Η συζήτηση του Πούτιν για τη δημιουργία μιας "υγειονομικής ζώνης/ζώνης ασφαλείας" στην Ουκρανία υπαινίσσεται έναν πιθανό συμβιβασμό

Ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε στην ομιλία του για την επανεκλογή του νωρίς το πρωί της Δευτέρας [18/3] ότι οι διασυνοριακές τρομοκρατικές επιδρομές του Κιέβου και η χρήση δυτικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς για πλήγματα βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος θα μπορούσαν να "αναγκάσουν" τη χώρα του να δημιουργήσει μια "υγειονομική ζώνη", την οποία χαρακτήρισε επίσης "ζώνη ασφαλείας". Μίλησε για πρώτη φορά γι' αυτό τον Ιανουάριο και οι τελευταίες του δηλώσεις ακολουθούν την ομιλία του πρώην προέδρου και νυν αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας Μεντβέντεφ για τα "στρατηγικά σύνορα" της Ρωσίας.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Το ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο εξετάζεται αυτό το σενάριο είναι η προοπτική μιας συμβατικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία μέσω ενός "συνασπισμού των προθύμων", του οποίου θα ηγούνται πιθανότατα η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Πολωνία, αν συμβεί, με την προβλέψιμη συμμετοχή και των κρατών της Βαλτικής. Την ίδια στιγμή, το CNN, η Wall Street Journal και η Washington Post παραδέχθηκαν τελικά ότι η Ρωσία κέρδισε τον "αγώνα της εφοδιαστικής" με το ΝΑΤΟ, αφού οι New York Times ήταν οι πρώτοι που το αναγνώρισαν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Με άλλα λόγια, το "χειρότερο σενάριο" από την οπτική γωνία του Κιέβου μπορεί σύντομα να υλοποιηθεί, σύμφωνα με το οποίο το προβάδισμα της Ρωσίας στον "αγώνα της εφοδιαστικής" οδηγεί σε μια υπέρβαση της Γραμμής Επαφής (LOC), η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει το "χειρότερο σενάριο" από την οπτική γωνία των άλλων, δηλαδή μια συμβατική επέμβαση του ΝΑΤΟ. Οι κίνδυνοι πυροδότησης του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου λόγω λανθασμένου υπολογισμού θα εκτοξευθούν, εκτός εάν υπάρχει σιωπηρή συνεννόηση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας σχετικά με το πόσο δυτικά και ανατολικά θα προχωρήσει αντίστοιχα ο καθένας σε αυτό το σενάριο.

Εδώ έγκειται η σημασία του Προέδρου Πούτιν που έθεσε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας "υγειονομικής ζώνης/ζώνης ασφαλείας" στην Ουκρανία, καθώς ένας συμβιβασμός θα μπορούσε να είναι για τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις (UAF) να πραγματοποιήσουν μια όσο το δυνατόν πιο ομαλή υποχώρηση πάνω από το Δνείπερο, εάν η Ρωσία διασπάσει την LOC. Η Ρωσία θα προχωρούσε τότε μέχρι τα διοικητικά σύνορα των πρόσφατα επανενωμένων περιοχών της, χωρίς να διασχίσει το Δνείπερο, ενώ το ΝΑΤΟ θα παρέμενε δυτικά του Δνείπερου, καθώς οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα συνεχιστούν για να επισημοποιηθεί αυτή η συμφωνία.  

Με αυτόν τον τρόπο, οι κίνδυνοι να πυροδοτηθεί ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος λόγω λανθασμένου υπολογισμού θα μπορούσαν να παραμείνουν ελάχιστοι, ενώ οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα μπορούσαν στη συνέχεια να ρυθμίσουν τις λεπτομέρειες της ασύμμετρης διχοτόμησης της Ουκρανίας. Το ΝΑΤΟ θα εγκαθιδρύσει μια "σφαίρα επιρροής" στο δυτικό μισό της χώρας, η Δύση θα αποδεχθεί σιωπηρά τον έλεγχο της Ρωσίας στις τέσσερις πρώην ουκρανικές περιοχές που επανενώθηκαν μαζί της το Σεπτέμβριο του 2022, ενώ η υπόλοιπη ανατολική Ουκρανία θα παραμείνει υπό τον πολιτικό έλεγχο του Κιέβου, αλλά θα γίνει μια αποστρατιωτικοποιημένη νεκρή ζώνη.

Τα πλεονεκτήματα αυτού του προτεινόμενου συμβιβασμού είναι ότι ικανοποιεί ορισμένα από τα συμφέροντα κάθε πλευράς, αλλά αφήνει περιθώριο στο άλλο μέρος να συμφωνήσει με αυτό, χωρίς να επιτύχει κανέναν από τους μαξιμαλιστικούς στόχους του. Η Ρωσία διασφαλίζει τις πρόσφατα επανενωμένες περιοχές της και εγκαθιδρύει μια υγειονομική ζώνη/ζώνη ασφαλείας στην υπόλοιπη ανατολική Ουκρανία, ενώ το Κίεβο προσκολλάται στην υποτιθέμενη "νομιμότητα" των συνόρων του πριν από το 2014 και το ΝΑΤΟ επισημοποιεί την παρουσία του στη χώρα. Στη συνέχεια, το ΝΑΤΟ και η Ρωσία θα εξισορροπήσουν το ένα το άλλο κατά μήκος της νέας LOC και των συνόρων της Λευκορωσίας.

Η Ρωσία θα είχε το πλεονέκτημα σε περίπτωση που σπάσει η κορεατικού τύπου ανακωχή που πρότεινε ο πρώην ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ Τζέιμς Σταυρίδης τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς η αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή στην ανατολική Ουκρανία εφάπτεται άμεσα με τη Λευκορωσία, τη Ρωσία πριν από το 2014 και τα πρόσφατα επανενωμένα εδάφη της στο νότο. Εκεί έγκειται ο λόγος για την επισημοποίηση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο δυτικό μισό της χώρας, προκειμένου να διαβεβαιωθεί το μπλοκ πως η Ρωσία δε θα εκμεταλλευτεί αυτή τη θέση για να χτυπήσει πρώτη, ώστε να μην ανταποδώσει στη συνέχεια στη Λευκορωσία.

Ο πρόεδρος Πούτιν αναγνώρισε επίσης την παρουσία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την επανεκλογή του, εξ ου και η πρόταση για την επισημοποίησή της με τρόπο που να μειώνει τους κινδύνους ενός Γ' Παγκοσμίου Πολέμου λόγω λανθασμένου υπολογισμού, όπως αν επέμβουν συμβατικά σε μια "κούρσα προς τον Δνείπερο" σε περίπτωση κατάρρευσης της LOC. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί παράλληλα με την όσο το δυνατόν πιο ομαλή υποχώρηση της UAF πάνω από τον Δνείπερο για να αποστρατιωτικοποιηθεί η υπόλοιπη ανατολική Ουκρανία σε αυτή την περίπτωση, ενώ η Ρωσία θα παραμείνει στα όρια των νέων περιοχών της.

Το σχέδιο αυτό εξαρτάται ομολογουμένως από: - Την ύπαρξη ενός νέου σχεδίου για τη Ρωσία: 1) μια επικείμενη ρωσική διάρρηξη μέσω της LOC. 2) που με τη σειρά της θα ωθήσει το ΝΑΤΟ να συμμετάσχει σε μια "κούρσα προς το Δνείπερο". 3) η οποία θα μπορούσε να αυξήσει τους κινδύνους ενός Γ' Παγκοσμίου Πολέμου που θα πυροδοτηθεί από λάθος υπολογισμό σε μια αλληλουχία γεγονότων που κανένας υπεύθυνος πολιτικός δεν επιθυμεί. Θα μπορούσε βέβαια να μην υπάρξει τέτοια έκρηξη, το ΝΑΤΟ να μην επέμβει συμβατικά αν συμβεί, ή να επέμβει με την πρόθεση "κλιμάκωσης για την αποκλιμάκωση" φλερτάροντας ανοιχτά με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εάν η στρατιωτικοστρατηγική δυναμική παραμείνει στη σωστή κατεύθυνση και η Δύση εξακολουθεί να καθοδηγείται από "ορθολογικούς" ηγέτες που έχουν συμφέρον να αποτρέψουν μια πυρηνική αποκάλυψη, τότε η "υγειονομική ζώνη/ζώνη ασφαλείας" του προέδρου Πούτιν θα μπορούσε να θέσει τη βάση για έναν πιθανό συμβιβασμό με στόχο την υπεύθυνη διαχείριση της ασύμμετρης διχοτόμησης της Ουκρανίας. Ένας έμπιστος μεσολαβητής, όπως ο Πάπας και/ή η Ινδία, θα πρέπει να στηριχθεί από τη Ρωσία για να διερευνήσει το ενδιαφέρον της Δύσης σε αυτό, στο οποίο οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι δεκτικές, καθώς ετοιμάζονται να "στρέψουν (ξανά) την Ασία" για να περιορίσουν την Κίνα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail