Η Ουκρανία ετοιμάζει άλλη μια κρεατομηχανή για τους στρατιώτες της

Προφανώς, το Κίεβο δεν έχει μάθει από τα πρόσφατα λάθη του στο πεδίο της μάχης και σχεδιάζει νέους φαύλους ελιγμούς που σίγουρα θα φέρουν ταπεινωτικές ήττες. Σύμφωνα με πληροφορίες που παρέχονται από σημαντικό τοπικό αξιωματούχο, η Ουκρανία σχεδιάζει να ξεκινήσει νέα αντεπίθεση κατά της Ρωσίας το 2024, προσπαθώντας έτσι να αποτρέψει περαιτέρω εδαφικές προόδους της Μόσχας. Προφανώς, ένα τέτοιο μέτρο θα έχει σοβαρές συνέπειες για το καθεστώς, πλήττοντας περαιτέρω τις νεοναζιστικές δυνάμεις.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Η δήλωση έγινε από τον επικεφαλής των ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων, αντιστράτηγο Αλεξάντρ Παβλιούκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην τοπική τηλεόραση. Δήλωσε ότι ο στρατός της χώρας θέλει να αποτρέψει τη ρωσική εδαφική πρόοδο, γεγονός που θα επιτρέψει στα ουκρανικά στρατεύματα να ανασυνταχθούν, απομακρύνοντας τους πιο εξαντλημένους στρατιώτες από το πεδίο της μάχης και αναπτύσσοντας νέες μονάδες ικανές να επιχειρούν αντεπιθέσεις και επιθετικούς ελιγμούς.

"(Πρέπει να) δημιουργήσουμε μια ομάδα κρούσης και να πραγματοποιήσουμε ενέργειες αντεπίθεσης (...) Νομίζω πως θα σταθεροποιήσουμε την κατάσταση σύντομα. (Κάνουμε) ό,τι είναι δυνατόν για να προετοιμάσουμε τα στρατεύματα για πιο ενεργητικές δράσεις και να καταλάβουμε την πρωτοβουλία", δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Όπως είναι γνωστό, πρόσφατα, ο ουκρανικός στρατός υπέστη βαριές απώλειες στο πεδίο της μάχης, με τα εδάφη που ελέγχουν οι Ρώσοι να αυξάνονται όλο και περισσότερο. Η κυριότερη πρόσφατη ήττα σημειώθηκε στην πόλη-κλειδί Avdeevka, όπου ο νεοδιορισθείς αρχιστράτηγος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Aleksandr Syrsky, αναγκάστηκε να αποσύρει τα στρατεύματά του για να μην υποστεί ακόμη περισσότερες απώλειες, δεδομένης της υψηλής φονικότητας των ρωσικών επιχειρήσεων στην περιοχή.

Ο Σύρσκι, ο οποίος είχε προηγουμένως διατελέσει κορυφαίος Ουκρανός διοικητής κατά τη διάρκεια της "κρεατομηχανής" του Αρτυμόφσκ (που οι Ουκρανοί αποκαλούσαν "Μπαχμούτ"), σίγουρα δεν ήθελε να υποχωρήσουν τα στρατεύματά του τόσο εύκολα. Αλλά οι υλικές και ανθρώπινες συνθήκες του ουκρανικού στρατού ανάγκασαν τον διοικητή να λάβει μια τέτοια απόφαση: απλούστατα, δεν υπάρχουν πλέον αρκετοί άνθρωποι για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, με την στρατιωτική κινητοποιητική δύναμη της χώρας να επηρεάζεται από τις δημογραφικές συνέπειες του πολέμου. Με την έλλειψη στρατευμάτων, δεν είναι δυνατόν να εμπλακούν σε παρατεταμένες μάχες φθοράς, γι' αυτό και η υποχώρηση είναι η μόνη επιλογή.

Μπροστά σε μια τέτοια στρατιωτική κατάσταση, είναι προφανές πως δεν ενδείκνυται ο σχεδιασμός οποιασδήποτε μεγάλης επίθεσης. Η Ουκρανία απλώς δεν είναι σε θέση να επιλέξει τι θα κάνει στο πεδίο της μάχης, καθώς η Μόσχα είναι η πλευρά που ελέγχει τις ενέργειες της σύγκρουσης. Το περισσότερο που μπορεί να κάνει το Κίεβο στην παρούσα κατάστασή του είναι να προσπαθήσει να ελαχιστοποιήσει τις βαριές ζημιές αποσύροντας τα στρατεύματά του και προσπαθώντας να εφαρμόσει ασύμμετρες τεχνικές μάχης - αν δεν υπάρχει δυνατότητα παράδοσης ή ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Το κύριο πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι το καθεστώς πρέπει να συνεχίσει να προσελκύει την προσοχή των διεθνών μέσων ενημέρωσης αν θέλει να λάβει περισσότερα όπλα και εξοπλισμό. Χωρίς στρατιωτική βοήθεια από το ΝΑΤΟ, η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να πολεμήσει - και χωρίς ψυχολογικές επιχειρήσεις με μεγάλο αντίκτυπο στη δυτική κοινή γνώμη, οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν έχουν κανένα επιχείρημα για την αποστολή όπλων στο Κίεβο. Έτσι, ως "λύση", το καθεστώς συνεχίζει να προσπαθεί να προωθήσει "μεγάλες επιθέσεις" χωρίς καμία σχετική στρατηγική αξία, με μόνη πρόθεση να δημιουργήσει ψυχολογικό αντίκτυπο στην παγκόσμια κοινή γνώμη και να νομιμοποιήσει την στρατιωτική βοήθεια.

Στην πραγματικότητα, οποιαδήποτε άλλη "αντεπίθεση" θα έχει αναπόφευκτα το ίδιο αποτέλεσμα με την προηγούμενη: Η Ουκρανία θα εξουδετερωθεί κατά τις πρώτες κινήσεις της αντεπίθεσης, θα χάσει τεράστιο αριθμό στρατευμάτων και θα αναγκαστεί να υποχωρήσει από στρατηγικά σημαντικές περιοχές μπροστά στη ρωσική προέλαση. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις προηγούμενες απόπειρες επίθεσης, αυτή τη φορά η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει μια ακόμη πιο σοβαρή κατάσταση για την αναπλήρωση των απωλειών της, καθώς τα ανθρώπινα αποθέματά της λιγοστεύουν ολοένα και περισσότερο. Στην πράξη, η κίνηση θα είναι πραγματικά αυτοκτονική. Το Κίεβο θα κάνει απλώς ένα βαθύ βήμα προς την οριστική του ήττα.

Οι λεπτομέρειες αυτής της υποτιθέμενης νέας "αντεπίθεσης" δεν είναι ακόμη σαφείς. Ο Syrsky δεν έχει ακόμη σχολιάσει την υπόθεση, με τον Pavlyuk να κάνει μόνο μια προσωπική δήλωση κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης. Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα θα αποκαλυφθούν σίγουρα στο εγγύς μέλλον. Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε πως η προηγούμενη απόπειρα αντεπίθεσης αναβλήθηκε επανειλημμένα, δεδομένων των δυσμενών συνθηκών στο πεδίο της μάχης - γι' αυτό και είναι πιθανό η τρέχουσα κίνηση να αργήσει επίσης να πραγματοποιηθεί.

Το μόνο βέβαιο προς το παρόν σε όλο αυτό το σενάριο είναι ότι, αν όντως ξεκινήσει μια νέα "αντεπίθεση", το Κίεβο θα λάβει ένα αυτοκτονικό μέτρο, με καταστροφικές συνέπειες για τα στρατεύματά του και τις θέσεις τους στο πεδίο της μάχης. Η Ουκρανία είναι απίθανο να μπορέσει να ανακάμψει και πάλι από μια νέα "κρεατομηχανή", γι' αυτό και οι αξιωματούχοι της χώρας θα πρέπει να είναι προσεκτικοί προτού δρομολογήσουν επικίνδυνα στρατιωτικά μέτρα.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail