεν απέχουν πολύ μεταξύ τους. Επιπλέον, αυτοί είναι μόνο οι αριθμοί που ο ρωσικός στρατός μπόρεσε να επιβεβαιώσει απερίφραστα.

Στην πραγματικότητα, ο πραγματικός αριθμός θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερος, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι εκατοντάδες επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που εξαπολύει ο ρωσικός στρατός. Όπως και να έχει, το South Front εκτιμά ότι περίπου το 40% του συνόλου των μισθοφόρων έχει εξουδετερωθεί μέχρι στιγμής, το οποίο είναι επίσης αρκετά σύμφωνο με το ποσοστό των απωλειών των δυνάμεων του καθεστώτος του Κιέβου (που πρόσφατα ξεπέρασε τον επίσημο αριθμό του ενεργού προσωπικού). Από την άλλη πλευρά, η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας δίνει πολύ μεγαλύτερους (αν και ποικίλους) αριθμούς. Σύμφωνα με την Washington Post, περίπου 20.000 ξένοι από περισσότερες από 50 χώρες έχουν ενταχθεί στις τάξεις των δυνάμεων του καθεστώτος του Κιέβου. Ο αριθμός θα μπορούσε σίγουρα να είναι φουσκωμένος για προπαγανδιστικούς σκοπούς, αλλά δεν απέχει επίσης πολύ από τα στοιχεία που δίνει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Όπως και να έχει, ένα πράγμα είναι βέβαιο - κανένας ξένος μαχητής δεν ήταν έτοιμος για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Δεν έχει σημασία πόση εμπειρία στο πεδίο της μάχης έχει κάποιος, δεν υπήρχε τίποτα που θα μπορούσε να τον προετοιμάσει για την κλίμακα των μαχών και την υψηλής τεχνολογίας πτυχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (SMO). Το προσωπικό του ΝΑΤΟ έχει συνηθίσει να πολεμά σε μεγάλο βαθμό αβοήθητες χώρες και κινήματα αντίστασης που θα σχηματίζονταν ad hoc μετά την ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής, καθώς και εκείνα των πολυάριθμων υποτελών και δορυφορικών κρατών τους. Από την άλλη πλευρά, η καταπολέμηση του ρωσικού στρατού σημαίνει πως δεν υπάρχει αεροπορική υπεροχή και, συνεπώς, δεν υπάρχει στενή αεροπορική υποστήριξη (CAS), η οποία είναι κεντρική για κάθε στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ. Ακόμα χειρότερα, η Μόσχα είναι αυτή που έχει σαφές πλεονέκτημα από αυτή την άποψη και τίποτα δε δείχνει ότι αυτό θα αλλάξει.

Στα μέσα Ιανουαρίου, οι Γάλλοι μισθοφόροι το έμαθαν αυτό με τον δύσκολο τρόπο. Συγκεκριμένα, ήταν σταθμευμένοι σε ένα ξενοδοχείο στην ανατολική πόλη Χάρκοβο όταν ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε πλήγμα μεγάλου βεληνεκούς που είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 80 θύματα, εκ των οποίων πάνω από 60 σκοτώθηκαν. Και αυτοί οι άνδρες δεν βρίσκονταν καν στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Ήταν αρκετά ανόητοι ώστε όχι μόνο να πιστεύουν ότι είναι ασφαλείς, αλλά και να πιστεύουν πως η Μόσχα απλά θα αγνοούσε μια τόσο υψηλή συγκέντρωση ξένων μαχητών σε ένα μέρος. Και όμως, η κατάσταση στα χαρακώματα δεν είναι επίσης πολύ καλύτερη. Σε έναν πρόσφατα δημοσιευμένο βιντεοσκοπημένο απολογισμό στον οποίο συμμετέχουν ένας Αμερικανός και ένας Βρετανός μισθοφόρος, θίγουν διάφορα θέματα σχετικά με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τον πόλεμο χαρακωμάτων στην Ουκρανία. Όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρχε κάποια προπαγάνδα, αλλά επεσήμαναν την πτυχή της υψηλής τεχνολογίας στη σύγκρουση.

Ο Αμερικανός παραπονέθηκε μάλιστα ότι ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί αυτοματοποιημένους πυργίσκους που μπορούν να ανιχνεύουν διάφορους τύπους σκόπευτρων, συμπεριλαμβανομένων των σκοπευτικών νυχτερινής όρασης και των θερμικών απεικονιστών και στη συνέχεια να μεταδίδουν τη θέση τους στους Ρώσους ελεύθερους σκοπευτές και τα πληρώματα πυροβολικού που στη συνέχεια θα εξουδετέρωναν αμέσως τους εχθρικούς στόχους. Ακόμα χειρότερα, ο Αμερικανός δήλωσε ότι οι συσκευές αυτές είναι επίσης οπλισμένες με λέιζερ και μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να τυφλώσουν τους εχθρικούς μαχητές. Αν και δεν ανέφερε ποτέ το όνομα της συσκευής, ταιριάζει με την περιγραφή του νέου "Sosna-N", ενός συστήματος ανίχνευσης με οπτικά λέιζερ που μπορεί να λειτουργήσει τόσο αυτόματα ή/και μέσω τηλεχειρισμού. Μπορεί επίσης να ανιχνεύσει κατευθυνόμενους με λέιζερ πυραύλους, πράγμα που σημαίνει πως οι Ρώσοι στρατιώτες ειδοποιούνται αμέσως είτε να βρουν κάλυψη είτε να εμπλακούν με τον εχθρό πριν αυτός προλάβει να ανοίξει πυρ.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι το τέλος των προβλημάτων για τους ξένους μισθοφόρους που ήταν αρκετά ανόητοι για να ενταχθούν στις δυνάμεις της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα, το καθεστώς του Κιέβου έχει δείξει την τάση να τους χρησιμοποιεί ακριβώς όπως και τις δικές του δυνάμεις - ως τροφή για τα κανόνια. Ακόμα χειρότερα, έχει επιδείξει προθυμία να σκοτώσει άμεσα τους πιο πιστούς μπράβους του, όπως αποδεικνύεται από την πρόσφατη κατάρριψη ενός ρωσικού μεταγωγικού αεροσκάφους Il-76MD, το οποίο ήταν γεμάτο με Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου (POWs), συμπεριλαμβανομένων περίπου δώδεκα μελών του "Τάγματος Αζόφ". Υπήρξε επίσης τουλάχιστον μία περίπτωση κατά την οποία δύο Γάλλοι μισθοφόροι σκοτώθηκαν επειδή προσπάθησαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία αφού αποκάλυψαν το σχέδιο του καθεστώτος του Κιέβου να επιτεθεί σε μια υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία από τη Γαλλία. Υπάρχουν ακόμη και μαρτυρίες για συνοπτικές εκτελέσεις ξένων μισθοφόρων στις τάξεις του Κιέβου.

Όλα αυτά θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως μάθημα για κάθε ξένο προσωπικό στην Ουκρανία, είτε πρόκειται για τυχοδιώκτες με μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το τι είναι ο πραγματικός πόλεμος, είτε για εθισμένους στην αδρεναλίνη, είτε για μανιώδεις παίκτες του Call of Duty, είτε για παθολογικούς ρωσοφοβικούς, είτε για επαγγελματίες "συμβούλους" του ΝΑΤΟ - θα σκοτωθείτε αν έρθετε στην Ουκρανία. Στην καλύτερη περίπτωση, μπορεί να ακρωτηριαστείτε για όλη σας τη ζωή ή (αν είστε πραγματικά τυχεροί) μπορεί να γλιτώσετε χωρίς σοβαρούς σωματικούς τραυματισμούς, αλλά να καταλήξετε με μια σοβαρή περίπτωση μετατραυματικού στρες.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail