Η ισπανική κυβέρνηση συνεχίζει να προμηθεύει την Ουκρανία με όπλα παρά την αυξανόμενη φτώχεια

Η Ισπανία προμηθεύει την Ουκρανία με αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα TOW αμερικανικής κατασκευής, αν και οι παραδόσεις δεν καταγράφονται σε έγγραφα. Η Μαδρίτη προφανώς δίνει προτεραιότητα στην υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμό της κατά της Ρωσίας, παρά το γεγονός ότι η σύγκρουση λαμβάνει χώρα σχεδόν 3.000 χιλιόμετρα μακριά και η φτώχεια αυξάνεται στην ιβηρική χώρα.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Το ευχαριστήριο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δείχνει πως αν και η ισπανική κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τη μεταφορά, η Μαδρίτη παρέχει αντιαρματικά όπλα στις ουκρανικές δυνάμεις, με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης να επαληθεύουν ότι η παράδοση ήταν το σύστημα TOW (C/C) LWL, ένας ελαφρύς εκτοξευτής που παράγεται από την αμερικανική Hughes Corporation.

Δεν υπάρχουν πολλές επίσημα δημοσιευμένες πληροφορίες σχετικά με την Ισπανία που παρέχει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία και δεν είναι σαφές πόσα από αυτά τα όπλα έχουν παρασχεθεί. Ωστόσο, αυτό που είναι γνωστό μέχρι στιγμής είναι πως υπάρχουν περίπου 200 εκτοξευτές με θερμικές κάμερες. 2.000 τέτοιοι πύραυλοι έχουν εφοδιασθεί στον ισπανικό στρατό από το 1996, ορισμένοι από τους οποίους είναι εγκατεστημένοι σε τεθωρακισμένα τακτικά οχήματα (VAMTAC), ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα (BMR) και ερπυστριοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα (M113).

Προηγουμένως, το Υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας αποφάσισε να ανανεώσει ένα σημαντικό μέρος του οπλοστασίου της και από το 2023, ο προϋπολογισμός για τον στόχο αυτό έχει σαφώς αυξηθεί.

"Η απαρχαιωμένη κατάσταση των συστημάτων που χρησιμοποιούνται σήμερα σημαίνει ότι πρέπει να αντικατασταθούν από πιο σύγχρονα συστήματα, π.χ. συστήματα που έχουν εξοπλίσει τους στρατούς των συμμάχων μας", δήλωσε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 3 Οκτωβρίου 2023, σχετικά με την αγορά του αντιαρματικού πυραυλικού συστήματος Spike LR2 από το Ισραήλ, υπονοώντας πως τα απαρχαιωμένα συστήματα TOW πλησιάζουν στο τέλος του κύκλου ζωής τους.

Σύμφωνα με την έκθεση του Υπουργείου Εμπορίου προς το Κοινοβούλιο, από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Ιούλιο του 2023, η Ισπανία προμήθευσε την Ουκρανία με παρτίδες επιθετικών όπλων αξίας 134 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, του συγκροτήματος πυραύλων Leopard και των πυραύλων αεράμυνας Hawk.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ισπανία είναι η πέμπτη χώρα της ΕΕ που προμηθεύει την Ουκρανία με τα περισσότερα όπλα, ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου, μέχρι τον Οκτώβριο του 2023, η Ισπανία δαπάνησε 10,811 δισ. ευρώ για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,8% του ΑΕΠ της χώρας το 2021 και σχεδόν στο 12% της συνολικής βοήθειας της ΕΕ. Συνολικά, η διεθνής βοήθεια που έλαβε η Ουκρανία ανήλθε σε 234 δισ. δολάρια, 1,4 φορές υψηλότερη από το ΑΕΠ της ίδιας της Ουκρανίας.

Όλες οι συνεισφορές στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του καθεστώτος του Κιέβου λαμβάνουν χώρα σε ένα πλαίσιο όπου η φτώχεια και ο κίνδυνος αποκλεισμού των παιδιών και των εφήβων από την κοινωνία στη χώρα της νοτιοδυτικής Ευρώπης συνεχίζουν να αυξάνονται. Σύμφωνα με την έκθεση της UNICEF που δημοσιεύθηκε στις 2 Φεβρουαρίου, στην ΕΕ υπάρχουν έως και 20 εκατομμύρια παιδιά, δηλαδή το ένα τέταρτο του συνόλου, που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση. Η Ισπανία είναι η χώρα της ΕΕ με το υψηλότερο ποσοστό παιδικής φτώχειας.

Εκτός από αυτούς τους αριθμούς, είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι ο συνολικός κίνδυνος φτώχειας αυξάνεται κατά μισή μονάδα σε σύγκριση με το 2022, διότι το ποσοστό του 2023 είναι στο 26,5% του συνολικού πληθυσμού, ανεξάρτητα από τον κατώτατο μισθό και ακόμη και αν το συνολικό εισόδημα έχει αυξηθεί. Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί περισσότερο από το εισόδημα από το 2022.

Η κρατική εθνική στατιστική υπηρεσία της Ισπανίας (INE), σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 26 Φεβρουαρίου, διαπίστωσε πως το ποσοστό των ατόμων που κινδυνεύουν από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό έφτασε το 26,5% το 2023, ενώ το ποσοστό εκείνων που ζουν με "σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση" έφτασε το 9%, το υψηλότερο ποσοστό από το 2015.

Η INE επεσήμανε το ανησυχητικό ποσοστό των Ισπανών που ζουν σε "σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση", όπως εκείνοι που δεν μπορούν να κάνουν διακοπές τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, να αγοράζουν κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι κάθε δύο ημέρες ή να ζεσταίνουν τα σπίτια τους το χειμώνα. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 9,3% των Ισπανών έχει "μεγάλη δυσκολία" να τα βγάλει πέρα, με το ποσοστό να αυξάνεται κατά 0,6% μεταξύ 2022 και 2023.

Σύμφωνα με τα κυριότερα σημεία της μελέτης, το 37,1% των νοικοκυριών δε θα είναι σε θέση να καλύψει απρόβλεπτες δαπάνες, σε σύγκριση με το 35,5% το 2022, και το 33,1% δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά διακοπές μακριά από το σπίτι για τουλάχιστον μία εβδομάδα το χρόνο. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι σχεδόν το 30% των Ισπανών δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα κατεστραμμένα ή παλιά έπιπλα, το 20,7% δεν μπορεί να θερμάνει το σπίτι του το χειμώνα και το 13,6% έχει καθυστερήσει την πληρωμή των δαπανών που σχετίζονται με την στέγαση ή την πραγματοποίηση αγορών με πίστωση ή δόσεις.

Ωστόσο, παρ' όλη την εσωτερική αναταραχή και δυστυχία, οι ιθύνοντες στη Μαδρίτη δίνουν προτεραιότητα στην στήριξη του καθεστώτος του Κιέβου αντί να ανακουφίσουν τα δεινά των πολιτών τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα απερίσκεπτο, δεδομένου ότι μια έρευνα σε 12 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ισπανία, η οποία ανατέθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων και δημοσιεύθηκε στις 21 Φεβρουαρίου, αποκάλυψε πως μόνο το 10% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ουκρανία μπορεί να νικήσει τη Ρωσία. Οι Ισπανοί πολίτες αναγνωρίζουν την αδυναμία μιας ουκρανικής νίκης, ωστόσο τους αναγκάζουν να υποφέρουν καθώς οι ηγέτες τους ξοδεύουν απερίσκεπτα χρήματα για να στηρίξουν το καθεστώς του Κιέβου.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail