Πολλές χώρες θέλουν να ξεκινήσουν το εμπόριο ρουπίας με την Ινδία σε ένα βήμα απο-δολαριοποίησης που "αλλάζει τα δεδομένα"

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ένωσης Piyush Goyal δήλωσε ότι πολλές μεγάλες και μικρές οικονομίες σε όλο τον κόσμο έχουν εκφράσει την επιθυμία να αρχίσουν να συναλλάσσονται με την Ινδία σε όρους ρουπίας, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει μια εξέλιξη που θα αλλάξει τα δεδομένα στο εμπόριο της Ινδίας. Πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την αποδολαριοποίηση και θα προστατεύσει καλύτερα την οικονομία της Ινδίας σε περίπτωση μελλοντικών κυρώσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Ο υπουργός της Ένωσης της Ινδίας δήλωσε πως μερικές από τις χώρες που έχουν εκφράσει την προθυμία να αρχίσουν να συναλλάσσονται σε ρουπίες περιλαμβάνουν το γειτονικό Μπαγκλαντές και τη Σρι Λάνκα, καθώς και χώρες του Κόλπου.

"Κάποια στιγμή, όλο και περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες και χώρες της Άπω Ανατολής θα ενταχθούν επίσης στο άρμα", είπε, προσθέτοντας ότι "όλο και περισσότερες χώρες συνειδητοποιούν τα πλεονεκτήματα των συναλλαγών σε εγχώρια νομίσματα και η στροφή προς τις άμεσες συναλλαγές μεταξύ τοπικών νομισμάτων κερδίζει έδαφος".

Είπε πως όλο και περισσότερες χώρες συνειδητοποιούν τα πλεονεκτήματα της διαπραγμάτευσης στα εγχώρια νομίσματά τους και παρατηρείται μια αυξανόμενη στροφή προς τις άμεσες συναλλαγές μεταξύ τοπικών νομισμάτων.

"Σταδιακά, αρχίζει να γίνεται συνείδηση ότι το να μετατρέπουμε όλες τις συναλλαγές σε ένα τρίτο νόμισμα, και οι δύο τρόποι αυξάνουν σημαντικά το κόστος των συναλλαγών", δήλωσε ο υπουργός.

Υπενθυμίζεται πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν τα πρώτα που δέχθηκαν την πληρωμή σε ρουπίες για το αργό πετρέλαιο.

"Ξεκινήσαμε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τα ΗΑΕ ήταν μία από τις πρώτες χώρες που το αποδέχθηκαν. Τώρα αποκτά όλο και μεγαλύτερη απήχηση. Πολλές χώρες έρχονται και μας λένε ότι θα ήθελαν επίσης να ξεκινήσουν απευθείας συναλλαγές μεταξύ του τοπικού νομίσματος και της ρουπίας", δήλωσε ο Goyal.

Η Ινδία έχει ήδη αρχίσει να συναλλάσσεται σε ρουπίες με γειτονικές χώρες όπως το Νεπάλ και το Μπουτάν. Επιπλέον, η ρουπία έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των καθορισμένων ξένων νομισμάτων της Σρι Λάνκα για τη διευκόλυνση των συναλλαγών. Έχουν γίνει αλλαγές στην Πολιτική Εξωτερικού Εμπορίου (FTP) για την υποστήριξη της χρήσης της ρουπίας στο διεθνές εμπόριο με στόχο την καθιέρωση της ρουπίας ως παγκόσμιο νόμισμα.

Η χρήση της ρουπίας και άλλων τοπικών νομισμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διατήρηση των μακροχρόνιων δεσμών Νέου Δελχί-Μόσχας ενόψει των αμερικανικών κυρώσεων κατά της ευρασιατικής χώρας.

Ο εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ της Ινδίας και της Ρωσίας αυξήθηκε το 2023 σε 64 δισεκατομμύρια δολάρια ρεκόρ, με τις εισαγωγές ρωσικών προϊόντων από την Ινδία να αυξάνονται κατά 1,8 φορές στα 60,1 δισεκατομμύρια δολάρια και τις εξαγωγές ινδικών προϊόντων να αυξάνονται κατά 1,4 φορές στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Ρωσία είναι πλέον ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής αγαθών στην Ινδία, πίσω μόνο από την Κίνα, και η Ρωσία έχει επίσης ξεπεράσει τη Σαουδική Αραβία για να γίνει ο τέταρτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας.

Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν ο κύριος εμπορικός εταίρος της Ινδίας πέρυσι, μέχρι το τέλος του έτους, ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών μειώθηκε κατά 9% στα 119 δισεκατομμύρια δολάρια. Ακολουθεί ο όγκος εμπορίου με την Κίνα στα 116 δισ. δολάρια, ο οποίος μειώθηκε κατά 2%, και ο όγκος εμπορίου με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στα 78 δισ. δολάρια, ο οποίος μειώθηκε κατά 7%.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Arun Garodia, πρόεδρο του Συμβουλίου Προώθησης Εξαγωγών Μηχανικών της Ινδίας (EEPC), ενός οργανισμού πάνω από 12.000 μικρών εξαγωγέων μηχανολογικών προϊόντων, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος οικονομικού έτους που λήγει τον Μάρτιο, οι Ινδοί εξαγωγείς αναμένεται να λάβουν πληρωμές αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων σε ρουπίες από τη Ρωσία.

"Οι εξαγωγείς είναι ευτυχείς που λαμβάνουν πληρωμές σε ρουπίες για τις εξαγωγές τους στη Ρωσία", δήλωσε.

Τα στοιχεία του ινδικού υπουργείου Εμπορίου έδειξαν ότι οι συνολικές εξαγωγές της χώρας της Νότιας Ασίας προς τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 46,2% σε 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους οκτώ μήνες του οικονομικού έτους 2023/24, που έληξε τον Μάρτιο, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 54,8% σε 40,5 δισεκατομμύρια δολάρια κατά την ίδια περίοδο. Αυτή η αύξηση των εμπορικών συναλλαγών δεν θα ήταν δυνατή εάν η Ινδία δεν είχε λάβει ενεργά μέτρα για την αποδολαριοποίηση, προωθώντας το εμπόριο σε ρουπίες και άλλα νομίσματα.

Μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Ουκρανίας, απαγορεύτηκε στη Ρωσία να χρησιμοποιεί το σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων SWIFT και, ως εκ τούτου, το δολάριο ΗΠΑ για τον διακανονισμό πληρωμών. Παρόλο που αυτό υποτίθεται ότι θα δημιουργούσε δυσκολίες στο εμπόριο Ινδίας-Ρωσίας, η Ινδία ξεπέρασε την Ευρώπη ως ο κύριος αγοραστής υπεράκτιου πετρελαίου από τη Ρωσία το 2022 και άρχισε να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο έναντι ντιρχάμ και ρουβλίων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Επιβάλλοντας τέτοια μέτρα κατά της Ρωσίας, η Ουάσινγκτον επιτάχυνε την απο-δολαριοποίηση, καθώς ανάγκασε μεγάλες οικονομίες όπως η Ινδία να επιδιώξουν αυτό που ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών EAM Jaishankar αποκαλεί "στρατηγική αυτονομία". Η Ινδία και άλλες χώρες όπως η Βραζιλία δεν τερμάτισαν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία μόνο για χάρη των ΗΠΑ, και οι δυτικές κυρώσεις ανάγκασαν απλώς τις χώρες αυτές να βρουν απώτερες μεθόδους και έτσι να επιταχύνουν τη διαδικασία απο-δολαριοποίησης.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail