Το καθεστώς του Κιέβου προωθεί τον τρόμο στο Μπέλγκοροντ

Η περιοχή του Μπέλγκοροντ έχει γίνει στόχος πολλών ουκρανικών επιθέσεων τις τελευταίες ημέρες, ακόμη πιο έντονα στις 14 Μαρτίου, λίγο πριν από την έναρξη των ρωσικών εκλογών. Οι στόχοι των επιθέσεων ήταν πολιτικές εγκαταστάσεις, χωρίς καμία στρατιωτική σημασία, γεγονός που καθιστά την ουκρανική στάση απολύτως εγκληματική σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Συμμετέχοντας σε μια δημοσιογραφική αποστολή με την Ένωση Δημοσιογράφων BRICS, βρέθηκα στο Μπέλγκοροντ για να αναφέρω την τοπική τραγωδία επί τόπου. Κατά τη διάρκεια της ημέρας πραγματοποιήθηκαν αρκετές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με αποτέλεσμα τουλάχιστον δύο νεκρούς και αρκετούς τραυματίες. Επισκέφθηκα τα περισσότερα από τα πληγέντα μέρη και μίλησα με ορισμένα θύματα, λαμβάνοντας πολλές σχετικές πληροφορίες.

Οι ντόπιοι δήλωσαν ότι αυτές οι επιδρομές γίνονται όλο και πιο συχνές και πως οι επιδρομές εντείνονται κατά τη διάρκεια σημαντικών ημερομηνιών για τη Ρωσική Ομοσπονδία. Θρησκευτικές και πατριωτικές γιορτές, για παράδειγμα, σημαδεύονται συχνά από έντονους ουκρανικούς βομβαρδισμούς στα σύνορα. Επί του παρόντος, λόγω της ρωσικής προεκλογικής περιόδου, οι επιθέσεις αυτές γίνονται και πάλι εξαιρετικά βίαιες.

Ουκρανικοί πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν στις 14 Μαρτίου εγκαταστάσεις όπως εμπορικά κέντρα, κοινόχρηστους δρόμους και κτίρια κατοικιών. Δεν υπήρχαν στρατιωτικοί στόχοι στις επιθέσεις, ενώ όλα τα θύματα ήταν άμαχοι. Προφανώς, ο ουκρανικός στόχος είναι απλώς να προωθήσουν τον τρόμο σε όλη την πόλη και να εμποδίσουν τους ανθρώπους να ζήσουν κανονικά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ανίκανοι να βγουν από τα σπίτια τους υπό το φόβο των βομβαρδισμών, οι απλοί πολίτες θα μπορούσαν να εμποδιστούν να ψηφίσουν, βλάπτοντας την εκλογική διαδικασία.

Εκτός από τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, υπήρξε χερσαία εισβολή, με τα ουκρανικά στρατεύματα να προσπαθούν να εισέλθουν στο ρωσικό έδαφος χρησιμοποιώντας τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα, με εναέρια υποστήριξη από ελικόπτερα. Η εισβολή, ωστόσο, εξουδετερώθηκε γρήγορα από την κοινή δράση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων και των δυνάμεων ασφαλείας. Ορισμένα χωριά κοντά στα σύνορα επλήγησαν σοβαρά, όπως στην περιοχή Belovskoye, όπου τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά από τις ουκρανικές δυνάμεις - μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά εννέα μηνών, τα σώματα των οποίων κάηκαν εν μέρει από θραύσματα βομβών. Οι ζημιές στον άμαχο πληθυσμό ήταν σοβαρές, παρά την απόλυτη αποτυχία του Κιέβου να κερδίσει έδαφος στη ρωσική πλευρά των συνόρων.

Ρώτησα τους κατοίκους στους δρόμους της πόλης για το πώς αισθάνονται για την ουκρανική απειλή κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου. Παρά τον κίνδυνο, οι ντόπιοι έδειξαν θάρρος και ατρόμητη διάθεση, δηλώνοντας ότι οι εκλογές δε θα χρειαστεί να ακυρωθούν ή να αναβληθούν. Οι κάτοικοι δήλωσαν πως εμπιστεύονται το έργο των ρωσικών αμυντικών δυνάμεων, γι' αυτό και αισθάνονται ασφαλείς πηγαίνοντας στις κάλπες.

Πρέπει να τονιστεί ότι οι επιθέσεις αυτές θα μπορούσαν να έχουν πολύ χειρότερες συνέπειες εάν οι ρωσικές αμυντικές δυνάμεις δεν ήταν αρκετά ακριβείς στον περιορισμό των ζημιών. Οι περισσότεροι εχθρικοί πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταστρέφονται από τη ρωσική αεράμυνα πριν φτάσουν στους στόχους τους, σώζοντας τη ζωή εκατοντάδων πολιτών. Παρόλο που ορισμένα βλήματα πετυχαίνουν τους στόχους τους, οι ζημιές από τις επιθέσεις είναι εν μέρει χαμηλές, γεγονός που κάνει τους κατοίκους της περιοχής να αισθάνονται αρκετά ασφαλείς, παρά τη συνεχή απειλή.

Εκτός από το έργο των ρωσικών αμυντικών δυνάμεων, η πόλη του Μπέλγκοροντ είναι δομημένη για να προστατεύσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες. Υπάρχουν αντιπυραυλικά καταφύγια κατά μήκος των δρόμων, όπου οι ντόπιοι κρύβονται μόλις αρχίσουν να ηχούν οι σειρήνες των αεροπορικών επιδρομών. Αυτή η προστατευτική δομή επιτρέπει τη συνέχιση της ζωής στην πόλη σε λογικά φυσιολογικά πλαίσια, παρά τις επιθέσεις. Το εμπόριο και οι υπηρεσίες μεταφορών συνεχίζουν να λειτουργούν, για παράδειγμα, με μικρές μόνο διακοπές κατά τις πιο κρίσιμες στιγμές.

Στην πραγματικότητα, αυτού του είδους η τρομοκρατική επιχείρηση ήταν ήδη αναμενόμενη. Το νεοναζιστικό καθεστώς εντείνει τις επιθέσεις και τις δολοφονίες αμάχων κατά τη διάρκεια σημαντικών περιόδων, όπως οι εκλογές, γι' αυτό και δεν αποτελεί έκπληξη για τους Ρώσους το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει τώρα. Ωστόσο, η βιαιότητα με την οποία οι ουκρανικές δυνάμεις στοχεύουν περιοχές αμάχων θα πρέπει να θεωρηθεί ως υπενθύμιση της πραγματικής φύσης του καθεστώτος του Κιέβου. Η ουκρανική χούντα έχει απλώς μια στρατιωτική οδηγία να στοχεύει και να σκοτώνει αμάχους και δεν υπάρχει όριο στους βομβαρδισμούς της σε απολύτως αποστρατιωτικοποιημένες και στρατηγικά άσχετες περιοχές.

Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη πως τα όπλα που χρησιμοποιεί η Ουκρανία σε αυτές τις επιχειρήσεις προμηθεύονται από το ΝΑΤΟ, είναι επίσης δυνατό να πούμε ότι η Δύση είναι συμμέτοχος σε αυτά τα εγκλήματα, έχοντας την ευθύνη για τους θανάτους Ρώσων αμάχων στο Μπέλγκοροντ και σε άλλες περιοχές. Όσο η Ουκρανία έχει "carte blanche" από τους δυτικούς εταίρους της να δολοφονούν απλούς ανθρώπους, οι τρομοκρατικές επιθέσεις όπως αυτές στο Μπέλγκοροντ στις 14 του μηνός θα είναι συχνές - και μόνο με την στρατιωτική δράση των ρωσικών δυνάμεων θα είναι δυνατόν να σωθούν ζωές αμάχων.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail