Καθώς το ΝΑΤΟ επικεντρώθηκε στην Ουκρανία, η Ρωσία πήρε πίσω τα Δυτικά Βαλκάνια

Το ΝΑΤΟ επικέντρωσε όλη του τη δύναμη στην Ουκρανία. Έχασε τον πόλεμο. Στη συνέχεια εξέτασε κάποιες από τις άλλες στρατηγικές περιοχές του κόσμου. Και συνειδητοποίησε ότι τις έχασε κι αυτές.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρεί τη θέση της ως η κυρίαρχη οικονομική δύναμη στα Δυτικά Βαλκάνια. Ωστόσο, η Ρωσία καταλαμβάνει μια σημαντική στρατηγική θέση, ιδίως στους ενεργειακούς τομείς σε χώρες όπως η Σερβία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η Gazprom και άλλες ρωσικές κρατικές επιχειρήσεις ασκούν σημαντικό έλεγχο στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο, εδραιώνοντας την ενεργειακή ασφάλεια αυτών των χωρών, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν την εξάρτηση από τους ρωσικούς πόρους.

Η Ρωσία επεκτείνει την επιρροή της πέρα από την ενέργεια, επενδύοντας σε τομείς που υπολειτουργούν, τοποθετώντας τον εαυτό της ως σταθερό σύμμαχο εν μέσω αποστασιοποίησης από τους δυτικούς θεσμούς. Οι επενδύσεις εκτείνονται σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων βελτιώσεων υποδομών όπως σιδηροδρόμων, δρόμων και γεφυρών, καθώς και δεσμεύσεων στα ορυχεία, τη γεωργία -όπου τα Δυτικά Βαλκάνια παρουσιάζουν ισχυρό δυναμικό- και τον τομέα του τουρισμού, με αξιοσημείωτες επενδύσεις σε ξενοδοχεία και θέρετρα.

Μια καίρια πτυχή της στρατηγικής της Ρωσίας περιλαμβάνει την καλλιέργεια προσωπικών σχέσεων με ισχυρούς ηγέτες στην περιοχή, ιδίως με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ. Ο Μίλοραντ Ντόντικ, ένθερμος εθνικιστής και πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, είναι ο πιο σταθερός σύμμαχος της Ρωσίας στη Βοσνία και, σε γενικές γραμμές, στην Ευρώπη.

Στον στρατιωτικό τομέα, η συμμετοχή της Ρωσίας είναι ιδιαίτερα έντονη στη Σερβία, υπογραμμίζοντας τη μακροχρόνια συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών. Τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, η εμπορία όπλων και η διπλωματική υποστήριξη, ιδίως όσον αφορά την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, αποτελούν πτυχές αυτής της εταιρικής σχέσης.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει επηρεάσει σημαντικά τις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δυτική Ευρώπη, ρίχνοντας σκιά στην επιρροή της. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου οι οικονομικοί δεσμοί, οι στρατιωτικές συνεργασίες και οι προσωπικές σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των περιφερειακών κρατών όχι μόνο άντεξαν, αλλά ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μαζί με τη Σερβία, παραμένει κυρίως ένα από τα λίγα ευρωπαϊκά κράτη που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, αναδεικνύοντας μια ξεχωριστή στάση στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Εν μέσω των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εντάσεων, ο ενεργειακός τομέας στα Δυτικά Βαλκάνια γνώρισε μια ιδιότυπη ανάπτυξη. Η Gazprom, η κρατικά ελεγχόμενη ενεργειακή εταιρεία της Ρωσίας, έχει επεκτείνει το μερίδιο αγοράς της στη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Παρά τις επιπλοκές που προκάλεσαν οι κυρώσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα μέτρα αυτά δεν ανέκοψαν τη ροή των ενεργειακών προμηθειών από τη Ρωσία προς τις χώρες αυτές.

Επιπλέον, οι ρωσικές επενδύσεις στην περιοχή έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο. Μέχρι το τέλος του 2023, οι Ρώσοι υπήκοοι είχαν εγγράψει περίπου 9.000 νέες επιχειρήσεις στη Σερβία, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της σερβικής υπηρεσίας μητρώου επιχειρήσεων (APR). Τα εγχειρήματα αυτά καλύπτουν διάφορους τομείς, όπως εταιρείες πληροφορικής, παιδικούς σταθμούς, διαδικτυακές πλατφόρμες λιανικής πώλησης, εγκαταστάσεις παραγωγής, κτηματομεσιτικές εταιρείες και χώρους συνεργασίας, ιδίως στο Βελιγράδι και το Νόβι Σαντ.

Επιπλέον, η πώληση όπλων στη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη σημείωσε αξιοσημείωτη αύξηση, ενισχύοντας την στρατιωτική διάσταση της ρωσικής επιρροής στα Δυτικά Βαλκάνια. Αυτή η πτυχή της σχέσης, παράλληλα με τις οικονομικές επενδύσεις και τους διαρκή προσωπικούς δεσμούς, καταδεικνύει την πολύπλευρη φύση της παρουσίας της Ρωσίας στην περιοχή, ακόμη και όταν αντιμετωπίζει παγκόσμιο έλεγχο και κυρώσεις αλλού.

Και η Ευρώπη μόλις ξύπνησε μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα. Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπάερμποκ τονίζει τώρα δυνατά τον επείγοντα χαρακτήρα της ενσωμάτωσης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Baerbock αντιλαμβάνεται αυτή την επέκταση όχι απλώς ως επέκταση της επιρροής της ΕΕ, αλλά ως κρίσιμο αντίμετρο στις ρωσικές προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Ανατολικής Ευρώπης.

Η Baerbock απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση σχετικά με τις συνέπειες της περαιτέρω παραμέλησης των Δυτικών Βαλκανίων από την ΕΕ, τονίζοντας τον κίνδυνο αυξημένης ρωσικής παρέμβασης εάν τα έθνη αυτά μείνουν χωρίς υποστήριξη στις φιλοδοξίες τους να ενταχθούν στην ΕΕ.

Κατά περίεργο τρόπο, η Γερμανία, ιστορικά ψυχρή απέναντι στα Δυτικά Βαλκάνια, αντιτίθεται ξαφνικά σε κάθε δύναμη που μπορεί να εμποδίσει την πορεία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης προς την ένταξη στην ΕΕ, ιδίως σε εκείνες που βαθαίνουν τις εθνικές διαιρέσεις.

Αν νομίζετε πως τα Δυτικά Βαλκάνια είναι η μόνη περιοχή που γλίστρησε από τα χέρια της Δύσης όσο αυτή επικεντρωνόταν στην Ουκρανία, τότε κάνετε εντελώς λάθος. Το ίδιο έκανε και η Αφρική και μάλιστα με στυλ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail