Η ανθρώπινη ασφάλεια και οι διαστάσεις της

Η έννοια της ανθρώπινης ασφάλειας είναι μια αμφιλεγόμενη προσέγγιση από μια ορισμένη ομάδα ακαδημαϊκών μετά τον Ψυχρό Πόλεμο 1.0 (μετά το 1990) με σκοπό τον επαναπροσδιορισμό και την ταυτόχρονη διεύρυνση της έννοιας της ασφάλειας στην παγκόσμια πολιτική και στις μελέτες των διεθνών σχέσεων (IR). Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι μέχρι το τέλος του Ψυχρού Πολέμου 1.0, η ασφάλεια τόσο ως πολιτικό φαινόμενο όσο και ως ακαδημαϊκές μελέτες συνδέονταν αποκλειστικά και μόνο με την προστασία της ανεξαρτησίας (κυριαρχίας) και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών (εθνικών πολιτευμάτων) από την στρατιωτική απειλή (πόλεμος, επίθεση) από εξωτερικούς παράγοντες (παίκτες) αλλά στην πραγματικότητα από άλλα κράτη. Στην πραγματικότητα, αυτή ήταν η κρίσιμη ιδέα όσον αφορά την έννοια της εθνικής (κρατικής) ασφάλειας, η οποία είχε αδιαμφισβήτητη κυριαρχία στο πλαίσιο της ανάλυσης ασφάλειας και των αποφάσεων χάραξης πολιτικής μετά το 1945 και μέχρι τη δεκαετία του 1990.
 
Dr. Vladislav B. Sotirovic

Ωστόσο, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, οι σπουδές ασφάλειας, ανταποκρινόμενες στις νέες παγκόσμιες γεωπολιτικές αλλαγές μετά την κατάρρευση του σοβιετικού μπλοκ, άρχισαν να ερευνούν τα θέματα ασφάλειας σε ευρύτερες, αλλά όχι μόνο κρατικοστρατιωτικές κατηγορίες, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το κράτος και η κρατική ασφάλεια παρέμεναν το κεντρικό αντικείμενο των σπουδών ασφάλειας ως η οντότητα που πρέπει να προστατευθεί. Παρ' όλα αυτά, η νέα έννοια της ανθρώπινης ασφάλειας αμφισβήτησε το κρατοκεντρικό παράδειγμα της ασφάλειας, δίνοντας έμφαση στο άτομο, ως εστιακό σημείο αναφοράς και αντικείμενο της ασφάλειας. Με άλλα λόγια, οι μελέτες της ανθρώπινης ασφάλειας ασχολούνται με την ασφάλεια των ανθρώπων (άτομο ή ομάδα) και όχι της κυβερνητικής διοίκησης ή/και του εθνικού κράτους (σύνορα). Οι υποστηρικτές της έννοιας της ανθρώπινης ασφάλειας ισχυρίζονται ότι αποτελεί σημαντική συμβολή στην επίλυση των προβλημάτων ανθρώπινης ασφάλειας και επιβίωσης που θέτουν η φτώχεια, οι περιβαλλοντικές αλλαγές, οι ασθένειες, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι τοπικές/περιφερειακές ένοπλες συγκρούσεις (π.χ. εμφύλιος πόλεμος). Παρ' όλα αυτά, σήμερα, έγινε αρκετά προφανές ότι την εποχή της τουρμπο-παγκοσμιοποίησης, οι μελέτες ασφάλειας πρέπει να λαμβάνουν υπόψη ένα ευρύτερο φάσμα ανησυχιών και προκλήσεων από την απλή υπεράσπιση του κράτους από την εξωτερική ένοπλη δράση. 

Η ιδέα της ανθρώπινης ασφάλειας γεννήθηκε σε αντίθεση με τους ρεαλιστές που έβλεπαν το ζήτημα της ασφάλειας να συνδέεται μόνο με το κράτος για να το διασφαλίσει από άλλα κράτη, από φιλελεύθερους στοχαστές που υποστήριζαν ότι η πείνα, οι ασθένειες, το έγκλημα ή οι φυσικές καταστροφές κοστίζουν σε πολλές περιπτώσεις πολύ περισσότερες ανθρώπινες ζωές σε σύγκριση με τους πολέμους και τις στρατιωτικές ενέργειες γενικά. Εν ολίγοις, η φιλελεύθερη ιδέα της ανθρώπινης ασφάλειας δίνει έμφαση στην ευημερία των ατόμων και όχι στην ευημερία των κρατών.

Η έννοια της ανθρώπινης ασφάλειας ασχολείται με τα επόμενα επτά πεδία ή τομείς έρευνας:

  1. Πολιτική ασφάλεια: να διασφαλιστεί πως οι άνθρωποι ζουν σε μια κοινωνία που τιμά την ατομική ελευθερία και τις ομάδες από την πολιτική των κυβερνητικών αρχών να ελέγχουν την πληροφόρηση και την ελευθερία του λόγου.

  2. Προσωπική ασφάλεια: προστασία ατόμων ή ομάδων από σωματική βία, είτε από κρατικές αρχές είτε από εξωτερικούς παράγοντες, από βίαια άτομα και υπο-κρατικούς παράγοντες, από ενδοοικογενειακή κακοποίηση και από αρπακτικά ενήλικες.

  3. Κοινοτική ασφάλεια: προστασία μιας ομάδας ατόμων (συνήθως της μειονοτικής ομάδας) από την απώλεια του παραδοσιακού πολιτισμού, των συνηθειών, των σχέσεων και των αξιών τους, καθώς και από τη θρησκευτική και εθνοτική βία.

  4. Οικονομική ασφάλεια: εξασφάλιση θεμελιώδους εισοδήματος για τα άτομα από την αμειβόμενη εργασία τους ή, σε έσχατη περίπτωση, από κάποια φιλανθρωπική οργάνωση.

  5. Περιβαλλοντική ασφάλεια: προστασία των ατόμων τόσο από τη βραχυπρόθεσμη/μακροπρόθεσμη καταστροφή της φύσης συνήθως ως αποτέλεσμα των ανθρωπογενών απειλών στη φύση όσο και από τη δηλητηρίαση του φυσικού περιβάλλοντος.

  6. Επισιτιστική ασφάλεια: να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν ανά πάσα στιγμή φυσική και οικονομική πρόσβαση σε βασικά τρόφιμα για να επιβιώσουν.

  7. Ασφάλεια υγείας: εξασφάλιση μιας ελάχιστης προστασίας από τις ασθένειες και τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

Η ανθρώπινη ασφάλεια, μπορεί να ειπωθεί, είναι μια προσέγγιση των θεμάτων ασφάλειας που έχει ως κεντρικό σημείο το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι (ιδίως στο αναπτυσσόμενο τμήμα του πλανήτη - τον Τρίτο Κόσμο) βιώνουν αυξανόμενες παγκόσμιες ευπάθειες σε σχέση με τη φτώχεια, την ανεργία και την περιβαλλοντική υποβάθμιση. Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί πως τόσο η έννοια όσο και η ιδέα της ανθρώπινης ασφάλειας δεν αντιτίθενται στις παραδοσιακές ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια - η δουλειά της κυβέρνησης είναι καίριας σημασίας να υπερασπιστεί τους απλούς πολίτες από εξωτερικές επιθέσεις μιας ξένης δύναμης. Αντίθετα, οι υποστηρικτές της ιδέας της ανθρώπινης ασφάλειας υποστηρίζουν ότι η κατάλληλη εστίαση της ασφάλειας είναι το ανθρώπινο άτομο και όχι το κράτος. Αυτό σημαίνει πως η έννοια της ανθρώπινης ασφάλειας υιοθετεί μια ανθρωποκεντρική θεώρηση της ασφάλειας, η οποία, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, είναι απαραίτητη για την ευρύτερη εθνική, περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα. Η ίδια η έννοια αντλεί στοιχεία από διάφορους επιστημονικούς τομείς, όπως είναι, για παράδειγμα, οι αναπτυξιακές σπουδές, οι διεθνείς σχέσεις, οι στρατηγικές σπουδές ή τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι υποστηρικτές των σπουδών ανθρώπινης ασφάλειας είναι, στην πραγματικότητα, δυσαρεστημένοι με την επίσημη έννοια της ανάπτυξης, η οποία την έβλεπε ως συνάρτηση της οικονομικής ανάπτυξης είτε τοπικής, είτε περιφερειακής, είτε παγκόσμιας. Προτείνουν, ωστόσο, αντ' αυτού, την έννοια της ανθρώπινης ανάπτυξης. Η έννοια αυτή επικεντρώνεται κυρίως στη δημιουργία ανθρώπινων ικανοτήτων για την αντιμετώπιση και την υπέρβαση του αναλφαβητισμού, της φτώχειας, των ασθενειών, των διαφόρων ειδών διακρίσεων, των περιορισμών της πολιτικής ελευθερίας, καθώς και της απειλής βίαιων (ένοπλων/στρατιωτικών) συγκρούσεων.

Οι μελέτες για την ανθρώπινη ασφάλεια συνδέονται στενά με την έρευνα για τον αρνητικό αντίκτυπο των αμυντικών δαπανών στην ανάπτυξη ("όπλα εναντίον βουτύρου"), καθώς η κούρσα των εξοπλισμών και η ανάπτυξη βρίσκονται σε ανταγωνιστική (αντίθετη) σχέση (υπό αυτή την έννοια, ίσως η περίπτωση των στρατιωτικών δαπανών των ΗΠΑ και της ανάπτυξης της αμερικανικής κοινωνίας είναι το καλύτερο παράδειγμα). Στην πραγματικότητα, οι υποστηρικτές της ανθρώπινης ασφάλειας απαιτούν περισσότερους πόρους για την ανάπτυξη και λιγότερους για τα όπλα (το δίλημμα "αφοπλισμός και ανάπτυξη").

Κατά τη διάρκεια της περιόδου μετά τον Ψυχρό Πόλεμο 1.0, οι προοπτικές της ανθρώπινης ασφάλειας απέκτησαν μεγαλύτερη σημασία. Ένας λόγος για την πρακτική αυτή ήταν η αυξανόμενη συχνότητα εμφύλιων ένοπλων συγκρούσεων σε διάφορες περιοχές (Βαλκάνια, Καύκασος, Ρουάντα...), οι οποίες κόστισαν μεγάλο αριθμό ζωών (για παράδειγμα, στη Ρουάντα το 1994 έως και ένα εκατομμύριο), τον εκτοπισμό του τοπικού πληθυσμού εντός των εθνικών συνόρων (εσωτερικά εκτοπισμένοι) ή πέρα από τα εθνικά σύνορα (πρόσφυγες/πολεμικοί μετανάστες). Είναι αλήθεια ότι οι παραδοσιακές μελέτες για την εθνική ασφάλεια δεν έλαβαν υπόψη τους τις περιπτώσεις συγκρούσεων και ένοπλων αγώνων για εθνοτικές, πολιτιστικές ή ομολογιακές ταυτότητες σε όλο τον κόσμο μετά το 1990. Ωστόσο, η ιδέα της εξάπλωσης του εκδημοκρατισμού, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ανθρωπιστικών επεμβάσεων (R2P), αν και, δυστυχώς, συνήθως χρησιμοποιείται καταχρηστικά από τους δυτικούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, επηρέασε σε κάποιο βαθμό την ανάπτυξη των ακαδημαϊκών μελετών για την ανθρώπινη ασφάλεια. Πρόκειται για την αρχή ότι η διεθνής κοινότητα (στην πραγματικότητα ο ΟΗΕ, αλλά όχι μεμονωμένα κράτη με τις μονομερείς αποφάσεις τους) δικαιολογείται να κάνει στρατιωτικές επεμβάσεις εναντίον άλλων κρατών που κατηγορούνται για σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κατά συνέπεια, η αρχή αυτή οδήγησε στη συνειδητοποίηση πως, ενώ η έννοια της εθνικής ασφάλειας εξακολουθεί να είναι σχετική, ωστόσο, δεν αντιπροσώπευε πλέον επαρκώς τους διαφορετικούς τύπους κινδύνων που απειλούσαν την ασφάλεια των τοπικών κοινωνιών, των εθνικών κρατών ή της διεθνούς κοινότητας. Η έννοια της ανθρώπινης ασφάλειας είναι καθώς και να τεθεί στην ακαδημαϊκή ατζέντα λόγω των κρίσεων που προέκυψαν από τη διαδικασία της τουρμπο-παγκοσμιοποίησης μετά το 1990, όπως το ζήτημα της εκτεταμένης φτώχειας, των υψηλών επιπέδων ανεργίας ή των κοινωνικών ανακατατάξεων που προκλήθηκαν από τις οικονομικές-χρηματοπιστωτικές κρίσεις, καθώς τα προβλήματα αυτά τόνιζαν την αδυναμία των ατόμων που αντιμετωπίζουν την επίδραση της οικονομικής παγκοσμιοποίησης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ακαδημαϊκές συζητήσεις σχετικά με το ζήτημα της ανθρώπινης ασφάλειας ως σχετικά νέου κλάδου των σπουδών ασφάλειας έχουν αναπτυχθεί προς δύο κατευθύνσεις: 1) Τόσο οι υποστηρικτές όσο και οι σκεπτικιστές της έννοιας διαφωνούν σχετικά με το ερώτημα αν η ανθρώπινη ασφάλεια είναι μια νέα ή αναγκαία έννοια και ακολουθεί το πρόβλημα ποιο είναι το κόστος και τα οφέλη από την υιοθέτησή της ως διανοητικού εργαλείου ή πλαισίου πολιτικής. 2) Υπήρξαν συζητήσεις σχετικά με το πεδίο εφαρμογής της έννοιας, κυρίως μεταξύ των υποστηρικτών της.

Από τη μία πλευρά, οι επικριτές της ανθρώπινης ασφάλειας ως έννοιας ισχυρίζονται πως είναι υπερβολικά ευρεία προκειμένου να έχει αναλυτικό νόημα ή να είναι χρήσιμη ως εργαλείο χάραξης πολιτικής. Μια άλλη κριτική είναι ότι μια τέτοια έννοια μπορεί να προκαλέσει περισσότερη ζημία σε σύγκριση με το να αποφέρει οφέλη. Γι' αυτούς, ο ορισμός της ανθρώπινης ασφάλειας θεωρείται υπερβολικά ηθικιστικός σε σύγκριση με την παραδοσιακή έννοια της ασφάλειας και, ως εκ τούτου, είναι μη ρεαλιστικός. Περαιτέρω, η πιο ισχυρή κριτική της ανθρώπινης ασφάλειας είναι πως η έννοια αυτή δε λαμβάνει υπόψη το ρόλο του κράτους ως πηγή ασφάλειας. Ισχυρίζονται ότι το κράτος αποτελεί απαραίτητο πλαίσιο για κάθε μορφή ατομικής ασφάλειας για το λόγο πως αν δεν είναι σαφές το κράτος ποιος άλλος φορέας θα ενεργήσει προς όφελος του ατόμου (των ατόμων);

Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές της ανθρώπινης ασφάλειας δεν αγνόησαν την πρακτική σημασία και την πραγματική επιρροή του κράτους ως εγγυητή της ανθρώπινης ασφάλειας. Ισχυρίζονται ότι η ανθρώπινη ασφάλεια συμπληρώνει την κρατική ασφάλεια. Με άλλα λόγια, τα αδύναμα κράτη είναι ανίκανα να προστατεύσουν την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των κατοίκων τους. Ωστόσο, το κατά πόσον ο παραδοσιακός ρόλος της κρατικής ασφάλειας συγκρούεται με τον νέο ρόλο της ανθρώπινης ασφάλειας εξαρτάται ουσιαστικά από τη φύση του πολιτικοοικονομικού χαρακτήρα της κρατικής εξουσίας. Είναι γνωστό πως δεν είναι λίγα τα κράτη στα οποία η ανθρώπινη ασφάλεια των πολιτών τους απειλείται, στην πραγματικότητα, από την πολιτική των ίδιων των κυβερνητικών αρχών τους. Επομένως, ενώ οι κρατικές αρχές εξακολουθούν να είναι καθοριστικής σημασίας για την παροχή του συνόλου των υποχρεώσεων σχετικά με την ανθρώπινη ασφάλεια, εντούτοις, σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν την κεντρική πηγή της απειλής για τους ίδιους τους πολίτες τους. Κατά συνέπεια, το κράτος δεν μπορεί να θεωρηθεί ως η μόνη πηγή της ανθρώπινης ασφάλειας και σε ορισμένες περιπτώσεις ούτε καν ως η σημαντικότερη.

Η έννοια της ανθρώπινης ασφάλειας θεωρεί το άτομο ως το αντικείμενο αναφοράς της ασφάλειας, αναγνωρίζοντας το ρόλο της διαδικασίας της παγκοσμιοποίησης του τουρμπο και της μεταβαλλόμενης φύσης των ένοπλων συγκρούσεων στη δημιουργία νέων απειλών για την ανθρώπινη ασφάλεια. Οι υποστηρικτές της έννοιας τονίζουν την ασφάλεια από τη βία ως βασικό στόχο της ανθρώπινης ασφάλειας, καλώντας ταυτόχρονα να επανεξετάσουν την κρατική κυριαρχία ως απαραίτητο παράγοντα για την προστασία της ανθρώπινης ασφάλειας. Συμφωνούν ότι η ανάπτυξη αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την (κρατική και ανθρώπινη) ασφάλεια, όπως ακριβώς η ασφάλεια (κρατική και ατομική) αποτελεί αναγκαία συνθήκη τόσο για την κρατική όσο και για την ανθρώπινη ανάπτυξη.

Για τους υποστηρικτές της ανθρώπινης ασφάλειας, η φτώχεια είναι ίσως η πιο επικίνδυνη απειλή για την ασφάλεια των ατόμων. Παρόλο που η συνολική παγκόσμια οικονομική πίτα αυξάνεται, η κατανομή της είναι αρκετά άνιση καθιστώντας όλο και πιο βαθύ το χάσμα πλούσιων/φτωχών μεταξύ του παγκόσμιου Βορρά και του παγκόσμιου Νότου. Σε πολλές από τις αναπτυσσόμενες χώρες, η ταχεία αύξηση του πληθυσμού εξαλείφει, στην πραγματικότητα, την οικονομική ανάπτυξη. Στατιστικά δεδομένα, το φτωχότερο 40% του παγκόσμιου πληθυσμού αντιπροσωπεύει μόνο το 5% του παγκόσμιου εισοδήματος, ενώ το πλουσιότερο 20% λαμβάνει τα ¾ του παγκόσμιου εισοδήματος. Επιπλέον, από το 2007, το εισοδηματικό χάσμα μεταξύ του ανώτερου και του κατώτερου 10% έχει αυξηθεί σε πολλές χώρες. Ως εκ τούτου, η κρίσιμη προσπάθεια της πολιτικής για την ανθρώπινη ασφάλεια πρέπει να είναι η ανακούφιση της φτώχειας. 

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) συμβάλλουν σημαντικά στην ανθρώπινη ασφάλεια με διάφορους τρόπους, καθώς αποτελούν πηγή πληροφοριών και έγκαιρης προειδοποίησης για συγκρούσεις, παρέχοντας ένα κανάλι για επιχειρήσεις αρωγής. Οι ΜΚΟ είναι εκείνες που πολύ συχνά θα είναι οι πρώτες που θα δραστηριοποιηθούν σε περιοχές συγκρούσεων ή φυσικών καταστροφών και θα υποστηρίξουν τις αποστολές ειρήνευσης και αποκατάστασης που χρηματοδοτούνται από την τοπική κυβέρνηση ή τον ΟΗΕ. Οι ΜΚΟ καθώς και σε πολλές περιοχές διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Μπορεί να υπογραμμιστεί ότι μέχρι σήμερα μια κορυφαία ΜΚΟ με αποστολή την ανθρώπινη ασφάλεια είναι η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) που εδρεύει στη Γενεύη. Διαθέτει μοναδική αρμοδιότητα που βασίζεται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο των συμβάσεων της Γενεύης για την προστασία της ζωής και της αξιοπρέπειας των θυμάτων πολέμου και εσωτερικής βίας, συμπεριλαμβανομένων των τραυματιών πολέμου, των αιχμαλώτων, των προσφύγων, των εκτοπισμένων κ.λπ. και την παροχή βοήθειας σε αυτούς. Μια άλλη κρίσιμη ΜΚΟ που ασχολείται με την προστασία της ανθρώπινης ασφάλειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η Διεθνής Αμνηστία.

Τέλος, ως συμπέρασμα, στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται διάφορα βασικά σημεία:
  1. Η έννοια της ανθρώπινης ασφάλειας αποτελεί τόσο κάθετη όσο και οριζόντια επέκταση της παραδοσιακής έννοιας της εθνικής ασφάλειας, η οποία ορίζεται ως η προστασία της ανεξαρτησίας του εθνικού κράτους και της εδαφικής του ακεραιότητας από την ένοπλη (στρατιωτική) απειλή από το εξωτερικό.

  2. Η ανθρώπινη ασφάλεια διακρίνεται από τρία στοιχεία: Α) την εστίασή της στο άτομο ή την ομάδα ανθρώπων ως το αναφερόμενο αντικείμενο της ασφάλειας, Β) τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της και Γ) το παγκόσμιο (οικουμενικό) πεδίο εφαρμογής της (ισχύει τόσο για τον περισσότερο ανεπτυγμένο Βορρά όσο και για τον λιγότερο ανεπτυγμένο Νότο).

  3. Η έννοια της ανθρώπινης ασφάλειας επηρεάζεται από τέσσερις κρίσιμες εξελίξεις: Α) Η απόρριψη της οικονομικής μεγέθυνσης ως κύριου δείκτη της τοπικής/περιφερειακής/εθνικής ανάπτυξης και η συνοδευτική έννοια της "ανθρώπινης ανάπτυξης" ως ενδυνάμωσης των ανθρώπων- Β) Η αύξηση των περιστατικών εσωτερικών συγκρούσεων σε διάφορα μέρη του κόσμου (συνήθως στρατιωτικών)- Γ) Η επίδραση της παγκοσμιοποίησης στη διαδικασία εξάπλωσης των διακρατικών κινδύνων (όπως η τρομοκρατία ή οι πανδημικές ασθένειες)- Δ) Η έμφαση που δόθηκε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο 1.0 στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρωπιστική παρέμβαση (δικαίωμα προστασίας - right to protect, R2P).

  4. Η ανθρώπινη ασφάλεια, βασικά, σημαίνει και ασχολείται με την προστασία από απειλές κατά της ζωής και της ευημερίας των ατόμων σε τομείς θεμελιωδών αναγκών που περιλαμβάνουν την ελευθερία από τη βία των "τρομοκρατών" (συμπεριλαμβανομένης τόσο της κρατικής τρομοκρατίας όσο και της οργανωμένης τρομοκρατίας διαφόρων ειδών και υπόβαθρων), των εγκληματιών ή της αστυνομίας, τη διαθεσιμότητα τροφίμων και νερού, ένα καθαρό περιβάλλον, την ενεργειακή ασφάλεια και την ελευθερία από τη φτώχεια και την οικονομική εκμετάλλευση.

  5. Η ανθρώπινη ασφάλεια επικεντρώνεται στα άτομα, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους, σε αντίθεση με τη θεώρησή τους ως πολιτών συγκεκριμένων κρατών ή εθνών.

  6. Η ανθρώπινη ασφάλεια έχει πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να γίνει καθολικά αποδεκτή ως εννοιολογικό πλαίσιο ή ως εργαλείο πολιτικής για τις εθνικές κυβερνήσεις και τη διεθνή κοινότητα.

  7. Υπάρχει αμφιβολία πως οι απειλές για την ανθρώπινη ασφάλεια, είτε νοείται ως ελευθερία από το φόβο είτε ως ελευθερία από την ανέχεια.

  8. Η πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα είναι να βρει τρόπους προώθησης της ανθρώπινης ασφάλειας ως μέσο αντιμετώπισης ενός αυξανόμενου φάσματος νέων διακρατικών κινδύνων που έχουν πολύ πιο καταστροφικές επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων από ό,τι οι συμβατικές στρατιωτικές απειλές για τα κράτη.



Dr. Vladislav B. Sotirovic
Ex-University Professor
Research Fellow at Centre for Geostrategic Studies
Belgrade, Serbia
www.geostrategy.rs
sotirovic1967@gmail.com © Vladislav B. Sotirovic 2024

Personal disclaimer: The author writes for this publication in a private capacity which is unrepresentative of anyone or any organization except for his own personal views. Nothing written by the author should ever be conflated with the editorial views or official positions of any other media outlet or institution.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail