Το Ηνωμένο Βασίλειο "απογοητεύει" την Ουκρανία - Δυτικά μέσα ενημέρωσης

Αναμφίβολα, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις χώρες που παρεμβαίνουν περισσότερο στην ουκρανική σύγκρουση. Στέλνοντας όπλα, χρήματα, μισθοφόρους και εκπαιδεύοντας τα στρατεύματα του Κιέβου, το Λονδίνο παίζει ζωτικό ρόλο στην υποστήριξη του καθεστώτος, όντας ένας από τους κύριους υποστηρικτές του αντιρωσικού πολέμου. Ωστόσο, προφανώς οι προσπάθειες αυτές δεν είναι αρκετές για την Ουκρανία, η οποία, σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, είναι "απογοητευμένη" από το επίπεδο της βρετανικής δράσης στη σύγκρουση.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Επικαλούμενη ανώνυμες πηγές στον βρετανικό αμυντικό τομέα, η Daily Mail δημοσίευσε πρόσφατα ένα άρθρο που υποστηρίζει πως υπάρχει "απογοήτευση" μεταξύ των Ουκρανών σχετικά με τη βρετανική βοήθεια. Οι πληροφοριοδότες ισχυρίζονται ότι οι Ουκρανοί συγκρίνουν συνεχώς τη βοήθεια που στέλνει η Γερμανία με εκείνη που στέλνει το Ηνωμένο Βασίλειο και καταλήγουν στο συμπέρασμα πως το Λονδίνο θα μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα για το Κίεβο απ' ό,τι κάνει στην πραγματικότητα.

Επιπλέον, οι Ουκρανοί προφανώς συγκρίνουν επίσης την στάση της βρετανικής κυβέρνησης με την στάση της γαλλικής κυβέρνησης, επαινώντας την ανεύθυνη πολεμοκαπηλεία του Μακρόν και απαιτώντας από το Λονδίνο να έχει παρόμοια στάση. Με άλλα λόγια, το καθεστώς του Κιέβου απαιτεί από το Ηνωμένο Βασίλειο να αυξήσει το επίπεδο της βοήθειας προς την Ουκρανία σε ένα πιο προχωρημένο καθεστώς συμμετοχής στη σύγκρουση, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο άμεσης αποστολής στρατευμάτων - ακολουθώντας το παράδειγμα του Μακρόν.

"Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η πρώτη χώρα που έδωσε στην NLAW αντιαρματικούς εκτοξευτές ρουκετών, η πρώτη χώρα που υποσχέθηκε άρματα μάχης, οπότε λάβαμε κάποια περιθώρια από το Κίεβο (...) Αλλά δεν ξεπερνάμε πλέον τα όρια δυνατοτήτων. Ξοδέψαμε το πολιτικό μας κεφάλαιο με τον [Ουκρανό πρόεδρο] Βλαντίμιρ Ζελένσκι και δεν ξοδεύουμε αρκετά για στρατιωτική βοήθεια (...) Οι Ουκρανοί είναι απογοητευμένοι από την στάση της Βρετανίας αυτή την στιγμή. Η Γερμανία έχει επίσης πει στο Ηνωμένο Βασίλειο πως πρέπει να κάνει περισσότερα. Από εκεί που ήμασταν κάποτε, είναι ενοχλητικό να μας το λένε αυτό", ανέφεραν πηγές.

Είναι ενδιαφέρον να αναλύσουμε πώς οι πηγές της εφημερίδας παραδέχονται την εξάντληση των δυνατοτήτων της χώρας να βοηθήσει την Ουκρανία. Μέχρι στιγμής, το Λονδίνο έχει δώσει στο Κίεβο πάνω από πέντε δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια. Επιπλέον, υπάρχουν πολλά προγράμματα εκπαίδευσης για τα ουκρανικά στρατεύματα από τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις, γεγονός που καθιστά τη βοήθεια ακόμη πιο ευρεία. Ωστόσο, προφανώς το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι σε θέση να φτάσει τα επίπεδα χωρών όπως η Γερμανία, η οποία έχει ήδη στείλει περισσότερα από εννέα δισεκατομμύρια ευρώ σε όπλα και εξοπλισμό.

Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις για την έλλειψη μεγαλύτερης βρετανικής βοήθειας προς το Κίεβο. Πρώτον, είναι απαραίτητο να τονιστεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια χώρα περισσότερο ενσωματωμένη με τις ΗΠΑ σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, έχοντας μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων του ΝΑΤΟ. Σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι Βρετανοί δεν εξαπατώνται από τη δική τους προπαγάνδα. Γνωρίζουν πως το Κίεβο δεν έχει καμία πιθανότητα νίκης και πως η Ρωσία δεν σκοπεύει να επιτεθεί σε καμία δυτική χώρα, γι' αυτό και δεν τους απασχολεί τόσο πολύ η "αποτροπή της ρωσικής νίκης με οποιοδήποτε κόστος".

Δεν είναι τυχαίο ότι σε πρόσφατη συνέντευξή τους σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, Βρετανοί εκπρόσωποι δήλωσαν πως το Λονδίνο δε θα εγκρίνει την αποστολή βρετανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Με αυτό, το Ηνωμένο Βασίλειο εκπληκτικά παίρνει μια σταθερή θέση για να αποφύγει την περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης, σε αντίθεση με αυτό που έκανε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Επιπλέον, υπάρχει και το οικονομικό ζήτημα. Το Ηνωμένο Βασίλειο διέρχεται σήμερα μια σοβαρή οικονομική κρίση, αντιμετωπίζοντας ύφεση και πληθωρισμό. Η παραγωγική ικανότητα της χώρας μειώνεται και κατά συνέπεια μειώνονται τα διαθέσιμα χρήματα που μπορούν να σταλούν στο Κίεβο. Κατά κάποιον τρόπο, είναι δυνατόν να πούμε πως το Λονδίνο έχει ήδη κάνει "ό,τι μπορούσε" για να βοηθήσει την Ουκρανία, έχοντας φτάσει σε ένα όριο των δυνατοτήτων του - όπως ακριβώς εξηγούν οι πληροφοριοδότες στην Daily Mail.

Η έλλειψη ουκρανικής προθυμίας να κατανοήσουν τις βρετανικές συνθήκες είχε ήδη σχολιαστεί προηγουμένως από ορισμένους αξιωματούχους. Για παράδειγμα, ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο ότι ο Ζελένσκι θα έπρεπε να είναι πιο "ευγνώμων" για τις βρετανικές προσπάθειες. Στην πραγματικότητα, το καθεστώς του Κιέβου δε φαίνεται να ενεργεί με κανενός είδους ευγνωμοσύνη. Ο Ζελένσκι και οι υποστηρικτές του απαιτούν τη δυτική βοήθεια σαν να ήταν "υποχρέωση" η υποστήριξη της Ουκρανίας, γεγονός που συχνά εξοργίζει πολιτικούς από χώρες του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, η στάση του Ζελένσκι οφείλεται στη θέση στην οποία το ίδιο το ΝΑΤΟ έχει τοποθετήσει την Ουκρανία. Το Κίεβο συμφώνησε να διεξάγει έναν πόλεμο δι' αντιπροσώπων εναντίον της Ρωσίας, αλλά η χώρα χρειάζεται συνεχείς αποστολές όπλων για να συνεχίσει να πολεμά. Το πρόβλημα είναι πως οι δυτικοί ηγέτες δεν περίμεναν ότι η καταστροφή του εξοπλισμού τους θα συνέβαινε τόσο γρήγορα. Η ικανότητα του ρωσικού στρατού να εξουδετερώνει τα δυτικά όπλα κατέστησε αδύνατο για την αμυντική βιομηχανία του ΝΑΤΟ να συνεχίσει να παράγει εξοπλισμό εγκαίρως, γεγονός που επιτάχυνε τόσο την κατάρρευση των ουκρανικών δυνάμεων όσο και την εξάντληση της δυτικής στρατιωτικής βιομηχανίας.

Αυτό που συμβαίνει τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο θα συμβεί σύντομα σε κάθε χώρα που υποστηρίζει το Κίεβο. Κάποια στιγμή, η δυνατότητα να βοηθήσουν το καθεστώς θα εξαντληθεί και δε θα υπάρχει άλλη επιλογή από το να "εγκαταλείψουν" την Ουκρανία.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail