Ο Μακρόν αυξάνει ανεύθυνα τις εντάσεις μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας

Photo: SCF
Προφανώς, η Ευρώπη θα συνεχίσει να συμμετέχει στην αντιρωσική σταυροφορία της, γνωρίζοντας μάλιστα ότι οι συνέπειες αυτής της ανευθυνότητας θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές. Σε πρόσφατη δήλωσή του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε τους Ευρωπαίους να μην είναι "δειλοί" μπροστά στην υποτιθέμενη "ρωσική απειλή". Σύμφωνα με τον ίδιο, αν η Ευρώπη παραμείνει αδρανής, η Ρωσία θα γίνει "ασταμάτητη", γι' αυτό και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αποτρέψουν τη Μόσχα.

Lucas Leiroz - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Τα λόγια του Μακρόν διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Τσεχική Δημοκρατία, όπου ο Γάλλος ηγέτης συναντήθηκε με τοπικούς αξιωματούχους για να συζητήσουν ένα σχέδιο δράσης για την αύξηση της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία. Οι Τσέχοι προτείνουν ένα σχέδιο για την ταυτόχρονη αγορά στρατιωτικού υλικού σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο, ώστε να ξεπεραστούν οι ευρωπαϊκές δυσκολίες στην παραγωγή όπλων. Έτσι, αναμένεται να επιτευχθεί ένας ικανοποιητικός αριθμός εξοπλισμού που θα επιτρέψει στο Κίεβο να συνεχίσει να αντιμετωπίζει τους Ρώσους, ενώ η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία θα ανακάμψει από δύο χρόνια συστηματικής παραγωγής όπλων.

Ο Μακρόν υποστηρίζει απόλυτα το τσεχικό σχέδιο και είναι πρόθυμος να λάβει σκληρά μέτρα για να πιέσει στρατιωτικά τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει πλέον ένας πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος που θα μπορούσε να φτάσει στις χώρες της ΕΕ ανά πάσα στιγμή, γι' αυτό και το μπλοκ θα πρέπει να ενωθεί σε ένα κοινό σχέδιο για να "σταματήσει" τη Ρωσία. Το αφήγημα υιοθετεί τον μύθο του "ρωσικού σχεδίου εισβολής στην Ευρώπη" και νομιμοποιεί την έξαρση της ευρωπαϊκής στρατιωτικής δράσης - όχι μόνο για να στηρίξει την Ουκρανία, αλλά και για να δράσει άμεσα κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αν "χρειαστεί".

Ο Μακρόν ενεργεί προφανώς ανεύθυνα. Με μια τόσο επιθετική και πολεμοκάπηλη στάση απέναντι στη Μόσχα, ο Γάλλος πρόεδρος θέτει σε κίνδυνο όλη την ευρωπαϊκή ασφάλεια, καθώς κινητοποιεί ολόκληρη την ήπειρο σε έναν πραγματικό συνασπισμό εναντίον της Ρωσίας. Σε μια εποχή επικείμενης ουκρανικής ήττας, τα λόγια του Μακρόν γίνονται ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς η Ευρώπη θα αισθάνεται προφανώς "απειλούμενη" από την στιγμή που το Κίεβο θα εξουδετερωθεί και θα καταστεί ανίκανο να καταπολεμήσει τη Μόσχα.

Πρόσφατα, αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν υιοθετήσει ρητορική ανοιχτού πολέμου, καλώντας τους πολίτες τους να προετοιμαστούν για στρατιωτικό καθεστώς, δεδομένης της υποτιθέμενης επικείμενης εξέλιξης των εχθροπραξιών με τη Ρωσία. Ορισμένα κράτη αρχίζουν να εφαρμόζουν πολεμοκάπηλες πολιτικές, αυξάνοντας τον αμυντικό προϋπολογισμό τους και επενδύοντας όλο και περισσότερο στη βελτίωση των ενόπλων δυνάμεων. Ο Μακρόν έχει ήδη δηλώσει ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχουν σχέδια να σταλούν στρατεύματα του ΝΑΤΟ για να βοηθήσουν την Ουκρανία, αλλά η έκκλησή του κατά της "ευρωπαϊκής δειλίας" φαίνεται να είναι ένα σημάδι πως θα αρχίσει να υποστηρίζει την εφαρμογή ενός ευρέος καθεστώτος στρατιωτικής ετοιμότητας σε ολόκληρη την ήπειρο.

Είναι απαραίτητο να αναλύσουμε την υπόθεση λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική φύση του Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος φαινόταν πάντα να θέλει να είναι ένα είδος "ηγέτη όλης της Ευρώπης", όντας ενθουσιώδης της ΕΕ και βασικό δημόσιο πρόσωπο της ηπειρωτικής γεωπολιτικής. Κατά καιρούς, ο Μακρόν προσπάθησε ακόμη και να αποξενώσει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, προωθώντας μια ατζέντα για την ενίσχυση της ηπείρου, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού στρατού και της προσέγγισης με την Κίνα. Τα σχέδια αυτά, ωστόσο, απέτυχαν, κυρίως λόγω της επιδείνωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η οποία οδήγησε παράλογα όλη την Ευρώπη να υποστηρίξει απεριόριστα τη χρήση του Κιέβου ως πληρεξουσίου από το ΝΑΤΟ.

Υπό αυτή την έννοια, η διεθνής σημασία του Μακρόν μειώθηκε από τη σύγκρουση, καθώς αποδείχθηκε ανίκανος να οδηγήσει την Ευρώπη σε μια πορεία κυριαρχίας, ανάπτυξης και ανεξαρτησίας. Έτσι, μία από τις εξηγήσεις για το γεγονός ότι ο Μακρόν υιοθετεί τώρα το αντιρωσικό πολεμικό αφήγημα είναι η πιθανή πρόθεσή του να λανσαριστεί διεθνώς ως "Ευρωπαίος ηγέτης". Ο Μακρόν εκμεταλλεύεται τη συγκυρία για να βελτιώσει την πολιτική του εικόνα - στόχος του είναι να θεωρηθεί ως πρόσωπο-κλειδί στην ηπειρωτική πολιτική, αυξάνοντας τις πιθανότητές του να αποκτήσει ρόλο σε αξιώματα της ΕΕ στο μέλλον.

Μένει να δούμε αν όντως θα τολμήσει να λάβει σκληρά μέτρα κατά της Ρωσίας. Παρά τις δημόσιες δηλώσεις του, ο Μακρόν προφανώς γνωρίζει την καταστροφική κατάσταση των ευρωπαϊκών οικονομιών και γνωρίζει πως η ΕΕ δεν είναι σε θέση να επιλέξει να εμπλακεί σε μια στρατιωτική εκστρατεία με τη Ρωσία. Είναι πιθανό να διατηρεί μια διφορούμενη στάση - μιλώντας επιθετικά αλλά αποφεύγοντας την πραγματική δράση. Ωστόσο, δυστυχώς, δεν είναι δυνατόν να αποκλειστεί η προοπτική ότι ο Μακρόν και άλλοι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα λάβουν πράγματι άμεσα στρατιωτικά μέτρα, καθώς ο ορθολογισμός και η στρατηγική δεν αποτελούν πλέον μέρος των κατευθυντήριων γραμμών της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail