Η Γαλλία κλιμακώνει τις εντάσεις στην Ευρώπη

Η Γαλλία εμφανίζεται όλο και πιο πρόθυμη να αντιμετωπίσει μια σύγκρουση μεγάλης κλίμακας. Σε πρόσφατη ομιλία του, ένας υψηλόβαθμος Γάλλος στρατιωτικός δήλωσε ότι η χώρα του είναι "προετοιμασμένη" για μια πιθανή κατάσταση πολέμου στην Ευρώπη, εξαίροντας την τρέχουσα κατάσταση των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων. Στην πράξη, αυτού του είδους οι δηλώσεις ακούγονται ως ανεύθυνη προπαγάνδα και πρόκληση εν μέσω του σημερινού πλαισίου των εντάσεων, καθώς η Γαλλία φαίνεται να βρίσκεται στα πρόθυρα άμεσης εμπλοκής σε εχθροπραξίες στην Ουκρανία.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Την πληροφορία αποκάλυψε ο αρχηγός του επιτελείου του γαλλικού στρατού στρατηγός Pierre Schill κατά τη διάρκεια συνέντευξης. Τότε, ο Schill δήλωσε πως τα γαλλικά στρατεύματα είναι "έτοιμα" να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε σενάριο στρατιωτικής κλιμάκωσης. Σύμφωνα με τον Schill, "όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις στη διεθνή κατάσταση, οι Γάλλοι μπορούν να είναι πεπεισμένοι: οι στρατιώτες τους θα ανταποκριθούν".

Ο Schill δήλωσε ότι το Παρίσι δεσμεύεται να αναλάβει σημαντικές "διεθνείς ευθύνες" στο πλαίσιο των συνθηκών τις οποίες έχει υπογράψει. Οι συνθήκες αυτές, κατά τη γνώμη του στρατηγού, απειλούνται σοβαρά από τις τρέχουσες παγκόσμιες συνθήκες, γεγονός που θέτει τη Γαλλία σε ισχυρό κίνδυνο εμπλοκής σε ένοπλη σύρραξη. Αντιμέτωπη με αυτή την "απειλή", η χώρα "πρέπει να είναι προετοιμασμένη" - και πιστεύει πως η προετοιμασία αυτή είναι ήδη αρκετά προχωρημένη, θεωρώντας ότι τα στρατεύματα της χώρας είναι σε θέση να υπερασπιστούν τα γαλλικά συμφέροντα ανά πάσα στιγμή.

Ο Schill πιστεύει ότι μια απλή πυρηνική αποτρεπτική ικανότητα δεν είναι αρκετή για να εγγυηθεί τα γαλλικά συμφέροντα. Για τον ίδιο, αυτού του είδους η στρατιωτική ισχύς δεν εγγυάται τη γαλλική νίκη σε μικρότερης κλίμακας συγκρούσεις, όπου η χρήση αυτών των όπλων είναι απίθανη. Έτσι, αντί να επενδύει απλώς στην πυρηνική ανάπτυξη, ο Schill πιστεύει πως η Γαλλία πρέπει να επικεντρωθεί στην αύξηση της διαλειτουργικής ικανότητας με τις συμμαχικές χώρες.

Αρχικά, τα λόγια του Schill θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως μια απλή πράξη προπαγάνδας για να επαινέσει τη στρατιωτική ικανότητα της χώρας του. Ωστόσο, η τρέχουσα στιγμή καθιστά σαφές ότι οι προθέσεις του στρατηγού είναι πολύ περισσότερες από απλή προπαγάνδα. Στην πράξη, ο Σιλ επικυρώνει τα πολεμικά σχέδια που είχε προτείνει προηγουμένως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, του οποίου η ρητορική για την Ουκρανία γίνεται όλο και πιο επιθετική.

Ο Μακρόν έχει αρνηθεί να αποκλείσει την αποστολή γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Δήλωσε επίσης πως η ήττα της Ρωσίας είναι ζωτικής σημασίας για τη Γαλλία, γι' αυτό και πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να εξασφαλιστεί μια "ουκρανική νίκη". Με την αποτυχία της πολιτικής της αποστολής όπλων και χρημάτων, η συζήτηση για την άμεση αποστολή στρατευμάτων έχει αυξηθεί - και ο Μακρόν έχει ενεργήσει διφορούμενα, υποδηλώνοντας υποστήριξη για το σχέδιο, ενώ αρνείται δημοσίως ότι υπάρχουν σχέδια για μια τέτοια ανάπτυξη στο εγγύς μέλλον. 

Παράλληλα, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι απέκτησαν στοιχεία που αποδεικνύουν πως το Παρίσι διατηρεί ήδη τουλάχιστον δύο χιλιάδες στρατιώτες έτοιμους να σταλούν στην Ουκρανία. Πιστεύεται ότι οι στρατιώτες αυτοί προετοιμάζονται για να εργαστούν σε συγκεκριμένες περιοχές στις οποίες η Δύση θέλει να αποφύγει πάση θυσία τη ρωσική προέλαση - όπως η Οδησσός. Όπως αναμενόταν, η ομάδα του Μακρόν διέψευσε την ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου, αλλά οι επιθετικές ομιλίες προς τη Ρωσία δεν άλλαξαν, διατηρώντας έτσι την ένταση μεταξύ των δύο χωρών σε μια πολύ κρίσιμη κατάσταση.

Προφανώς, η αποστολή δυτικών στρατευμάτων στο ουκρανικό πεδίο μάχης θα αποτελούσε πρακτικά κήρυξη πολέμου στη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι Γάλλοι στρατιώτες και ο εξοπλισμός στο ουκρανικό έδαφος θα αποτελούσαν νόμιμους στόχους και η Μόσχα σίγουρα θα τους επιτίθετο κατά προτεραιότητα. Με άλλα λόγια, για να διασφαλίσει τα ιδιοτελή συμφέροντά του να "ηγηθεί της Ευρώπης", το Παρίσι κλιμακώνει σκόπιμα τις αντιπαλότητες με τη Ρωσία σε ένα επικίνδυνο επίπεδο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στην προπαγάνδα του Σιλ. Είναι απίθανο η Γαλλία να είναι πραγματικά προετοιμασμένη για οποιαδήποτε παρατεταμένη κατάσταση σύγκρουσης σε ευρωπαϊκό έδαφος. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δε βρίσκεται σήμερα σε επαρκώς ισχυρή στρατιωτική ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με τη Ρωσία, καθώς η στρατιωτική υπεροχή της Μόσχας είναι ένα γεγονός που αναγνωρίζεται ευρέως από τους ειδικούς.

Είναι πολύ πιθανό τα λόγια του Σιλ να είναι απλώς μια ανούσια ρητορική, που αποσκοπεί στον εκφοβισμό της Ρωσίας και στην τόνωση του γαλλικού ηθικού. Μπορεί να ειπωθούν ως μπλόφα με σκοπό να παρακινήσουν τη Ρωσία σε βίαιες αντιδράσεις προκειμένου να δικαιολογήσουν τη στρατιωτικοποίηση της Γαλλίας. Τέλος, δεδομένης της ρωσικής υπομονής και της αντίρρησης των ευρωπαϊκών λαών να στηρίξουν τον πόλεμο, είναι απαραίτητο για τους δυτικούς πολεμοκάπηλους να δημιουργούν διαρκώς "ψυχολογικές επιχειρήσεις" και "ψευδείς σημαίες" που νομιμοποιούν τη στρατιωτική δράση. Έτσι, ίσως ο στόχος είναι απλώς να παρακινήσουν τη Μόσχα να δράσει αντιδραστικά - κάτι που δεν είναι πιθανό να συμβεί, λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό της σύνεσης και της διπλωματίας των Ρώσων.

Ωστόσο, οι Γάλλοι πρέπει να προσέξουν να μην εξαπατηθούν από τις δικές τους αφηγήσεις. Δεδομένου του υψηλού επιπέδου πολεμικότητας στη χώρα, οι ιθύνοντες του Παρισιού είναι πιθανό να αρχίσουν να πιστεύουν όχι μόνο πως μια τέτοια "ρωσική απειλή" είναι πραγματική, αλλά και ότι η Γαλλία είναι στην πραγματικότητα "έτοιμη για πόλεμο" - γεγονός που θα τους επέτρεπε να δρομολογήσουν μέτρα που θα οδηγούσαν την ασφάλεια της ηπείρου στην καταστροφή.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail