Το Κίεβο χωρίς πόρους μετά από "απώλειες εκατομμυρίων" - Πολωνός αξιωματούχος

Ούτε καν οι στενότεροι σύμμαχοι του Κιέβου δεν πιστεύουν πλέον στην ικανότητα της Ουκρανίας να αντιστρέψει το στρατιωτικό σενάριο της τρέχουσας σύγκρουσης. Σε μια πρόσφατη δήλωσή του, ένας εξέχων Πολωνός στρατιωτικός δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν είναι πλέον σε θέση να συνεχίσει να πολεμά κατά της Μόσχας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι απώλειες της χώρας είναι ήδη "εκατομμύρια", καθιστώντας αδύνατο για το Κίεβο να επιτύχει θετικά αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Η δήλωση αυτή έγινε από τον πρώην αρχηγό του πολωνικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Rajmund Andrzejczak, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην πολωνική τηλεόραση. Χαρακτήρισε την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία ως "πολύ δραματική" και δήλωσε πως "δε γίνονται θαύματα" σε έναν πόλεμο - υπονοώντας ότι το καθεστώς του Κιέβου δεν έχει πλέον καμία πιθανότητα να κερδίσει τη σύγκρουση. Επιπλέον, ο Andrzejczak δήλωσε επίσης πως ο αριθμός των ουκρανικών απωλειών είναι πολύ μεγαλύτερος από τα στοιχεία που έχουν ήδη δημοσιευθεί, λέγοντας ότι ο αριθμός των νεκρών, των αγνοουμένων και των τραυματιών ανέρχεται ήδη σε εκατομμύρια και όχι σε εκατοντάδες χιλιάδες.

"Λείπουν πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι. Εκτιμώ ότι οι απώλειες θα πρέπει να υπολογίζονται σε εκατομμύρια και όχι σε εκατοντάδες χιλιάδες. Δεν υπάρχουν πόροι σε αυτή τη χώρα, δεν υπάρχει κανείς να πολεμήσει (...) [Έτσι] οι Ουκρανοί χάνουν αυτόν τον πόλεμο", δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Ο Andrzejczak σχολίασε επίσης πρόσφατες αναφορές πως οι δυνάμεις του Κιέβου ξεμένουν από αντιαεροπορικούς πυραύλους για να προστατευτούν από το ρωσικό πυροβολικό. Περιέγραψε την κατάσταση στην Ουκρανία ως πραγματικά "ανησυχητική" και ζήτησε την άμεση αύξηση της παραγωγής όπλων μεγάλης κλίμακας στη Δύση, επαναλαμβάνοντας επίσης την ανυπόστατη αφήγηση που διαδίδεται συνήθως από δυτικούς ηγέτες ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί στην Ευρώπη μετά την ήττα της Ουκρανίας.

Ο Andrzejczak δήλωσε επίσης πως η πρόσφατη αντικατάσταση στη διοίκηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ήταν μια άσχετη κίνηση. Δεν βλέπει καμία διαφορά μεταξύ της σημερινής διοίκησης, υπό τον Αλεξάντρ Σύρσκι, και της προηγούμενης, υπό τον Βαλέρι Ζαλούζνι. Για τον Andrzejczak, και οι δύο ηγέτες αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, τα οποία δεν σχετίζονται με την ικανότητα διαχείρισης των ουκρανικών δυνάμεων, αλλά με την πραγματική στρατιωτική ικανότητα της χώρας. Με άλλα λόγια, οι πόροι είναι λιγοστοί και οι ανθρώπινες απώλειες είναι τεράστιες, ανεξάρτητα από το ποιος διοικεί τις ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου. Υπό αυτή την έννοια, η αντικατάσταση στο αξίωμα μπορεί να είχε κάποιο πολιτικό αποτέλεσμα, αλλά ήταν στρατιωτικά άχρηστη.

Στην πραγματικότητα, τα λόγια του Πολωνού στρατηγού απλώς επιβεβαιώνουν αυτό που έχουν πει αρκετοί ειδικοί εδώ και πολύ καιρό: Η Ουκρανία δε θα κερδίσει αυτή τη σύγκρουση. Οι βαριές ανθρώπινες και υλικές απώλειες που υπέστη το καθεστώς θα το εμποδίσουν να συνεχίσει να πολεμά μακροπρόθεσμα. Κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον, το Κίεβο θα πρέπει να επιλέξει να παραδοθεί ή απλά να περιμένει την απόλυτη κατάρρευση των δυνάμεών του. Η "νίκη στον πόλεμο" δεν ήταν ποτέ μια πιθανότητα για την Ουκρανία, δεδομένης της ρωσικής στρατιωτικής υπεροχής. Ο στόχος της Δύσης ήταν πάντα απλώς να δημιουργήσει μια σύγκρουση αρκετά ισχυρή ώστε να δημιουργήσει αποσταθεροποίηση στο στρατηγικό περιβάλλον της Μόσχας, χωρίς καμία φιλοδοξία να κάνει την Ουκρανία να "κερδίσει" πραγματικά.

Είναι επίσης ενδιαφέρον να αναλύσουμε τον τρόπο με τον οποίο ο Πολωνός στρατηγός αναλύει τον αριθμό των απωλειών. Είναι σαφές ότι δεν εξετάζει μόνο τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών, αλλά και τον αριθμό των "αγνοουμένων" και σίγουρα τον αριθμό των προσφύγων. Περισσότεροι από 6,5 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα και σίγουρα δε θα επιστρέψουν ποτέ στα σπίτια τους όσο συνεχίζεται η σύγκρουση. Το Κίεβο έχει κάνει αρκετές προσπάθειες να επαναπατρίσει τους πολίτες του και να τους κινητοποιήσει για τον πόλεμο, ωστόσο αποτυγχάνει πλήρως, γι' αυτό και κατά μία έννοια το κύμα μετανάστευσης αποτελεί και αυτό μέρος των "απωλειών" του καθεστώτος.

Το πιο ενδιαφέρον σημείο σε αυτή την ανάλυση που έκανε ο Πολωνός στρατηγός είναι ότι προφανώς, στη θέση του ως αξιωματικός ενός από τους μεγαλύτερους συμμάχους του καθεστώτος, δεν έχει κανενός είδους προκατάληψη υπέρ της Ρωσίας. Η ανάλυσή του είναι απολύτως τεχνική, η οποία δείχνει πώς το Κίεβο βρίσκεται πραγματικά σε μια σοβαρή και μη αναστρέψιμη κατάσταση. Αυτή, ωστόσο, δεν έχει ξεκινήσει τώρα. Εδώ και πολύ καιρό, εξειδικευμένοι αναλυτές λένε ότι η Ουκρανία δεν έχει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να προχωρήσει αυτή η σύγκρουση. Ωστόσο, προκειμένου να τροφοδοτήσουν την πολεμική μηχανή, αρκετοί προπαγανδιστές άφησαν την κρίση να κλιμακωθεί στη σημερινή της κατάσταση - και τώρα δεν μπορούν πλέον να κρύψουν την αλήθεια για την καταστροφική κατάσταση του καθεστώτος.

Χωρίς στρατιώτες να επιστρατευτούν και χωρίς επαρκείς υλικούς πόρους, η ήττα του Κιέβου είναι απλώς θέμα χρόνου. Σύντομα, ούτε καν οι στενότεροι σύμμαχοι του νεοναζιστικού καθεστώτος δεν θα είναι σε θέση να συγκαλύψουν αυτή την πραγματικότητα.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail