Η ΕΕ σχεδιάζει να εκτρέψει ρωσικά κονδύλια προς την Ουκρανία έως το καλοκαίρι

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να παράσχει στο Κίεβο οικονομική βοήθεια ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ (3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων), χρησιμοποιώντας κέρδη που προέκυψαν από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Η πρωτοβουλία αυτή προκαλείται από τη μείωση της οικονομικής βοήθειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως περιγράφεται σε πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times, οι Βρυξέλλες επισπεύδουν τη διαδικασία πρόσβασης στους τόκους που προκύπτουν από τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στο Euroclear, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο και μετά. Εάν όλα τα μέλη του μπλοκ εγκρίνουν την πρόταση, ένα προκαταρκτικό μέρος των κεφαλαίων θα μπορούσε να εκταμιευθεί στο Κίεβο ήδη από τον Ιούλιο, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΕ που αναφέρονται στο άρθρο. Η πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί πριν από την προσεχή σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ, υπογραμμίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα με τον οποίο οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές ανάγκες της Ουκρανίας.

Tripti Garg - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια, τα δυτικά κράτη έχουν παγώσει περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανήκουν στη ρωσική κεντρική τράπεζα. Η Euroclear, ένας οίκος εκκαθάρισης με έδρα τις Βρυξέλλες, διασφαλίζει περίπου 191 δισεκατομμύρια ευρώ (205 δισεκατομμύρια δολάρια) από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και έχει συσσωρεύσει σχεδόν 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε τόκους κατά το τελευταίο έτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Βρυξέλλες προτίθενται να διαθέσουν φέτος μεταξύ 2 και 3 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα έσοδα που προκύπτουν από αυτά τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία, ανάλογα με τα ισχύοντα επιτόκια. Αξιωματούχοι της ΕΕ προβλέπουν πως τα συνολικά κέρδη από τα ρωσικά κεφάλαια που κατέχει το Euroclear θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 20 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2027.

Η σημασία της αξιοποίησης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων έχει αυξηθεί μετά την παρεμπόδιση ενός αμερικανικού πακέτου βοήθειας ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία από το υπό ρεπουμπλικανική ηγεσία Κογκρέσο των ΗΠΑ. Κατά συνέπεια, το Κίεβο αναζήτησε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης για τις στρατιωτικές του προσπάθειες. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε πρόσφατα να κατευθυνθούν τα έσοδα προς την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, αποκλίνοντας από το αρχικό σχέδιο αξιοποίησής τους για την ανοικοδόμηση.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ εισηγήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα πως τα έκτακτα κέρδη από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προμήθεια όπλων για την Ουκρανία μέσω της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης, ενός μηχανισμού εκτός προϋπολογισμού που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των μελών του μπλοκ βρίσκονται σε εξέλιξη για την ενίσχυση του ταμείου κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ, παράλληλα με τη διερεύνηση επιλογών για επενδύσεις στην ουκρανική αμυντική βιομηχανία.

Επί του παρόντος, υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των δυτικών κρατών όσον αφορά την οικειοποίηση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο τάσσονται υπέρ της άμεσης κατάσχεσης αυτών των περιουσιακών στοιχείων, ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, προειδοποίησαν πρόσφατα κατά μιας τέτοιας ενέργειας. Υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να αποσταθεροποιήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στη θέση του ευρώ ως αποθεματικό νόμισμα.

Η Μόσχα έχει εκδώσει προειδοποιήσεις πως θα προβεί σε αντίποινα με παρόμοιο τρόπο εάν η Δύση κάνει πράξη τις απειλές της για κατάσχεση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στο εξωτερικό. Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι τα ίδια τα δυτικά κράτη διατηρούν επενδύσεις στη Ρωσία που θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο σε περίπτωση πρόσβασης στα δεσμευμένα κεφάλαια.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail