Μετανάστες και άστεγοι απομακρύνθηκαν από το Παρίσι ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων

ΑFΡ/Dimitar Dilkoff
Freepen.gr - Τουλάχιστον 500 μετανάστες και άστεγοι έχουν μετακινηθεί από την πρωτεύουσα σε αγροτικές περιοχές και μικρές πόλεις της Γαλλίας, καθώς το Παρίσι προετοιμάζεται για να φιλοξενήσει τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Η μετακίνηση θεωρείται από ανθρωπιστικούς ακτιβιστές και ορισμένες τοπικές αρχές ως μια προσπάθεια να κρυφτούν οι άστεγοι ενόψει της διοργάνωσης.

Ορισμένοι περιφερειακοί δήμαρχοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις νέες αφίξεις στις περιοχές τους. Ο Σερζ Γκρουάρ, δήμαρχος της Ορλεάνης στην κεντρική Γαλλία, με πληθυσμό περίπου 100.000 κατοίκων, επιβεβαίωσε σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι υπήρχαν φήμες πως η μετακίνηση αποσκοπούσε στο "καθάρισμα του καταστρώματος" στην πρωτεύουσα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Grouard δήλωσε ότι έως και 500 άστεγοι μετανάστες έφτασαν στην πόλη χωρίς να το γνωρίζει προηγουμένως. "Δεν είμαι σίγουρος, αλλά προφανώς η σύμπτωση είναι ανησυχητική", πρόσθεσε. Στους νεοαφιχθέντες προσφέρονται τρεις εβδομάδες σε ξενοδοχείο με έξοδα του κράτους, αλλά στη συνέχεια αφήνονται να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους, εξήγησε. Η αντιδήμαρχος του Στρασβούργου, Φλοριάν Βαριέρας, δήλωσε στο AFP πως αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση "αδιαφανή".

Ορισμένοι ανθρωπιστικοί ακτιβιστές έχουν επίσης συνδέσει την κίνηση με τους επερχόμενους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε την εκστρατεία για να κάνει τη γαλλική πρωτεύουσα "πιο ευπαρουσίαστη". "Αν η ιδέα είναι απλώς να κρύψουμε τη μιζέρια και τους άστεγους και να καθαρίσουμε τον αέρα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αυτό πραγματικά δεν λειτουργεί σε ανθρωπιστικό επίπεδο", δήλωσε στο Euronews ο Paul Alauzy της ΜΚΟ Medecins du Monde.

Το περιφερειακό γραφείο ασφαλείας του κράτους επανέλαβε την Τρίτη πως οι πρόσφατες μετεγκαταστάσεις ήταν αποτέλεσμα του κορεσμού των κέντρων φιλοξενίας έκτακτης ανάγκης, προσθέτοντας ότι το μέτρο δεν σχετίζεται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail