Μαθήματα εθνικής κυριαρχίας από το Νίγηρα: Μετά τους Γάλλους, πετά έξω και τους Αμερικάνους

X / RTN via National Council for the Safeguard of the Homeland
Freepen.gr - Οι αρχές της Νιαμέι αποφάσισαν να ανακαλέσουν μια συμφωνία με τις ΗΠΑ, η οποία επέτρεπε στο αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό και στους πολιτικούς εργολάβους του Πενταγώνου να δραστηριοποιούνται στο δυτικοαφρικανικό κράτος, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης μετά το πραξικόπημα στην εθνική τηλεόραση.

"Το Εθνικό Συμβούλιο για την Προστασία της Πατρίδας κατήγγειλε επισήμως... τις συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας που συνδέουν τη χώρα με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής", ανέφερε ο εκπρόσωπος συνταγματάρχης Αμαντού Αμπντραμανέ σε δήλωσή του το βράδυ του Σαββάτου.

Η απόφαση αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση τριήμερης επίσκεψης στο αφρικανικό κράτος από υψηλόβαθμη αμερικανική αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχε ο επικεφαλής της αμερικανικής διοίκησης Αφρικής, στρατηγός Μάικλ Λάνγκλεϊ. Η αμερικανική ομάδα συναντήθηκε με αρκετούς κορυφαίους αξιωματούχους του Νίγηρα, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Ali Mahaman Lamine Zeine - προφανώς επιδιώκοντας να διαπραγματευτεί την ανανέωση της συμφωνίας - αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει συνάντηση με τον ηγέτη της χώρας, στρατηγό Abdourahamane Tchiani.

"Ο Νίγηρας εκφράζει τη λύπη του για την πρόθεση της αμερικανικής αντιπροσωπείας να αρνηθεί στον κυρίαρχο νιγηριανό λαό το δικαίωμα να επιλέξει τους εταίρους του και τα είδη των συνεργασιών που είναι ικανά να τον βοηθήσουν πραγματικά να καταπολεμήσει την τρομοκρατία", δήλωσε ο Abdramane. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η αμερικανική αντιπροσωπεία συμπεριφέρθηκε κατά παράβαση των διπλωματικών πρωτοκόλλων και δεν ενημέρωσε καν τους οικοδεσπότες για την ατζέντα τους και την ημερομηνία άφιξής τους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail