'Δε θα ξαναγίνουμε ρωσική αποικία' - Η Πολωνία είναι έτοιμη να διπλασιάσει τις αμυντικές της δαπάνες για να αποτρέψει τη Ρωσία

Radosław Sikorski, szef MSZ / ΡΑΡ / Μarcin ChοΙewiński
Freepen.gr - Η Πολωνία δαπανά ήδη κοντά στο 4% του ΑΕΠ για την άμυνα και, εάν παραστεί ανάγκη, είναι έτοιμη να διπλασιάσει το ποσοστό αυτό, δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι στο CNN κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε την Κυριακή, γράφει η rmx.news.

Ο κ. Σικόρσκι διευκρίνισε ότι εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν "μας απειλήσει πραγματικά", η Πολωνία θα "διπλασιάσει" τις αμυντικές της δαπάνες.

"Δεν θα ξαναγίνουμε ρωσική αποικία", πρόσθεσε ο Σικόρσκι, σηματοδοτώντας ότι στο θέμα αυτό η Πολωνία δεν είναι έτοιμη για συμβιβασμούς.

Ο Σικόρσκι δήλωσε επίσης στη συνέντευξη πως η συμμαχία του ΝΑΤΟ "δεν είναι ένα συμβόλαιο με μια εταιρεία ασφαλείας της γειτονιάς: Πληρώνεις και επομένως, με προστατεύεις". Επεσήμανε το γεγονός ότι "το άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, με το οποίο ιδρύθηκε το ΝΑΤΟ, έχει χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά μέχρι σήμερα, μετά την 11η Σεπτεμβρίου για την υπεράσπιση των Ηνωμένων Πολιτειών".

Στη συνέχεια, ο Sikorski τόνισε τη δέσμευση της Πολωνίας στην ασφάλεια των ΗΠΑ.

"Μετά την έκκληση των Ηνωμένων Πολιτειών, στείλαμε στρατεύματα στο Αφγανιστάν. Η Πολωνία έστειλε μια ταξιαρχία στο Γκάζνι, μια σκληρή επαρχία. Πριν από αυτό, στείλαμε μια ταξιαρχία στο Ιράκ, όπου ήμασταν υπεύθυνοι για την προστασία 5 εκατομμυρίων Ιρακινών. Όταν ολοκληρώθηκε αυτή η αποστολή, δεν στείλαμε τιμολόγιο στην Ουάσιγκτον".

Είπε ότι αυτό αποτελεί απόδειξη πως "η συμμαχία βοηθάει τις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι μόνο τους συμμάχους τους".

Ερωτηθείς σχετικά με μια πρόσφατη δήλωση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πρότεινε ότι οι ΗΠΑ δεν θα υπερασπιστούν τις χώρες του ΝΑΤΟ που δεν δαπανούν αρκετά για την άμυνα, ο Σικόρσκι αναγνώρισε πως υπάρχει ανάγκη τα κράτη του ΝΑΤΟ να δαπανούν περισσότερα.

"Ελπίζουμε ότι αυτό είναι απλώς το επιδεικτικό στυλ του πρώην προέδρου, πως αυτό που εννοούσε ήταν ότι πραγματικά θέλει να ξοδεύουμε τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, και επί της ουσίας έχει δίκιο", είπε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail