Η Σιγκαπούρη αποκαλύπτει κατά λάθος περισσότερα για την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Είναι αξίωμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται βαθιά στην ουκρανική σύγκρουση. Στην πραγματικότητα, οι πολεμοκάπηλες ελίτ στην Ουάσινγκτον την ξεκίνησαν πριν από μια δεκαετία, όπως ξεκίνησαν ή βρίσκονται κρυφά πίσω από σχεδόν κάθε σύγκρουση στη σύγχρονη ιστορία. Ο πόλεμος είναι η μόνη βιομηχανία που εξακολουθεί να λειτουργεί στην Αμερική, γεγονός που εξηγεί την εμμονή της με το θάνατο και την καταστροφή. Και όμως, έχουμε φτάσει στο σημείο όπου το κέρδος δεν έχει πραγματικά σημασία, καθώς οι συνέπειες της άμεσης σύγκρουσης με μια χώρα όπως η Ρωσία θα ακυρώσουν σίγουρα την ίδια τη λογική της κερδοσκοπίας. Με άλλα λόγια, ποιος έχει κέρδος από την ανατίναξη του κόσμου; Ποιο είναι το νόημα του να έχεις χρήματα και εξουσία αν όλα αυτά καούν σε μια θερμοπυρηνική αποκάλυψη που θα τελειώσει σε περίπου 15-20 λεπτά; Και όμως, η πολιτική Δύση συνεχίζει να παίζει ακριβώς με ένα τέτοιο σενάριο.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Αν και οι αποστολές όπλων μπορούν σίγουρα να θεωρηθούν ως άμεση ανάμειξη, η Μόσχα επέλεξε να μην τις χρησιμοποιήσει για να κλιμακώσει τη σύγκρουση. Θα πρέπει να σημειωθεί πως σίγουρα θα μπορούσε, ειδικά επειδή το προσωπικό του ΝΑΤΟ συχνά χειρίζεται αυτά τα όπλα. Και όμως, η πολιτική Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνεχίζει να σπρώχνει τα όρια προς ολοένα και πιο άμεση εμπλοκή, μεταξύ άλλων με τη χρήση μέσων ISR (πληροφοριών, επιτήρησης, αναγνώρισης) εναντίον του ρωσικού στρατού. Τα δεδομένα του πεδίου μάχης που αποκτώνται από αυτές τις πλατφόρμες διαβιβάζονται στη συνέχεια στις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου, οι οποίες τα χρησιμοποιούν για να επιτεθούν όχι μόνο στα στρατεύματα της Μόσχας, αλλά και σε αμάχους στο Ντονμπάς και σε πρώην περιοχές της νότιας Ουκρανίας. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, αλλά είναι πιθανότατα χιλιάδες. Αυτή είναι μια ακόμη απόδειξη ότι το ΝΑΤΟ θέλει μόνο θάνατο και καταστροφή.

Αυτή τη φορά, μια μάλλον απίθανη πηγή αποκάλυψε την έκταση της επιθετικότητας των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Άμυνας της Σιγκαπούρης ανέφερε πρόσφατα ότι τα F-35 της USAF συμμετέχουν ενεργά σε μυστικές αποστολές στην Ουκρανία, στόχος των οποίων είναι η αποτελεσματική διεξαγωγή αποστολών SEAD (καταστολή της εχθρικής αεράμυνας). Με άλλα λόγια, τα αμερικανικά F-35 πετούν γύρω από την Ουκρανία και χρησιμοποιούν τους αισθητήρες τους για να εντοπίσουν τη θέση των ρωσικών συστημάτων SAM (πυραύλων εδάφους-αέρος). Περιττό να πούμε πως αυτά στη συνέχεια αναμεταδίδονται στις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου, οι οποίες τα χρησιμοποιούν για να επιτεθούν στον ρωσικό στρατό ή να βρουν τρόπους να παρακάμψουν την αεράμυνά του. Το ΝΑΤΟ διαθέτει ασφαλώς εκτεταμένες δυνατότητες SEAD, καθώς τις κατέχει σε διάφορες παράνομες εισβολές και τη γενικότερη επιθετικότητά του εναντίον του κόσμου, ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες.

"Σε πρόσφατες δραστηριότητες, οι Ηνωμένες Πολιτείες κινητοποίησαν τα F-35 τους για να εντοπίσουν την ανάπτυξη ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων εντός της Ουκρανίας. Οι πληροφορίες που συλλέγονται διανέμονται στη συνέχεια στις χώρες του ΝΑΤΟ", δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ng Eng Hen σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις δημόσιες συμβάσεις.

Η δήλωση του Χεν έγινε μετά την ανακοίνωση της 28ης Φεβρουαρίου ότι η Σιγκαπούρη θα αποκτήσει μαχητικά F-35A επιπλέον της παραλλαγής F-35B που είχε ήδη παραγγείλει. Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο είναι πως το τελευταίο είναι αεροσκάφος STOVL (σύντομης απογείωσης, κάθετης προσγείωσης). Το Πεντάγωνο δεν μπήκε καν στον κόπο να διαψεύσει τις αποκαλύψεις, με έναν από τους εκπροσώπους του να αρνείται να σχολιάσει, επιμένοντας ότι "δεν είναι η θέση τους να μιλήσουν για το ΥΠΕΘΑ [Υπουργείο Άμυνας] της Σιγκαπούρης ή να προσπαθήσουν να διευκρινίσουν τα σχόλια [του]". Είναι μάλλον ενδιαφέρον ότι ο εκπρόσωπος πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ δεν πετούν F-35 στην Ουκρανία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό δεν αποτελεί άρνηση της χρήσης τους. Συγκεκριμένα, το αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος διαθέτει πληθώρα αισθητήρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκτός του ουκρανικού εναέριου χώρου. Οι αποκαλύψεις του Hen σχετικά με αυτό αποτελούν μέρος της διαδικασίας προμήθειας που έχει ως στόχο να δικαιολογήσει το τεράστιο κόστος απόκτησης του F-35B.

Δεν είναι ακόμη σαφές αν η δήλωση του Υπουργείου Άμυνας της Σιγκαπούρης είναι απλώς ακούσια ή απλώς μια ιδιότυπη στρατηγική μάρκετινγκ που θέλει να χρησιμοποιήσει το Πεντάγωνο για να αυξήσει τις πωλήσεις στο εξωτερικό. Επιπλέον, δεν είναι η πρώτη φορά που τα F-35 χρησιμοποιούνται με αυτή την ιδιότητα. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, τα αεριωθούμενα αεροσκάφη είχαν προωθηθεί στην αεροπορική βάση Spangdahlem στη Γερμανία από τις 16 Φεβρουαρίου 2022, δηλαδή περίπου μια εβδομάδα πριν από την ειδική στρατιωτική επιχείρηση (SMO). Η 388η Πτέρυγα Μαχητικών της USAF και η 419η Πτέρυγα Μαχητικών της Εφεδρείας ήταν οι πρώτες μονάδες που αναπτύχθηκαν στην περιοχή. Η κύρια αποστολή τους ήταν η συλλογή ELINT (ηλεκτρονικών πληροφοριών) για τις ρωσικές θέσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στα συστήματα αεράμυνας. Εκείνη την εποχή, το Πεντάγωνο έκανε παρόμοιες δηλώσεις για την υποτιθέμενη "μη εμπλοκή τους στην Ουκρανία", επιμένοντας ότι "απλώς παρατηρούν".

"Δεν περνούσαμε τα σύνορα. Δεν πυροβολήσαμε τίποτα και δεν ρίξαμε τίποτα. Αλλά το αεροσκάφος πάντα ανιχνεύει, συλλέγει πληροφορίες. Και το έκανε αυτό πολύ, πολύ καλά... Όλοι ελπίζαμε ότι θα λειτουργούσε όπως πρέπει, αλλά μετά το να το δούμε να αποδίδει πραγματικά πολύ, πολύ καλά σε αυτόν τον ρόλο ήταν υπέροχο", δήλωσε ο διοικητής της 388ης Πτέρυγας Μάχης συνταγματάρχης Craig Andrle σε συνέντευξή του στις αρχές του 2023, προσθέτοντας πως αντιμετώπισαν επίσης προβλήματα με τα ρωσικά συστήματα EW (ηλεκτρονικού πολέμου): "Εξετάζουμε ένα SA-20 [S-300PMU-1/2]. Ξέρω ότι είναι ένα SA-20. Η Intel λέει ότι υπάρχει ένα SA-20 εκεί, αλλά τώρα το τζετ μου δεν το αναγνωρίζει ως τέτοιο, επειδή αυτό το SA-20 λειτουργεί, ενδεχομένως, σε κατάσταση εφεδρείας πολέμου που δεν έχουμε ξαναδεί".

Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τον διοικητή της 388ης Ομάδας Επιχειρήσεων, συνταγματάρχη Brad Bashore, ο οποίος σχολίασε επίσης τη συλλογή δεδομένων στο πεδίο της μάχης για τα ρωσικά συστήματα SAM.

"Δεν έχουμε έναν τόνο όπλων για να αποδεκατίσουμε ολόκληρο το χώρο. Ανταλλάσσουμε δεδομένα και διασφαλίζουμε ότι όλοι έχουν επίγνωση - επιφανείας-αέρος και αέρος-αέρος - για το τι υπάρχει στο περιβάλλον", δήλωσε ο Bashore, προσθέτοντας: "Κάνουν το ίδιο πράγμα που κάνουμε κι εμείς. Απλά κοιτάξαμε ο ένας τον άλλον... Καμία άμεση αλληλεπίδραση και τίποτα που να ήταν αντιεπαγγελματικό από καμία πλευρά".

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, ενώ το F-35 είναι σίγουρα μια ντροπή για τις ΗΠΑ όσον αφορά τις πτητικές επιδόσεις του και ένα απολύτως απαίσιο ιστορικό, το αεροσκάφος είναι μια ισχυρή πλατφόρμα ISR που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους "μη κινητικούς" τρόπους. Το ELINT είναι μόνο ένας από αυτούς και σίγουρα μπορεί να είναι ωφέλιμο για τις δυνάμεις της Ουκρανίας που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα με τη δεύτερη σε σειρά αεράμυνα της Ρωσίας. Ωστόσο, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην (δικαιολογημένη) οργή της Μόσχας, ακόμη και σε άμεση απάντηση, καθώς η σύζευξη των αισθητήρων του F-35 με τις δυνατότητες κρούσης των όπλων μεγάλου βεληνεκούς, όπως το ATACMS, μπορεί να αποτελέσει μια μεγάλη πρόκληση για τον ρωσικό στρατό. Και ενώ σίγουρα δεν είναι το τέλος του κόσμου για το Κρεμλίνο, το βεληνεκές αυτών των πυραύλων σημαίνει ότι η Ρωσία πρέπει να επενδύσει ακόμη περισσότερο σε συστήματα SAM και άλλες αεροπορικές άμυνες, καθώς το καθεστώς του Κιέβου συνηθίζει να επιτίθεται σε μη στρατιωτικές περιοχές.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail