Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να λειτουργούν βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία - Ρώσος απεσταλμένος

Sputnik / Maxim Zakharov
Freepen.gr - Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να λειτουργούν 30 βιολογικά εργαστήρια στο έδαφος της Ουκρανίας στο πλαίσιο ενός παράνομου στρατιωτικού-βιολογικού προγράμματος, υποστήριξε ο απεσταλμένος της Ρωσίας στις Κάτω Χώρες.

Ο αριθμός των αμερικανικών εργαστηρίων στο ουκρανικό έδαφος είναι "γνωστός εδώ και πολύ καιρό", δήλωσε ο Βλαντίμιρ Ταραμπρίν, ο οποίος είναι επίσης μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Izvestia την Κυριακή.

Ο διπλωμάτης υπενθύμισε πως ο επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων πυρηνικής, χημικής και βιολογικής προστασίας, αντιστράτηγος Ιγκόρ Κιρίλοφ, είχε υποστηρίξει τον Μάρτιο του 2022 ότι υπήρχαν 30 τέτοια βιοεργαστήρια.

"Οι ένοπλες δυνάμεις μας ανακάλυψαν έγγραφα που επιβεβαιώνουν το εκτεταμένο στρατιωτικό βιολογικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τις ΗΠΑ και τις χώρες του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ουκρανίας και άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών", είπε.

Η κυβέρνηση του Κιέβου φέρεται να άρχισε να καταστρέφει επικίνδυνους παθογόνους οργανισμούς στα εργαστήρια και να αναστέλλει την έρευνα στις 24 Φεβρουαρίου 2022, την ημέρα που η Ρωσία ξεκίνησε την στρατιωτική της επιχείρηση κατά της Ουκρανίας, αλλά "το 2023 η εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων συνεχίστηκε, μόνο το όνομά τους άλλαξε", υποστήριξε ο Tarabrin.

Ερωτηθείς εάν ο αριθμός των αμερικανικών βιοεργαστηρίων στην Ουκρανία εξακολουθεί να ανέρχεται σε 30, ο πρέσβης δήλωσε: "Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, ναι".

"Δεν αποτελεί έκπληξη, επομένως, το γεγονός ότι τα τελευταία 20 χρόνια η Ουάσινγκτον μπλοκάρει όλες τις ρωσικές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην ενίσχυση του καθεστώτος της Σύμβασης για τα Βιολογικά Όπλα (BWC) και στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού για την επαλήθευση της συμμόρφωσης με τις διατάξεις της από όλες τις συμμετέχουσες χώρες", δήλωσε ο Tarabrin.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail