Το ΝΑΤΟ πρέπει να προετοιμαστεί για την αποχώρηση των ΗΠΑ, λένε διπλωμάτες

Ο κίνδυνος αποχώρησης των Ηνωμένων Πολιτειών από το ΝΑΤΟ αυξάνεται εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επανεκλεγεί το Νοέμβριο, σύμφωνα με διπλωμάτες από κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει η Telegraph. Οι ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ καλούνται να διαμορφώσουν μια στρατηγική για την αντιμετώπιση των πιθανών συνεπειών και να επανεκτιμήσουν τις αμυντικές δυνατότητες της συμμαχίας. Η προοπτική αυτή της αποχώρησης των ΗΠΑ θεωρείται πηγή ανησυχίας από τους Ευρωπαίους διπλωμάτες, οι οποίοι εκφράζουν αβεβαιότητα για τις μελλοντικές ενέργειες του Τραμπ.

Tripti Garg - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο πρώην πρόεδρος εξασφάλισε το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών αφού κέρδισε 14 από τις 15 πολιτείες τη Σούπερ Τρίτη, λαμβάνοντας 995 ψήφους από τους αντιπροσώπους του συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών. Η Νίκι Χέιλι, η μοναδική αντίπαλός του, αποσύρθηκε από την κούρσα για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση αναμένεται να γίνει μεταξύ του πρώην προέδρου και του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναδείχθηκε επίσης νικητής στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών.

Ανησυχίες έχουν εκφράσει πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ για το ενδεχόμενο αποχώρησης από το ΝΑΤΟ υπό την κυβέρνηση Τραμπ. Το Δεκέμβριο του 2023, ο πρώην υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ προέβλεψε ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να δρομολογήσει την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τις χώρες του ΝΑΤΟ, με κίνδυνο την κατάρρευση της συμμαχίας. Παρόμοιες απόψεις επανέλαβε ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον, στα μέσα Φεβρουαρίου.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες υπογραμμίζουν την ανάγκη για σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση αποχώρησης των ΗΠΑ ή αποδυνάμωσης της δέσμευσης στο ΝΑΤΟ. Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε την υπερβολική εξάρτηση του μπλοκ από τις ΗΠΑ, προτρέποντας σε συζητήσεις για την αντιστάθμιση τέτοιων κινδύνων. Μια άλλη πηγή πρότεινε την επανεξέταση της επάρκειας του αμυντικού σχεδιασμού μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανησυχίες εξέφρασε ο λόρδος Kim Darroch, πρώην πρέσβης της Βρετανίας στις ΗΠΑ, προκαλώντας εκκλήσεις για σκέψη έκτακτης ανάγκης σχετικά με ένα ΝΑΤΟ χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τραμπ δεν έχει σχολιάσει πρόσφατα την αποχώρησή του. Το Φεβρουάριο δήλωσε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ που δεν πληρούν το όριο του 2% των δαπανών ενδέχεται να μην λάβουν την προστασία του σε περίπτωση επίθεσης, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Σε μια προεκλογική συγκέντρωση στη Νότια Καρολίνα στις 10 Φεβρουαρίου, αφηγήθηκε μια συζήτηση με τον πρόεδρο μιας ευρωπαϊκής χώρας, υπονοώντας πως οι ανεπαρκείς αμυντικές δαπάνες θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν στο να ενθαρρύνει τη Ρωσία να δράσει ελεύθερα εναντίον του εν λόγω έθνους σε περίπτωση επίθεσης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Μόσχα έχει σταθερά αρνηθεί οποιαδήποτε πρόθεση επίθεσης σε μέλος του ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως η έναρξη ενός παγκόσμιου πολέμου θα αψηφούσε την κοινή λογική. Οι δηλώσεις του Τραμπ, αν και δεν υποδεικνύουν ρητά την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, υπογραμμίζουν τη στάση του σχετικά με τις συνεισφορές των μελών και την προθυμία του να επανεξετάσει την προστασία με βάση τα επίπεδα των αμυντικών δαπανών. Αυτό προσθέτει ένα επίπεδο αβεβαιότητας στη δυναμική της συμμαχίας, προκαλώντας την ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση των σχέσεων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail