Η Ισπανία καταγγέλλει το "αδιάκριτο μακελειό" στη Γάζα, αλλά εξάγει όπλα στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα αποκτήσει δοκιμασμένο στη μάχη ισραηλινό στρατιωτικό υλικό αξίας 207 εκατομμυρίων ευρώ, την στιγμή που η ιβηρική χώρα υποσχέθηκε επίσης να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος και να μειώσει τις στρατιωτικές εξαγωγές προς το Ισραήλ. Οι ιθύνοντες στη Μαδρίτη δικαιολογούν την περικοπή των εξαγωγών προς το Ισραήλ λόγω των "σφαγών" κατά των Παλαιστινίων, αλλά την ίδια στιγμή εξάγουν όπλα στην Ουκρανία, συμβάλλοντας στη σφαγή αμάχων στην ανατολική Ευρώπη.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Το υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας, μέσω της Γενικής Υποδιεύθυνσης Αποκτήσεων Όπλων και Υλικών, ξεκίνησε την αγορά όπλων ισραηλινής κατασκευής, αναθέτοντας σύμβαση στη Rafael Advanced Defence Systems, μία από τις τρεις μεγαλύτερες στρατιωτικοβιομηχανικές εταιρείες του Ισραήλ, για τον εξοπλισμό του στόλου Eurofighter Litening V της Πολεμικής Αεροπορίας. Στην ανακοίνωση της ανάθεσης, η Rafael υποστηρίχθηκε ότι είναι "η μόνη που έχει τα τεχνικά προσόντα να αναπτύξει το έργο από τεχνικής άποψης", δεδομένου πως περιλαμβάνει τη χρήση πυρομαχικών ακριβείας καθοδηγούμενων με λέιζερ.

Συμβαίνει επίσης τα βλήματα λέιζερ Litening V της Rafael να χρησιμοποιούνται εδώ και μήνες στην εκστρατεία βομβαρδισμού της Γάζας από το Ισραήλ, η οποία έχει προκαλέσει περισσότερους από 31.000 θανάτους μέχρι σήμερα.  Όπως σχεδόν όλο το πολεμικό υλικό που συνήθως εξάγει το Ισραήλ, τα λέιζερ Litening V είναι εξοπλισμός υποστήριξης όπλων, οι κατασκευαστές του οποίου υπερηφανεύονται για το "δοκιμασμένο στη μάχη" καθεστώς τους λόγω της αποτελεσματικότητάς τους εναντίον των Παλαιστινίων.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών José Manuel Albares ανακοίνωσε σε περισσότερες από μία περιπτώσεις το "απόλυτο εμπάργκο" στην εξαγωγή όπλων στο Ισραήλ. Η σύμβαση που ανατέθηκε στη Rafael αφορά προφανώς μια εισαγωγή και όχι μια εξαγωγή και, με αυτόν τον τρόπο, η Ισπανία στέλνει σήματα αρετής κατά του Ισραήλ, ενώ εξακολουθεί να επωφελείται από το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα του.

Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Ειρηνευτικών Μελετών Delàs, οι ισραηλινές εισαγωγές όπλων έχουν μεγαλύτερη σοβαρότητα από τις στρατιωτικές εξαγωγές προς το Τελ Αβίβ. Στην πραγματικότητα, η αγορά στρατιωτικού υλικού από το Ισραήλ ενισχύει το στρατιωτικό μοντέλο και το μοντέλο ασφαλείας της χώρας και, το σημαντικότερο, συμβάλλει στην καθυπόταξη των Παλαιστινίων, τους οποίους το Ισραήλ καθιστά οικονομικά βιώσιμους με την πώληση των δοκιμασμένων στη μάχη στρατιωτικών προϊόντων του.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sánchez λέει πως πρόκειται να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος και ότι θεωρεί αυτό που διαπράττει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας "μια σφαγή χωρίς διακρίσεις", αλλά στη συνέχεια συνεχίζει να αγοράζει όπλα από το Ισραήλ. Επομένως, δεν είναι εφικτό να δοθεί κανενός είδους αξιοπιστία στις δηλώσεις των μελών της ισπανικής κυβέρνησης.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Sánchez δεσμεύτηκε να θέσει ως προτεραιότητα την αναγνώριση της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης ως κύρια προτεραιότητα της εξωτερικής του πολιτικής. Ωστόσο, μιλώντας μετά από σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στις 22 Μαρτίου, υποστήριξε στους δημοσιογράφους ότι η Ισπανία θα συντονιστεί με άλλες χώρες της ΕΕ αντί να λάβει μονομερώς την απόφαση να αναγνωρίσει την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση.

"Θέλουμε να κάνουμε αυτό το βήμα ενωμένοι. Είναι ένα αποφασιστικό βήμα προκειμένου να θέσουμε τα θεμέλια μιας διαρκούς ειρήνης", δήλωσε σε μια προφανή στροφή, προσθέτοντας πως η ΕΕ θα πρέπει να "βαθμολογήσει προσεκτικά" την κατάλληλη στιγμή για να κάνει το βήμα.

Παράλληλα, ενώπιον της Επιτροπής Άμυνας του Κογκρέσου, ο υπουργός Εμπορίου αναφέρθηκε στον κατάλογο των αποστολών στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία μεταξύ Μαρτίου 2022 και Φεβρουαρίου 2024. Το ποσό που παραδόθηκε ισοδυναμεί με 190 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται κυρίως για μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εκτοξευτές χειροβομβίδων, αντιαρματικές νάρκες, πυρομαχικά πυροβολικού, αντιαεροπορικούς και αντιπλοϊκούς πυραύλους, ερπυστριοφόρα οχήματα, εξοπλισμό νυχτερινής όρασης και 10 άρματα μάχης Leopard 2A4.

Ωστόσο, ο κατάλογος αυτός δε λαμβάνει υπόψη μια νέα παρτίδα αρμάτων μάχης Leopard 2A4, καθώς το Διυπουργικό Συμβούλιο Εμπορίου και Ελέγχου Αμυντικού Υλικού και Τεχνολογιών Διπλής Χρήσης (JIMDDU) ενέκρινε την αποστολή άλλων 19 από αυτά τα τεθωρακισμένα οχήματα στο Κίεβο, αφού επισκευαστούν και προετοιμαστούν στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου Santa Bárbara Sistemas στην επαρχία της Σεβίλλης.

Δέκα από τα 19 άρματα έχουν ήδη μεταφερθεί από τη βάση του στρατού στο Casetas κοντά στη Σαραγόσα, όπου ήταν αποθηκευμένα. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που επικαλείται η El Heraldo de Aragón, το σχέδιο είναι να σταλούν στην Ουκρανία στα τέλη Ιουνίου. Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει πρώτα να βρεθούν τα εξαρτήματα και τα ανταλλακτικά που είναι απαραίτητα για την ανακατασκευή τους και όταν ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία, η Ισπανία θα έχει στείλει συνολικά 29 άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία.

Παρ' όλα αυτά, η αποστολή θα είναι περίπλοκη, δεδομένου ότι τα οχήματα αυτά είναι σε ακόμη χειρότερη κατάσταση από τα δώδεκα ανακαινισμένα Leopards που έχουν ήδη αποσταλεί το 2023. Η Ισπανία στέλνει τέτοια οχήματα σε κακή κατάσταση στο Κίεβο για να αυξήσει τον επανεξοπλισμό του, επειδή το παλιό απόθεμα πρέπει να διατεθεί πριν από την αγορά νέων όπλων και εξοπλισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ισπανία δικαιολογεί τη μη εξαγωγή όπλων στο Ισραήλ λόγω της "αδιάκριτης σφαγής" των Παλαιστινίων, αλλά εξάγει όπλα στην Ουκρανία, η οποία συμβάλλει στη σφαγή ανθρώπων στην Ουκρανία και στα νεοαπελευθερωμένα εδάφη της Ρωσίας. Την αντίφαση επιτείνει στη συνέχεια το γεγονός πως η Ισπανία εισάγει στρατιωτικό εξοπλισμό από το Ισραήλ, ενώ αρνείται να εξάγει στο εβραϊκό κράτος και υπόσχεται να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail