Η Ρωσία προμηθεύεται εξαρτήματα αρμάτων από την Ιαπωνία και την Ταϊβάν μέσω της Κίνας

Καθώς η σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας συνεχίζεται, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ένας Ρώσος κατασκευαστής όπλων έχει παρακάμψει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη βιομηχανία πυρομαχικών του. Μια πηγή που συνδέεται με την κυβέρνηση της Λευκορωσίας, σύμμαχο της Ρωσίας, φέρεται να ίδρυσε μια εταιρεία στην Κίνα τον Φεβρουάριο του 2022. Έκτοτε, ο κατασκευαστής όπλων προμηθεύεται κρίσιμα εξαρτήματα για όργανα ακριβείας που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή αρμάτων από την Ιαπωνία και την Ταϊβάν μέσω αυτής της ενδιάμεσης εταιρείας.
 
Tripti Garg - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η χρησιμοποίηση μιας τρίτης χώρας για το εμπόριο επέτρεψε στον κατασκευαστή όπλων να συνεχίσει να εισάγει βασικά εξαρτήματα, αναδεικνύοντας ένα κενό στο πλαίσιο των κυρώσεων. Αναγνωρίζοντας την ανεπάρκεια των υφιστάμενων μέτρων, οι αμερικανικές και βρετανικές αρχές φέρονται να έχουν αντιληφθεί την κατάσταση και αναμένεται να ενισχύσουν τις κυρώσεις για την αντιμετώπιση αυτού του κενού.

Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από την Belpol, μια οργάνωση της αντιπολίτευσης που βρίσκεται εξόριστη στη Λευκορωσία, αποκαλύπτουν πληροφορίες για τις συνεργασίες της βιομηχανίας όπλων στις οποίες συμμετέχουν ρωσικές, λευκορωσικές, κινεζικές και άλλες εταιρείες. Τα δεδομένα, που προέρχονται από συνεργάτες εντός των λευκορωσικών εταιρειών όπλων, περιλαμβάνουν συμβάσεις, αρχεία συναλλαγών και οικονομικές πληρωμές.

Ένα πρόσωπο που συνδέεται με την κυβέρνηση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο ίδρυσε το 2022 την Shenzhen 5G High-Tech Innovation στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας. Η εταιρεία αυτή ασχολείται με την προμήθεια εξαρτημάτων οργάνων ακριβείας για κινητήρες, αισθητήρες και άλλο εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για την κατασκευή αρμάτων και όπλων. Αξιοσημείωτοι προμηθευτές είναι η Metrol, ένας κατασκευαστής αισθητήρων τοποθέτησης ακριβείας με έδρα την Τατσικάουα, η Oriental Motor, ένας κατασκευαστής μικρών κινητήρων ακριβείας με έδρα το Τόκιο, και ένας διακεκριμένος κατασκευαστής εργαλειομηχανών στο νομό Αϊτσι. Η Shenzhen 5G πιστεύεται πως έχει αποκτήσει επιπλέον εξαρτήματα από Κινέζους προμηθευτές.

Οι πληροφορίες που αποκτήθηκαν δείχνουν ότι η Shenzhen 5G απέστειλε αυτά τα εξαρτήματα στους λευκορωσικούς κατασκευαστές όπλων SALEO και LLC Laboratory of Additive Technologies, αμφότεροι υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης Λουκασένκο. Για παράδειγμα, τα εξαρτήματα αισθητήρων της Metrol εξήχθησαν στη SALEO με μοναδιαίο κόστος 16.035 γιουάν (2.228 δολάρια) τον Μάιο του 2023.

Ο Uladzimir Zhyhar, εκπρόσωπος της Belpol, επεσήμανε ότι οι εταιρείες όπλων στη Λευκορωσία και τη Ρωσία βασίζονται σε όργανα ακριβείας που προμηθεύονται από την Ασία η SALEO και η LLC, με τα τελικά εξαρτήματα να προωθούνται στη ρωσική UralVagonZavod για την παραγωγή ρωσικών αρμάτων μάχης κύριας γραμμής, όπως τα T-72 και T-90.

Η Metrol δήλωσε ότι δεν έχει πραγματοποιήσει άμεσα συναλλαγές με την Shenzhen 5G. Εξέφρασε την πρόθεσή της να ζητήσει από τους πελάτες της να αποφύγουν τη μεταπώληση των αισθητήρων της στην Shenzhen 5G και ενδέχεται να διακόψει τις προμήθειες εάν δεν υπάρξει συνεργασία. Η Oriental Motor, απαντώντας στο Nikkei, διαβεβαίωσε πως δε συμμετέχει σε άμεσες συναλλαγές με την Shenzhen 5G, τονίζοντας την αυστηρή τήρηση των νόμων περί ελέγχου των εξαγωγών.

Παρά τα ερωτήματα του Nikkei, τόσο η Shenzhen 5G όσο και η SALEO παρέμειναν αναπάντητες μέχρι την Πέμπτη. Τα έγγραφα της Belpol αποκαλύπτουν ότι η LLC ξεκίνησε την απευθείας προμήθεια δίσκων κωδικοποιητή από την Attoptic, έναν ταϊβανέζικο κατασκευαστή οργάνων ακριβείας, το 2022. Οι δίσκοι κωδικοποιητή παίζουν ρόλο στους κωδικοποιητές, αισθητήρες που ανιχνεύουν την ποσότητα, την κατεύθυνση και τη γωνία της κίνησης, οι οποίοι χρησιμοποιούνται σε πανοραμικές διόπτρες για άρματα μάχης όπως το T-72.

Η Peleng, μια ρωσική οντότητα που υπόκειται σε κυρώσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, έλαβε 600 μονάδες αυτών των δίσκων, αξίας 108.864 ευρώ (117.818 δολάρια). Οι πληροφορίες της Belpol αποκαλύπτουν ότι η LLC αντιμετώπισε εμπόδια στην αποστολή πληρωμών προς την Attoptic λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ. Η LLC κοινοποίησε γραπτές ειδοποιήσεις στην Peleng εξηγώντας τις καθυστερήσεις, αποδίδοντάς τες σε δυσκολίες στην πληρωμή εξαρτημάτων υπό τις επιβληθείσες κυρώσεις. Τελικά, η LLC παρέκαμψε επιτυχώς τις κυρώσεις δρομολογώντας την πληρωμή μέσω ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στη Γεωργία, ένα ανατολικοευρωπαϊκό κράτος, τον Ιούνιο του 2023. Στη συνέχεια, οι δίσκοι στάλθηκαν από την Ταϊβάν στην LLC, επίσης μέσω της Γεωργίας, τον επόμενο μήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γεωργία, που συνορεύει με τη Ρωσία, απέφυγε να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, χρησιμεύοντας ως φημισμένος κόμβος για την παράκαμψη των κυρώσεων τόσο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές όσο και στην εφοδιαστική.

Η Ταϊβάν έχει ευθυγραμμιστεί με την Ομάδα των Επτά μεγάλων οικονομιών, επιβάλλοντας εμπορικούς περιορισμούς στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Διεθνούς Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων της Ταϊβάν, οι δίσκοι κωδικοποιητή και το LLC Laboratory of Additive Technologies δεν υπόκεινται επί του παρόντος σε εξαγωγικούς περιορισμούς, συμμορφούμενοι έτσι με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

"Το πεδίο εφαρμογής των περιορισμών μας στις εξαγωγές αγαθών υψηλής τεχνολογίας προς τη Ρωσία συνάδει με εκείνους των συμμάχων μας, όπως οι ΗΠΑ, η ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Εάν, στο μέλλον, οι διεθνείς σύμμαχοι συμπεριλάβουν την LLC στον κατάλογο των κανονισμών τους, "θα απαγορεύσουμε τις εξαγωγές των Ταϊβανέζων κατασκευαστών προς την εταιρεία αυτή", είπε.

Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις, η πιθανή ένταξη της Shenzhen 5G στις κυρώσεις έχει επισημανθεί από τις αμερικανικές και βρετανικές αρχές. Ωστόσο, αναμένοντας την πιθανή ίδρυση από τη Ρωσία άλλης μιας ενδιάμεσης εταιρείας σε τρίτη χώρα, η πρόκληση του κλεισίματος όλων των οδών εφοδιασμού για τα απαγορευμένα αγαθά υψηλής τεχνολογίας κρίνεται εξαιρετικά δύσκολη.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail