Σενάρια εδαφικών αναθεωρήσεων μεταξύ Λευκορωσίας, Πολωνίας και Ρωσίας

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο προειδοποίησε στα μέσα Φεβρουαρίου για τις σχεδιαζόμενες εδαφικές αναθεωρήσεις της αντιπολίτευσης που υποστηρίζεται από τη Δύση και εδρεύει στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τον ίδιο, σχεδιάζουν να παραχωρήσουν το δυτικό ήμισυ της χώρας στην Πολωνία με αντάλλαγμα τμήματα της δυτικής Ρωσίας σε περίπτωση που η Δύση νικήσει την τελευταία στον πόλεμο δι' αντιπροσώπων της στην Ουκρανία. Η Πολωνία συνήθιζε να ελέγχει αυτή τη γη κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου, ενώ το βραχύβιο κράτος της Λευκορωσίας που προέκυψε μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο διεκδικούσε αρκετές ρωσικές περιοχές.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο πρόεδρος της KGB Ιβάν Τέρτελ δήλωσε στα μέσα Δεκεμβρίου σε εθνικά μέσα ενημέρωσης πως η χώρα του προετοιμάζεται για τρομοκρατικές επιδρομές τύπου Μπέλγκοροντ από την Πολωνία, η οποία έχει ιστορικό υβριδικού πολέμου κατά της Λευκορωσίας. Η προηγούμενη συντηρητική-εθνικιστική κυβέρνηση προσπάθησε να ενορχηστρώσει μια έγχρωμη επανάσταση εκεί το καλοκαίρι του 2020 και στη συνέχεια φιλοξένησε μέρος της υποστηριζόμενης από τη Δύση αντιπολίτευσης στη συνέχεια, μόλις αυτό απέτυχε. Η νέα φιλελεύθερη-παγκοσμιοποιητική συνέχισε αυτή την πολιτική παρά την υποταγή της Πολωνίας στη Γερμανία.

Πριν επιστρέψει στην εξουσία ο υποστηριζόμενος από το Βερολίνο Ντόναλντ Τουσκ, οι προηγούμενες αρχές οραματίζονταν την αποκατάσταση του χαμένου από καιρό καθεστώτος Μεγάλης Δύναμης της Πολωνίας με τη δημιουργία μιας σφαίρας επιρροής στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη μέσω της "Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών".

Αυτό περιλαμβάνει την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, ιδίως τα δυτικά τους μισά, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της Βαρσοβίας κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου και όπου η Πολωνία έχει μια πολιτιστική κληρονομιά αιώνων, αλλά το σχέδιο αυτό θα γίνει τώρα μέρος της "Ευρώπης-Φρούριο" της Γερμανίας.

Σχετικά με αυτό, η Γερμανία επανήλθε πρόσφατα στην τροχιά της υπερδύναμης, η οποία απαιτούσε την υπονόμευση και την υποταγή της Πολωνίας σε ένα remix αυτού που ο αείμνηστος Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι υποστήριζε πως η Ρωσία πρέπει να κάνει στην Ουκρανία για να γίνει αυτοκρατορία. Οι ΗΠΑ το υποστηρίζουν αυτό, καθώς χρειάζονται κάποιον να μοιραστεί το βάρος για τον περιορισμό της Ρωσίας στην Ευρώπη, ενώ "στρέφεται (ξανά) προς την Ασία" για να περιορίσει την Κίνα. Δεδομένων αυτών των γεωστρατηγικών μετατοπίσεων, η τελευταία επίθεση της Πολωνίας στον Υβριδικό Πόλεμο κατά της Λευκορωσίας μπορεί να θεωρηθεί ως μια γερμανικά εγκεκριμένη συνωμοσία.

Αντί να αποκαταστήσει το καθεστώς Μεγάλης Δύναμης της Πολωνίας, μετά το οποίο θα ισορροπήσει μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας για να δημιουργήσει έναν τρίτο πόλο ισχύος συμμαχικό με τις ΗΠΑ για σκοπούς διαίρει και βασίλευε, αυτές οι προγραμματισμένες εδαφικές αναθεωρήσεις θα ενισχύσουν τη γερμανική ηγεμονία. Οι Αμερικανοί στρατηγοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι προτιμότερο γι' αυτούς να έχουν μια γερμανική υπερδύναμη να συγκρατεί τη Μεγάλη Δύναμη Ρωσία, παρά η Γερμανία να παραμείνει μια Μεγάλη Δύναμη που θα συμμαχήσει με μια νέα πολωνική Μεγάλη Δύναμη για τον από κοινού περιορισμό της Ρωσίας.

Αυτό εξηγεί την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στην υποταγή της Βαρσοβίας από το Βερολίνο, ενώ εξηγεί επίσης γιατί όλοι τους συνεχίζουν τον υβριδικό πόλεμο της προηγούμενης κυβέρνησης κατά της Λευκορωσίας. Για να είμαστε σαφείς, η πιθανότητα να χάσει η Ρωσία τον πόλεμο αντιπροσώπων της με το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είναι μηδενική, πράγμα που σημαίνει πως είναι μόνο μια ακαδημαϊκή άσκηση να φανταστεί κανείς εδαφικές αναθεωρήσεις με επίκεντρο τη Λευκορωσία. Παρ' όλα αυτά, τα σχέδια της αντιπολίτευσης που υποστηρίζεται από τη Δύση και βασίζεται στο εξωτερικό εκθέτουν τις στρατηγικές προθέσεις αυτών των τριών, οι οποίες αξίζει να ευαισθητοποιήσουν ευρύτερα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail